Εγκαινιάστηκε η έναρξη της οικοδόμησης του ενιαίου δημοτικού σχολείου Σίφνου

Θεμελιώθηκε νέος εκπαιδευτικός στόχος

- Α. Μπαμπούνης: “Η απόλυτη δικαίωση την ημέρα του αγιασμού και της λειτουργίας” - “Σάρκα και οστά” εικοσαετές αίτημα της Σιφνέικης κοινωνίας

Θεμελιώθηκε και εγκαινιάστηκε η απαρχή της οικοδομής του ενιαίου δημοτικού σχολείου Σίφνου στο οικόπεδο που δώρησε η Ιερά Μονή Βρύσης προς τον Δήμο Σίφνου προκειμένου το εικοσαετές αίτημα της τοπικής κοινωνίας να γίνει πραγματικότητα και να εξυπηρετούνται οι μαθητές του δημοτικού σχολείου σε έναν σύγχρονο χώρο, καλύπτοντας τις σημαντικές εκπαιδευτικές ανάγκες τους.

Μέχρι σήμερα το σχολείο λειτουργούσε σε τρεις διαφορετικούς χώρους στο νησί, γεγονός που έθετε εμπόδια στην απρόσκοπτη λειτουργία του. Παρουσία του νέου Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, του νέου χωρικού αντιπεριφερειάρχη, Γιώργου Λεονταρίτη, του επανεκλεγέντα δημάρχου Ανδρέα Μπαμπούνη, του αναπληρωτή διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Χρήστου Καφτηράνη καθώς και εκπροσώπων φορέων της τοπικής κοινωνίας και της φιλαρμονικής του νησιού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, κ. Δωρόθεος Β΄ εγκαινίασε το οικόπεδο, στο οποίο αναμένεται άμεσα να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Δωρεά της Ιεράς Μονής Βρύσης

Ειδικότερα, ο κκ. Δωρόθεος Β΄ σημείωσε χαρακτηριστικά πως, “Σήμερα θέτουμε τον θεμέλιο λίθο σε έναν χώρο που ανήκει στην Ιερά Μονή Βρύσης” και ο οποίος όπως εξήγησε αποτέλεσε προσφορά προς την τοπική κοινωνία για τις ανάγκες της μαθητιώσας νεολαίας.

“Η αγάπη της Εκκλησίας προς τον λαό μας είναι και ανυπόκριτη και απροσωπόληπτη είναι ειλικρινής και δε θα πάψει ποτέ να προσφέρεται και για την ενίσχυση των έργων κοινωνικής προνοίας ιδιαιτέρως δε εκπαιδευτηρίων και σχολείων” πρόσθεσε ακολούθως, σημειώνοντας επιπλέον πως, “Η Εκκλησία ως μητέρα φιλόστοργη θα είναι πάντοτε δίπλα στον λαό μας”.

Σκοπός της εν λόγω δωρεάς και της δημιουργίας του σχολείου, όπως συμπλήρωσε αποτελεί η ανάγκη τα μικρά παιδιά “να διδάσκονται την πίστη, να μανθάνουν τα ελληνικά γράμματα, την αρχαία ελληνική σοφία, την χριστιανική γραμματεία και ταυτόχρονα στην ψυχή τους να αναλαμβάνουν δύναμη για να φανούν άξιοι πολίτες αυτού του τόπου και αυτής της πατρίδος”.

Ο Μητροπολίτης Σύρου πραγματοποίησε ιδιαίτερη μνεία στις σπουδαίες δωρεές της Ιεράς Μονής Βρύσης, ενώ ευχαρίστησε αναφέροντάς τους ονομαστικά και όλους όσοι συνέβαλαν προκειμένου το έργο να φθάσει πλέον να θεμελιώνεται.

Σχολικές υποδομές ζητούμενο 20 ετών

Για τα θεμέλια του νέου σχολείου μίλησε και ο δήμαρχος, Ανδρέας Μπαμπούνης, ο οποίος μεταξύ άλλων, τόνισε πως, “Χωρίς Παιδεία ο άνθρωπος δεν μπορεί να σταθεί ούτε να πορευθεί και αντίστοιχα οι κοινωνίες που δεν απαρτίζονται από πεπαιδευμένους πολίτες απέχουν πάρα πολύ από τον ορθό τρόπο λειτουργίας και εξύψωσης των αξιών του ατόμου και του συνόλου”. Ο κ. Μπαμπούνης πρόσθεσε δε, ότι, “τα χρόνια της σχολικής εκπαίδευσης αναγνωρίζονται ως τα πιο σημαντικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και της χάραξης των στόχων των παιδιών μας” εξηγώντας παράλληλα, πως, “οι σχολικές υποδομές από την τοπική κοινότητα της Σίφνου ήταν ζητούμενο για είκοσι χρόνια” καθώς αυτό πρόσταζε και ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός μαθητών. Αρχικά, σημείωσε, πως το σχολείο λειτουργούσε σε τρεις διαφορετικούς χώρους, κάτι που δε θα μπορούσε να συνεχισθεί κι έτσι επιδιώχθηκε μόνιμη λύση στο πρόβλημα στέγασης. “Το 2007 με ενέργειες του τότε αντιδημάρχου κ. Γεροντή βρέθηκε το οικόπεδο για το ενιαίο δημοτικό σχολείο Σίφνου και στη συνέχεια επετεύχθη η δωρεά του οικοπέδου στον Δήμο” ανέφερε ο ίδιος, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου καθώς και προς όσους συνέδραμαν στο ξεπέρασμα των δυσκολιών και των γραφειοκρατικών κωλυμάτων.

“Για εμάς ως Δημοτική Αρχή η απόλυτη δικαίωση των κόπων όλων των φορέων και των συμβαλλόντων θα είναι την ημέρα που θα κάνουμε αγιασμό για την έναρξη της σχολικής χρονιάς στο νέο σχολείο και θα δούμε τους μικρούς μαθητές να μπαίνουν στις τάξεις για το μάθημά τους” υπογράμμισε καταλήγοντας.

Ετικέτες: