Ανεπηρέαστο το ΤΜΣΠΣ από τις αλλαγές στις μετεγγραφές των φοιτητών που αποφάσισε το υπ. Παιδείας

“Όπλο” η μοναδικότητα

Ανησυχία για συρρίκνωση περιφερειακών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου από την Πρυτανική Αρχή

“Ασπίδα” που φαίνεται να προστατεύει το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΤΜΣΠΣ) από τις “βολές” του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τη διεύρυνση δικαιώματος μετεγγραφών φοιτητών σε άλλες Σχολές, αποτελεί το αντικείμενο σπουδών του, που δεν έχει κανένα άλλο Πανεπιστημιακό Τμήμα της χώρας.

Στον αντίποδα, οι υπόλοιπες Σχολές του Πανεπιστημίου Αιγαίου αναμένεται να επηρεασθούν από τη νομοθετική ρύθμιση που προωθείται, για την οποία ο πρύτανης, Πάρις Τσάρτας εξέφρασε την ανησυχία του, αφού η πιθανή μετακίνηση μεγάλου αριθμού φοιτητών, συνεπάγεται τη συρρίκνωση πολλών Τμημάτων, η οποία μπορεί να αποτελέσει “βήμα” για οποιαδήποτε συνέπεια σε πολλά επίπεδα.

Νέο εισοδηματικό κριτήριο

Συγκεκριμένα, πριν από λίγες ημέρες κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία, στην οποία γίνεται αναφορά στις κατηγορίες των φοιτητών οι οποίοι έχουν δικαίωμα μετεγγραφής σε άλλη Σχολή από εκείνη που εισήχθησαν, το αντικείμενο σπουδών της οποίας όμως, επιβάλλεται να είναι ομοειδές προκειμένου να μπορέσει ο ενδιαφερόμενος φοιτητής να μετακινηθεί στην πόλη επιλογής του. Οι εν λόγω αλλαγές δε, σημειώνεται ότι αφορούν τόσο Πανεπιστήμια, δηλαδή ΑΕΙ, όσο και ΤΕΙ της χώρας.

Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας φαίνεται να διευρύνει το δικαίωμα προσθέτοντας κατηγορίες σε εκείνες που ήδη προβλέπει ο νόμος που είχε ψηφισθεί τον περασμένο Μάιο.

Πλην των πολυτέκνων και των τριτέκνων αλλά και εκτός των ειδικών κατηγοριών, πλέον δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές, στις οικογένειες των οποίων το κατά κεφαλήν εισόδημα ανέρχεται σε 9.000 ευρώ.

Πρόκειται για ένα νέο εισοδηματικό κριτήριο, το οποίο φαίνεται ναι μεν να ανακουφίζει τις οικογένειες, αλλά να ανησυχεί περιφερειακά Τμήματα και Σχολές που διατηρούνται λόγω του αυξημένου μέχρι σήμερα αριθμού φοιτητών.

Ωστόσο, αξίζει να επισημανθεί, πως ο υπουργός, τόνισε ότι το ποσοστό των δικαιούχων δεν θα ξεπερνά το 10% του αριθμού των εισαχθέντων συνολικά και στην περίπτωση που οι δικαιούχοι υπερβαίνουν το προαναφερόμενο ποσοστό, τότε θα λαμβάνεται υπόψιν ως κριτήριο ο βαθμός εισαγωγής.

Π. Τσάρτας: “Να υπάρξει διαβούλευση”

Η συγκεκριμένη αλλαγή που φαίνεται ως δώρο για τις οικογένειες των οποίων τα παιδιά θα έπρεπε να φοιτήσουν σε άλλες πόλεις και ως εκ τούτου θα επιβαρύνονταν με έξοδα ενοικίων για τη συντήρηση φοιτητικών σπιτιών, έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Όσον αφορά σε εκείνα που λειτουργούν σε μεγάλα αστικά κέντρα, αυτή η διαφωνία έγκειται στο ότι θα υπάρξει συνωστισμός και σύγχυση στις μετεγγραφές, ενώ σχετικά με τα περιφερειακά Τμήματα, η ανησυχία προκαλείται από το φόβο ερήμωσής τους.

Ανάλογη στάση παρουσιάζεται να κρατά και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας, ο οποίος με δημόσια δήλωσή του, κάνει λόγο για αλλαγή που αποκαλύπτει την αδιαφορία του αρμόδιου υπουργείου για το διόλου απίθανο σενάριο της συρρίκνωσης περιφερειακών Πανεπιστημίων όπως στο νησιώτικο χώρο.

Χαρακτηριστικά, αναφέρει πως, “Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, για μία ακόμη φορά, βρίσκεται αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο συρρίκνωσης της ακαδημαϊκής του κοινότητας και ειδικότερα με τον ορατό κίνδυνο απώλειας μεγάλου αριθμού φοιτητών/τριών του” καθώς, “Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τις μετεγγραφές, παρά τις έντονες διαφωνίες όλων των Πανεπιστημίων, μελετάται να διευρυνθεί και για τους ήδη εγγεγραμμένους φοιτητές/τριες του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους 2013-2014”.

Ο κ. Τσάρτας μάλιστα, συμπληρώνει πως, το υπουργείο Παιδείας “αδιαφορεί για τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρει η νέα αυτή ρύθμιση” και μοιραία “οδηγεί στην υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών χιλιάδων φοιτητών/τριων και στην ουσιαστική συρρίκνωση των περιφερειακών Πανεπιστημίων”.

Σχετικά με τη στάση της πρυτανικής Αρχής, ο ίδιος δηλώνει κατηγορηματικά, ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, “καλεί το υπουργείο Παιδείας να μην προχωρήσει σε καμία νέα ρύθμιση για επιπλέον μετεγγραφές και να διαβουλευθεί με τα Πανεπιστήμια προκειμένου να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα που θα διασφαλίζουν την ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία των Ιδρυμάτων".

Μεγάλο πλεονέκτημα το περιεχόμενο σπουδών

Όσον αφορά στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΤΜΣΠΣ) που λειτουργεί στη Σύρο, φαίνεται να γλιτώνει από την πιθανή συρρίκνωση Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, λόγω του περιεχομένου των σπουδών του, όπως τονίσθηκε από έγκυρη πλευρά, αφού δεν υπάρχει όμοιό του σε όλη την υπόλοιπη χώρα. Όπως γίνεται αντιληπτό, οι ανωτέρω αλλαγές και το νέο εισοδηματικό κριτήριο, δεν “αγγίζουν” τους φοιτητές που έχουν εισαχθεί στη Σχολή του νησιού, γεγονός που μαρτυρά πως τουλάχιστον σε αριθμό φοιτούντων το ΤΜΣΠΣ δεν πρόκειται να περιορισθεί, να συρρικνωθεί ή και να απειληθεί στην άμεση μελλοντική λειτουργία του.

Επιπλέον, σχετικά με τον ισχυρισμό πως το Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού στο ΤΕΙ της Κοζάνης έχει παρόμοιο περιεχόμενο σπουδών με τη Σχολή της Σύρου, και ως εκ τούτου θα μπορούσε κάποιος φοιτητής να ζητήσει τη μετεγγραφή του, αξίζει να διευκρινισθεί πως το ΤΜΣΠΣ είναι ΑΕΙ ενώ το άλλο Τμήμα ανήκει σε ΤΕΙ. Μάλιστα έως σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία μετακίνηση φοιτητή.

Όπως όλα δείχνουν, η Πανεπιστημιακή Σχολή της Σύρου - έχοντας ως μεγάλο πλεονέκτημά της, τη μοναδικότητα των σπουδών της και κατά συνέπεια, το ισχυρό πτυχίο της, σε μία εποχή που επιχειρείται με πολλούς τρόπους όχι μόνον η συρρίκνωση αλλά ακόμη και το κλείσιμό πολλών περιφερειακών Τμημάτων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, με προφανή σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων -, μοιάζει να αποφεύγει τον κίνδυνο περιορισμένης λειτουργίας.

Ετικέτες: