Εκπαιδευτικά προγράμματα στη Σίφνο

Εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ευγενίδου με στόχο την επιστημονική και τεχνική εκπαίδευση των νέων, υλοποιούνται στη Σίφνο, με τη συνεργασία του Δήμου Σίφνου και του Πολιτιστικού Κέντρου Σίφνου “Μαριάνθη Σίμου”.

Ο κύκλος των προγραμμάτων ξεκινά σήμερα στις 10:00 με “Τα μυστήρια των ανθρώπινων αισθήσεων” που περιλαμβάνουν πειράματα, κατασκευές και Ομιλία με θέμα τις ανθρώπινες αισθήσεις, από τη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου.

“Αισθήσεις: Αλήθεια ή αυταπάτη”

Μέσα από την ομιλία τους με τίτλο “Αισθήσεις: Αλήθεια ή αυταπάτη”, η Διδάκτρω Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Βάλια Λύρατζη και ο Υποψήφιος Διδάκτωρ Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Σταθόπουλος θα μιλήσουν για την πραγματική διάσταση όσων μας επιτρέπουν να αντιληφθούμε οι αισθήσεις μας. Τι συμβαίνει όταν μπερδεύονται οι αισθήσεις; Μπορεί κάποιος να ακούει τα χρώματα και να βλέπει ή να μυρίζει τους ήχους; Τι ρόλο παίζει η γεωμετρία στο πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας; Η Βιολογία, η Νευροφυσιολογία και η Θεωρία της Σχετικότητας συνδυάζονται αρμονικά και απαντούν σε όλα τα ερωτήματα.

Πειράματα και κατασκευές

Στη συνέχεια, ο κόσμος των αισθήσεων και των ψευδαισθήσεων ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας, με μια σειρά από εντυπωσιακά πειράματα και εύκολες κατασκευές. Οι πέντε αισθήσεις μας είναι τα παράθυρά μας στον κόσμο. Όμως πόσο αντικειμενικές είναι; Αγγίζουμε τελικά τα αντικείμενα; Ακούμε όλους τους ήχους; Τι είναι ο ήχος και πώς παράγεται;

Ο κ. Σταθόπουλος και ο Γιάννης Κοντογιάννης, Διδάκτωρ Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών καλούν τους μαθητές από τη Γ' έως την ΣΤ' τάξη του δημοτικού να εξαφανίσουν αντικείμενα, να κατασκευάσουν οπτικές ψευδαισθήσεις και στατικές εικόνες που τρέχουν ή μας παρακολουθούν, καθώς κινούμαστε στον χώρο.

“Ο Άνθρωπος και το Σύμπαν”

Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00, θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του κ. Διονύση Π. Σιμόπουλου με θέμα “Ο Άνθρωπος και το Σύμπαν”, όπου θα παρουσιαστούν τα πορίσματα των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες από επιστήμονες πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων. Πρόκειται για μια σύντομη αλλά περιεκτική επισκόπηση της εξέλιξης των αστρονομικών ερευνών για τη δομή και την εξέλιξη των άστρων και του Σύμπαντος. Γιατί τα άστρα, όπως και κάθε τι άλλο στο Σύμπαν, γεννιούνται, εξελίσσονται και κάποια στιγμή πεθαίνουν. Ο εκρηκτικός, όμως, θάνατος ενός άστρου είναι ταυτόχρονα ένα τέλος και μια αρχή. Το πρόγραμμα απευθύνεται στο ευρύ κοινό (μικρούς και μεγάλους).

“Η ιστορία της γραφής”

Τέλος, το το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, ώρα 10:00-12:00 η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου παρουσιάζει σε μαθητές Γ' – ΣΤ' Δημοτικού την πρωτότυπη “ιστορία της γραφής”. Μέσα από το εργαστήρι αυτό, οι μαθητές θα ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο και θα ανακαλύψουν την ιστορία της γραφής, ξεκινώντας από τις σπηλαιογραφίες. Η διαδρομή θα συνεχιστεί με την ανακάλυψη της σφηνοειδούς, τα ιερογλυφικά της Αιγύπτου, τη γέννηση του ελληνικού αλφαβήτου, την εφεύρεση της τυπογραφίας και τέλος (τα βιβλία χωρίς χαρτί και μελάνι) τις ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης. Επιπλέον, θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με τα “υλικά της γραφής” όλων των εποχών, χρησιμοποιώντας από πηλό και κερί, μέχρι πάπυρο και περγαμηνή.

Ετικέτες: