3η Ανοιξιάτικη Γιορτή στο Νηπιαγωγείο του Φοίνικα

Μία ηλιόλουστη κυριακάτικη βόλτα στις γειτονιές του κόσμου, όπου οι αξίες της ισότητας, της φιλίας και της συνεργασίας αντηχούν στους δρόμους, καλύπτοντας τις φωνές όσων μάχονται την εθνική και πολιτισμική διαφορετικότητα, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν εχθές οι επισκέπτες του Νηπιαγωγείου του Φοίνικα.

Στο πλαίσιο της 3ης Ανοιξιάτικης Γιορτής, την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων σε συνεργασία με το διδακτικό προσωπικό του νηπιαγωγείου “όλη η γη χώρεσε σε ένα χωριό”, που έχει για σημαίες του τη χαρά, την αγάπη και τη δημιουργία.

Παιχνίδια με καταγωγή την Ινδία, το Περού, το Πακιστάν, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Γαλλία και την Ιταλία φιλοξενήθηκαν στην αυλή του σχολείου, δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν μέσα από εναλλακτικούς τρόπους ψυχαγωγίας τους λαούς, που βρήκαν “καταφύγιο” στον τόπο μας και συμβιώνουν αρμονικά μαζί μας.

“Όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι”

Κύριος στόχος των διοργανωτών ήταν να μεταδώσουν το μήνυμα ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι, κρατώντας έντονο το στοιχείο του παιχνιδιού, το οποίο -σύμφωνα με τους ίδιους- τείνει να αποτελέσει σήμερα είδος προς εξαφάνιση.

Στο συναρπαστικό αυτό ταξίδι, οι “περιπλανητές” έμαθαν “τι τρώει ο Κινέζος”, ψάρεψαν στη Γριλανδία, μετέφεραν με τα πόδια τους “το αυγό της γαλοπούλας”, χάθηκαν στον “Λαβύρινθο του Περού”, ζωγράφισαν τα παιδιά του κόσμου σαν Γάλλοι καλλιτέχνες, έδωσαν στον ελέφαντα την ουρά του και έφτιαξαν αφρικάνικες κατασκευές.

Επιπλέον, είχαν τη δυνατότητα να ζωγραφίσουν το πρόσωπό τους, να πάνε βόλτα με άμαξα που την έσερνε ένα πόνυ, καθώς και να “περιηγηθούν στο σύμπαν”, στο πλανητάριο του σχολείου, με κατασκευές των παιδιών και όχι μόνο. Σημειώνεται ότι στο χώρο λειτούργησε παζάρι με διάφορα αντικείμενα και φυτά, ενώ τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες του σχολείου.

“Χτίζω βήμα-βήμα μέσα από τις ανθρώπινες σχέσεις”

“Όλη αυτή η δουλειά είναι αποτέλεσμα συνεργασίας γονέων, εκπαιδευτικών και παιδιών” δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” η νηπιαγωγός κ. Τάνια Σκρέτα, σημειώνοντας ότι “το νηπιαγωγείο του Φοίνικα προωθεί τέτοιες τακτικές συνεργασίας και ανοίγματος στην κοινωνία”. Συγκινημένη από την αγάπη του κόσμου, ο οποίος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των παιδιών εμφανίστηκε επίσης και η κ. Γεωργία Σταματοπούλου. Όπως εξήγησε: “το σημαντικό που γίνεται εδώ είναι ότι με έναν τρόπο εμπνέουμε ο ένας τον άλλον, θέλουμε να μοιραστούμε πράγματα και να βαδίζουμε προς τη χαρά και τη θετική πλευρά της ζωής. Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντική αξία να μπορείς να μοιράζεσαι, να ξεπερνάς τις δυσκολίες και να μπορείς να στέλνεις μηνύματα στην ευρύτερη κοινότητα για το τι σημαίνει συνδημιουργία, τι σημαίνει “χτίζω” βήμα-βήμα πράγματα μέσα από τις ανθρώπινες σχέσεις”.

“Καλύπτοντας” τα κενά της πολιτείας

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του νηπιαγωγείου δήλωσαν ότι στόχος αυτής της πρωτοβουλίας ήταν να φέρουν σε επαφή τα παιδιά του σχολείου με συμμαθητές τους από το εξωτερικό. “Επιλέξαμε αυτό το θέμα για να αισθανθούν πιο ενταγμένα μέσα στησ χολική κοινότητα αλλά και γιατί θέλαμε να το περάσουμε σαν μήνυμα στους καιρούς που ζούμε, ότι οι λαοί δεν έχουν να μοιράσουν μεταξύ τους πράγματα και ότι όλοι είμαστε ίσοι αν και διαφορετικοί”, ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Ωστόσο τόνισαν ότι ο Σύλλογος αναγκάστηκε να επιβάλει αντίτιμο εισόδου στην εκδήλωση, με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για την κάλυψη διαφόρων αναγκών, όπως το πετρέλαιο, η γραφική ύλη και τα αναλώσιμα υλικά, οι οποίες δεν καλύπτονται επαρκώς από το δήμο και την πολιτεία.

Από την πλευρά της, η κ. Σταματοπούλου πρόσθεσε επίσης ότι το νηπιαγωγείο χρειάζεται κάθε χρόνο 30 βιβλία και 10 καινούρια επιτραπέζια παιχνίδια που θα μπορούσαν να καταστήσουν ευκολότερη και καλύτερη την εκπαιδευτική διαδικασία. “Έχουμε κάνει έκπτωση σε όλους τους στόχους, πέρυσι πήραμε 300 ευρώ βιβλία και εμπλουτίσαμε τόσο ωραία τη βιβλιοθήκη. Αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν πουθενά και δεν προβλέπονται, σαν να είναι περιττά”, σημείωσε.

“Ο εθελοντισμός είναι μια παρεξηγημένη έννοια”

Υπογραμμίστηκε μάλιστα ότι λόγω της καθυστέρησης του δήμου, οι γονείς των παιδιών πραγματοποίησαν με δικά τους έξοδα εργασίες στην αποθήκη του σχολείου. “Ο εθελοντισμός είναι μια παρεξηγημένη έννοια” δήλωσαν εκπρόσωποι του Συλλόγου, επισημαίνοντας “δεν είμαστε εθελοντές για να κάνουμε οτιδήποτε. Προσπαθούμε απλώς να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη και των παιδιών μας και τη δική μας”. Τέλος, υποστήριξαν ότι στη Σύρο, δεν υπάρχουν πολλές δραστηριότητες για τα παιδιά και ειδικά δωρεάν. “Η παιδική χαρά που έγινε στη Μεταμόρφωση είναι μικρή και όλα τα παιδιά συρρέουν εκεί, ενώ οι υπόλοιπες είναι χάλια. Η παιδική βιβλιοθήκη είναι κλειστή. Δεν υπάρχουν ερεθίσματα για τα παιδιά μας. Σήμερα τα παιδιά μας είναι επαρχιωτάκια γιατί αν συγκριθούν με τα παιδιά άλλων πόλεων δεν έχουν τις ίδιες προσλαμβάνουσες”.

Στη γιορτή βρέθηκε και η Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Εκπαίδευσης, Ελπίδα Πρίντεζη η οποία συνεχάρη τόσο τις δασκάλες, όσο και τους γονείς για αυτές τις πρωτοβουλίες, τις οποίες η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Κυκλάδων επικροτεί και χειροκροτεί.