Συναντήσεις με Υπουργούς για τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων

  • Πέμπτη, 7 Ιουνίου, 2018 - 17:09

Συναντήσεις με Υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκαν στο Επιμελητήριο Κυκλάδων με αφορμή την παρουσία τους στη Σύρο για το 15ο Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Την Τρίτη 5 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιο Πιτσιόρλα, ενώ την Τετάρτη 6 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις (α) με τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, κ. Νίκο Παππά, και το Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Στέλιο Ράλλη, και (β) με το Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων ΕΣΠΑ, κ. Παναγιώτη Κορκολή, και το Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων, κ. Λόη Λαμπριανίδη. Σε όλες τις συναντήσεις από πλευράς Επιμελητηρίου συμμετείχαν ο Πρόεδρος, κ. Γιάννης Ρούσσος, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και μεγάλος αριθμός στελεχών.

Η συνάντηση με τον Υφυπουργό κ. Πιτσιόρλα, στου οποίου τις αρμοδιότητες συμπεριλαμβάνονται τα επιμελητήρια της χώρας, εκκρεμούσε σε συνέχεια αιτήματος του Επιμελητηρίου και τελικά πραγματοποιήθηκε στη Σύρο με αφορμή το Περιφερειακό Συνέδριο της κυβέρνησης εν όψει και των επικείμενων αλλαγών που αφορούν στην επιχειρηματικότητα. Από πλευράς του Επιμελητηρίου Κυκλάδων είχε γίνει σε βάθος προετοιμασία, ενώ στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν και οι τρεις βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, κκ. Νίκος Μανιός, Αντώνης Συρίγος και Νίκος Συρμαλένιος. Αρχικά συζητήθηκαν αναπτυξιακά θέματα που αφορούν στο Νομό Κυκλάδων. Στη συνέχεια, στον Υφυπουργό έγινε αναλυτική παρουσίαση των υποδομών και των κυριότερων δράσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, αλλά και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οι κάτοικοι του Νομού εξαιτίας της νησιωτικότητας και των πολυεπίπεδων προεκτάσεων που τη συνοδεύουν.

 

Ακολούθησε εκτενής συζήτηση σχετικά με το ρόλο και τον τρόπο λειτουργίας των επιμελητηρίων, ενώ ο κ. Πιτσιόρλας ζήτησε να του σταλεί υπόμνημα από το Επιμελητήριο Κυκλάδων με τις προτάσεις του αναφορικά με τη βελτίωση των υπηρεσιών Γ.Ε.ΜΗ. (Γενικό Εμπορικό Μητρώο), Υ.Μ.Σ. (Υπηρεσία Μίας Στάσης) και Κ.Υ.Ε. (Κέντρα Υποστήριξης Επιχειρήσεων). Είναι σημαντικό ότι ο Υφυπουργός ανακοίνωσε τα επόμενα βήματα που σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης και ανταλλάχθηκαν απόψεις σε θέματα επιχειρηματικότητας, ενώ ζήτησε τη συνεργασία του Επιμελητηρίου όπου αυτή χρειάζεται. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα του Νεωρίου και ο κ. Ρούσσος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον κ. Πιτσιόρλα για τη συμβολή του στις εξελίξεις αναφορικά με το ναυπηγείο και για τη μέχρι τώρα συνεργασία στο θέμα αυτό.

 

Στη συνάντηση με τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, κ. Νίκο Παππά και το Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Στέλιο Ράλλη, συμμετείχε και ο Ειδικός Σύμβουλος και Επικεφαλής του Γραφείου Τύπου, κ. Κωσνταντίνος Αγόρης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε παρουσίαση του έργου του Επιμελητηρίου, με έμφαση στις τεχνολογικές υποδομές του φορέα και στις υπηρεσίες τεχνολογιών αιχμής που προσφέρει το Επιμελητήριο Κυκλάδων στις επιχειρήσεις-μέλη του. Ο κ. Παππάς και οι συνεργάτες του αναφέρθηκαν σε έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν από το Υπουργείο στο προσεχές χρονικό διάστημα - όπως για παράδειγμα το έργο για τις Ψηφιακές Υπογραφές για Α.Ε. που εγκαινιάζεται την επόμενη εβδομάδα - τα οποία θεωρούν ότι το Επιμελητήριο Κυκλάδων έχει τα μέσα την τεχνογνωσία να αξιοποιήσει προς όφελος της τοπικής επιχειρηματικότητας. Ο κ. Ρούσσος ευχαρίστησε θερμά τον κ. Παππά για τη συνάντηση δεδομένου του χρονικού περιορισμού, ενώ ο Υπουργός πρότεινε να πραγματοποιηθεί άμεσα επόμενη συνάντηση μεταξύ στελεχών του Υπουργείου και του Επιμελητηρίου για την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τους τομείς της μεταξύ τους συνεργασίας.

 

Στη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων ΕΣΠΑ, κ. Παναγιώτη Κορκολή, και τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων, κ. Λόη Λαμπριανίδη, έγινε σύντομη παρουσίαση του Επιμελητηρίου, με έμφαση στα χρηματοδοτούμενα έργα που έχει υλοποιήσει το Επιμελητήριο τα τελευταία χρόνια αλλά και στον αγροδιατροφικό τομέα και το δίκτυο Aegean Cuisine. Ο κ. Ρούσσος ευχαρίστησε το Γενικό Γραμματέα για την από μέρους του αναγνώριση της στρατηγικής σημασίας του έργου «Δημιουργία Cluster για τα Κυκλαδικά προϊόντα του τομέα της αγροδιατροφής και της γαστρονομίας» και για την εμπιστοσύνη και υποστήριξή του, ενώ συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές να παραμείνουν σε επικοινωνία για τα επόμενα στάδια υλοποίησης του έργου.