Τριήμερη συνάντηση των σχολικών συμβούλων Νοτίου Αιγαίου

Να διατηρηθούν όλες οι οργανικές θέσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Πραγματοποιήθηκε από τις 26 έως τις 28 Ιουνίου στην Σύρο, τριήμερη συνάντηση εργασίας των Σχολικών Συμβούλων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή εμπειριών των στελεχών της εκπαίδευσης, η ανάδειξη καλών πρακτικών, η καταγραφή των πρώτων απολογιστικών συμπερασμάτων από το έργο των στελεχών της εκπαίδευσης, καθώς και των πρώτων ζητημάτων που θα συμπεριληφθούν στον σχεδιασμό του έργου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης (ΠΔΕ) Νοτίου Αιγαίου για την ερχόμενη χρονιά.

Στο πλαίσιο της τριήμερης συνάντησης επισημάνθηκαν οι αποτελεσματικές οργανωτικές αλλαγές στις υπηρεσίες της ΠΔΕ με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και ειδικότερα της ιστοσελίδας και της τηλεδιάσκεψης, οι θετικές ευρύτερες παρεμβάσεις για τη σχολική βία και τον εκφοβισμό όπως και άλλες στο πλαίσιο των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, οι δικτυώσεις με εκπαιδευτικό και ευρύτερο περιεχόμενο μέσα και από ολοκληρωμένες και συντονισμένες εκπαιδευτικές παρεμβάσεις στα νησιά, καθώς και οι ποικίλες και πολύπλευρες καλές πρακτικές των σχολικών μονάδων, των εκπαιδευτικών και των στελεχών της Περιφέρειάς μας.

Καθοριστικές υπήρξαν επίσης οι παρεμβάσεις της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου με αποτέλεσμα:

  • Να διατηρηθούν όλες οι οργανικές θέσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

  • Να επιλεγούν νέα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Πρόγραμμα Σπουδών σε νησιά που μέχρι τώρα δεν υπήρχαν και

  • Να αυξηθούν οι θέσεις στα Πειραματικά σχολεία.

Το παιδαγωγικό, επιμορφωτικό, επιστημονικό και γενικά υποστηρικτικό έργο των Σχολικών Συμβούλων, κάλυψε για πρώτη φορά το σύνολο σχεδόν των σχολικών μονάδων της Περιφέρειας, έργο ιδιαίτερης σημασίας αν συνυπολογισθεί η μεγάλη δυσκολία στις μετακινήσεις λόγω της νησιωτικότητας. Χιλιάδες μαθητές των μικρών και των μεγάλων νησιών συμμετείχαν σε εκδηλώσεις, φεστιβάλ, δραστηριότητες που έγιναν στο πλαίσιο της σχολικής τους ζωής. Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε ημερίδες, σεμινάρια, επιμορφωτικές συναντήσεις, βιωματικές και άλλες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στα νησιά ή υλοποιήθηκαν εξ αποστάσεως με αξιοποίηση της διαδικτυακής επικοινωνίας. Γονείς, αυτοδιοίκηση, τοπικοί φορείς αποτέλεσαν επίσης σημαντικό πόλο επικοινωνίας, συνεργασίας και ανάπτυξης δράσεων για ανάδειξη θεμάτων τοπικής σημασίας αλλά και επίλυση προβλημάτων.

Η συνάντηση ανέδειξε ως βασικότερους στόχους της ερχόμενης σχολικής χρονιάς 2013-14 αφενός το συντονισμό του εκπαιδευτικού έργου με τα ζητήματα που αναδεικνύουν οι ατζέντες των τοπικών κοινωνιών, αφετέρου την έμφαση στην ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου μέσω και του προσανατολισμού στη συλλογικότητα και την ομαδικότητα τόσο στο επίπεδο των μαθητών, όσο και σε αυτό των εκπαιδευτικών, των στελεχών και των σχολικών μονάδων.

Όσα πραγματοποιήθηκαν τη χρονιά αυτή αλλά και όσα σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα, υπηρετούν ένα όραμα ανθρωποκεντρικό. Διέπονται από μια διοίκηση στο επίπεδο της Περιφερειακής Διεύθυνσης που είναι «Διοίκηση μέσω Αξιών». Μια διοίκηση δημοκρατικής λήψης αποφάσεων, που επικοινωνεί, εμψυχώνει, παρακινεί, αναδεικνύει, επιβραβεύει, κινητοποιεί με κατεύθυνση το όραμα. Στο χρόνο που απαιτείται για να αναπτυχθεί και να ολοκληρωθεί ένα έργο που βρίσκεται στην αρχή του και που δίνει ήδη τους πρώτους καρπούς, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί , οι γονείς, οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να βλέπουν μια διοίκηση με αρχές, σχεδιασμό, στόχους αλλά και ένα διαρκές εκπαιδευτικό έργο για το οποίο θα πασχίζουμε καθημερινά να είναι δημιουργικό, καινοτόμο, μαθησιακά αποτελεσματικό και κυρίως ελκυστικό για τους μαθητές ώστε να μπορούν να γίνουν οι ενεργοί πολίτες του ελπιδοφόρου αύριο.