«Μικρό καλάθι» κρατούν οι καταναλωτές το πρώτο 10ήμερο των φετινών εκπτώσεων

  • Παρασκευή, 20 Ιουλίου, 2018 - 06:09

Στις τάσεις που επικρατούν στην αγορά κατά την πρώτη περίοδο των θερινών εκπτώσεων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος μίλησε για τα χαμηλά αγοραστικά επίπεδα τα οποία χαρακτηρίζουν την εμπορική κίνηση.

Ο κ. Κορκίδης σημειώνει ότι οι καταναλωτές είναι επιφυλακτικοί και διστακτικοί, με την κίνηση στην αγορά, ειδικά στην Αττική, να είναι υποτονική.

«Όπως είναι γνωστό, οι θερινές εκπτώσεις ξεκίνησαν πριν δέκα ημέρες, τη Δευτέρα 9 Ιουλίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του δικτύου Συλλόγων-Μελών της ΕΣΕΕ, σε κεντρικές εμπορικές αγορές, το πρώτο δεκαήμερο των εκπτώσεων οι καταναλωτές είναι αρκετά επιφυλακτικοί και διστακτικοί. Είναι προφανές ότι η αγοραστική αμηχανία που παρατηρείται επηρεάζεται από τη χρονική σύμπτωση με τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα. Στις περισσότερες αγορές η κίνηση έως τώρα δείχνει αρκετά υποτονική, με εξαίρεση περιπτώσεις τοπικών αγορών, όπου παρατηρείται μια αυξημένη κίνηση με ανοδική τάση για φέτος», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

«Στην εμπορική αγορά της Αθήνας, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να παρατηρείται τόνωση της αγοραστικής κίνησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι η κίνηση της αγοράς την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων για τις επιχειρήσεις που άνοιξαν ήταν μάλλον απογοητευτική, αφού δεν ξεπέρασε το τζίρο μιας απλής καθημερινής. Για την εμπορική αγορά της Αθήνας, εκτιμάται ότι συνολικά οι φετινές θερινές εκπτώσεις θα κινηθούν τελικά χαμηλότερα από πέρυσι με τους Έλληνες καταναλωτές να κρατούν «μικρό καλάθι»».

Παρ’ όλα αυτά ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, τονίζει ότι ελπίδες και προσδοκίες εξακολουθούν να διατηρούνται από τον τουρισμό και την «εισαγόμενη κατανάλωση», γι’ αυτό οι επιχειρηματίες θα κληθούν τα κάνουν «ταμείο» τον Σεπτέμβριο.

«Ο κλάδος που δείχνει μία βελτίωση λόγω της εκπτωτικής περιόδου είναι η γυναικεία ένδυση και υπόδηση, ενώ η κίνηση στα εποχιακά είδη παραμένει σταθερή σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο. Οι εκπτώσεις έχουν ακόμα πολύ δρόμο και τα επόμενα τέσσερα δεκαήμερα θα  συνεχίσουμε να ελπίζουμε», καταλήγει ο κ. Κορκίδης.