Συζήτηση του αιτήματος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Σύρου στο δημοτικό συμβούλιο

Δημιουργία Γυμνασίου εκτός Ερμούπολης

Συναποφάσισαν να στηρίξουν την πρόταση ώστε να εξυπηρετηθούν τα χωριά

Υπερψήφισαν την πρόταση της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Σύρου για δημιουργία γυμνασιακής μονάδας εκτός Ερμούπολης οι αιρετοί του δήμου Σύρου – Ερμούπολης, στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που έλαβε χώρα στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Μιχάλης Ζουλουφός εισηγήθηκε το θέμα καλώντας τους δημοτικούς συμβούλους να στηρίξουν το – τουλάχιστον – τριετές αίτημα της Ένωσης, προτάσσοντας το κυριότερο επιχείρημα, πως τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν αύξηση των μαθητών στις ευρύτερες περιοχές και τα χωριά και μία θετική απόφαση θα ανακούφιζε πολλές οικογένειες.

Υπόσχεση... ετών

“Η λογική της εισήγησης είναι να ξεκινήσει η διερεύνηση της δυνατότητας εύρεσης χώρου προς το νότιο μέρος του νησιού για την έναρξη διαδικασίας αδειοδότησης για πιθανή στέγαση ενός Γυμνασίου, το οποίο ουσιαστικά θα απευθύνεται στους μαθητές που μένουν στα χωριά της Σύρου” σημείωσε αρχικά ο Μιχάλης Ζουλουφός, υπενθυμίζοντας πως η συγκεκριμένη πρόταση “ήταν ένα κοινό αίτημα κι επιχείρημα των πέντε παρατάξεων στις δημοτικές εκλογές του 2010”. Ο πρόεδρος μάλιστα, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, εξήγησε πως αν το σώμα ψηφίσει θετικά, θα έχει γίνει η αρχή για ένα έργο που θα καλύψει ανάγκες μεγάλου αριθμού οικογενειών, αφού επικαλούμενος τα στατιστικά στοιχεία από τα σχολεία της Ποσειδωνίας και της Βάρης, επεσήμανε ότι παρατηρείται μία σημαντική αύξηση του αριθμού των μαθητών.

“Έθεσαν” το πρώτο λιθαράκι

Η ανωτέρω πρόταση έτυχε της ομόφωνης στήριξης των αιρετών όπως αποδείχθηκε από τις τοποθετήσεις τους. Η πλειοψηφία των συμβούλων σημείωσε μάλιστα πως θα πρέπει να μπει το πρώτο “θεμέλιο” πριν τη λήξη της πρώτης καλλικρατικής θητείας. Ειδικότερα, πρώτος μίλησε ο Κώστας Απέργης, ο οποίος τόνισε πως “δεν μπορεί κανείς να αντιλέξει στο συγκεκριμένο ζήτημα” επισημαίνοντας πως “θα πρέπει να υποστηρίξουμε το αίτημα με τρόπο συγκροτημένο και επάνω σε δεδομένα”. Ο κ. Απέργης υπογράμμισε πως είναι απαραίτητη η καταγραφή των αναγκών από την πλευρά της Ένωσης και των σχολείων, καθώς και ο τρόπος διερεύνησης της χρηματοδότησης του έργου. Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Τζίνης συνηγόρησε στην πρόταση, λέγοντας πως θα προκύψει όφελος στο πεδίο των μετακινήσεων των μαθητών, υπογραμμίζοντας μάλιστα πρωτίστως, πως προέχει η εξυπηρέτηση των μαθητών και των γονέων τους. Τόνισε δε, ότι θα ωφελούσε να αναζητηθεί ένας χώρος, που θα προσφέρει όλες τις απαραίτητες ανέσεις και θα συμβάλλει στην πραγματική αποκέντρωση στο νησί. Ο Γιώργος Πάπιτσης, συμπληρώνοντας τους προλαλήσαντες αιρετούς, έθεσε επί τάπητος ότι το θέμα θα πρέπει να εξετασθεί συνολικά σύμφωνα με τις ανάγκες τόσο της Πρωτοβάθμιας, όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα η Αγγελική Πρίντεζη δηλώνοντας την αμέριστη συμφωνία της με το αίτημα, ανέφερε πως “Στην εποχή της ισοπέδωσης η συγκεκριμένη πρόταση είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα που χαρίζει ελπίδα”, εξηγώντας πως πρόκειται για “ένα μεγαλεπίβολο σχέδιο που λείπει από το πλάνο της δημοτικής αρχής”.

Τέλος ο Φώτης Ξαγοράρης, δήλωσε πως “σίγουρα θα πρέπει να υπάρξει μία αποκέντρωση ως προς το θέμα αυτό”, υποστηρίζοντας ότι, η καλύτερη λύση θα είναι να επιλεγεί ένας χώρος “προς το κέντρο του νησιού ώστε να εξυπηρετηθεί μεγάλος αριθμός μαθητών”, αφού εκτός αυτού “είναι σκέψη που θα συμφέρει οικονομικά το δήμο, κυρίως στην περίπτωση που απαιτηθεί απαλλοτρίωση χώρου”.