Οι παιδικοί σταθμοί που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ

Σημαντικός αριθμός παιδιών μένει εκτός

Ένταξη και αιτήσεις

Ανακοινώθηκαν από την ΕΕΤΑΑ οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ για το σχολικό έτος 2014-2015 ενώ αύριο ξεκινά η διαδικασία αιτήσεων γονέων που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας.

Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις των αρμόδιων υπουργείων για εξοικονόμηση πρόσθετων πόρων, με στόχο την κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, τελικά φαίνεται ότι σημαντικός θα είναι ο αριθμός των παιδιών που θα μείνει εκτός από τις επιδοτούμενες θέσεις των δημοτικών σταθμών, δεδομένου ότι η ζήτηση για την επερχόμενη σχολική χρονιά είναι ιδιαίτερα αυξημένη και οι δωρεάν θέσεις που θα δοθούν επιλέγονται με αυστηρά κοινωνικά κριτήρια.

Συγκεκριμένα, από τους γονείς που θα υποβάλλουν αίτηση, η προτεραιότητα θα καθοριστεί βάσει της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης της οικογένειας, με τους ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους να έχουν το προβάδισμα έναντι των άνεργων γονέων ή όσων δεν ασκούν κάποιο επάγγελμα.

Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι σε επικοινωνία της «Κοινής Γνώμης» με τους Δήμους, διαπιστώθηκε πως οι περισσότεροι αρμόδιοι δήλωσαν ανενημέρωτοι για το θέμα, που αφορά εκατοντάδες οικογένειες, με την αμέλεια να οδηγεί στην άγνοια.

Εντός του προγράμματος η Σύρος

Ανάμεσα στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς της Σύρου που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, είναι ο παιδικός σταθμός Ερμούπολης, ο παιδικός σταθμός του Βήσσα, ο βρεφικός σταθμός Ερμούπολης, το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ καθώς και η «Παλάμη του Θεού».

Είναι οι δομές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κάλυψη 95 θέσεων συνολικά, πολλές εκ των οποίων κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνουν ακάλυπτες, καθώς εκ των οριζομένων, το πρόγραμμα αδυνατεί να καλύψει όλες τις θέσεις, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μείνουν εκτός. Δεδομένου ότι κάθε παιδικός σταθμός έχει μια συγκεκριμένη δυναμικότητα και κατ’ επέκταση δυνατότητα κάλυψης ορισμένου αριθμού παιδιών, το πρόβλημα έγκειται τόσο στην έλλειψη νέων υποδομών, όσο και εκπαιδευτικού προσωπικού, που δεν δύναται να καλυφθούν μόνο με το εν λόγω πρόγραμμα. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ θα αποκλειστούν όσων τα εισοδηματικά κριτήρια επιτρέπουν εναλλακτικές λύσεις, ενώ είναι γνωστή η αυστηρότητα με την οποία θα δοθούν οι φετινές θέσεις, που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των οικογενειών, οι οποίες θα έχουν μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση, σε μια εποχή που ήδη μαστίζονται από την οικονομική κρίση.

Ευελπιστούν για την κάλυψη όλων των θέσεων

Ακόμα 19 παιδικοί σταθμοί στο νομό Κυκλάδων κατάφεραν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης του ΕΣΠΑ για τη χρονιά 2014-2015, ζητώντας συνολικά την κάλυψη 345 θέσεων, οι περισσότεροι εκ των οποίων ευελπιστούν στην εξ ολοκλήρου κάλυψη τους, ενώ στην περίπτωση που αυτό δεν συμβεί όσοι παραμείνουν εκτός προγράμματος ενδέχεται, ως ένα βαθμό, να καλυφθούν από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, δύο παιδικοί σταθμοί της Σαντορίνης εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» και πρόκειται για τον παιδικό σταθμό Επισκοπής Γωνιάς, ο οποίος έχει ζητήσει την κάλυψη 49 θέσεων και τον παιδικό σταθμό Οίας με 20 θέσεις.

Η Μύκονος κατάφερε να εντάξει τον πρώτο δημοτικό σταθμό Μυκόνου, δηλώνοντας την ανάγκη για κάλυψη 70 θέσεων, ενώ η Άνδρος τον δημοτικό παιδικό σταθμό «Ηλιαχτίδα», ζητώντας 11 θέσεις.

Ο παιδικός σταθμός του Δήμου Μήλου εντάχθηκε καθώς πληρούσε τις αναγκαίες προϋποθέσεις προκειμένου να διεκδικήσει 35 θέσεις, παρόλο που οι αρμόδιοι, σε επικοινωνία που είχε η ''Κοινή Γνώμη'' μαζί τους, δήλωσαν ευθαρσώς πλήρη άγνοια.

Από τον Δήμο Νάξου, αναφέρθηκε προς την εφημερίδα ότι οι παιδικοί σταθμοί του νησιού δεν είναι ιδιωτικοί και κατ’ επέκταση δεν συμμετέχουν στην διαδικασία ένταξης του ΕΣΠΑ, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ, όπου το ΚΔΑΠ «Μικροί δημιουργοί», ο βρεφονηπιακός σταθμός «Ουράνιο τόξο» και ο παιδικός σταθμός «Τα πρώτα μου βήματα» φαίνεται να κατάφεραν να λάβουν το «εισιτήριο», διεκδικώντας 42 επιδοτούμενες θέσεις.

Παράλληλα, η Τήνος εντάχτηκε στο πρόγραμμα με το «Κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών» αλλά και με τον παιδικό σταθμό της «Ειρήνης», ζητώντας συνολικά την κάλυψη 71 θέσεων.

Τέλος η Πάρος κατάφερε να εντάξει τον παιδικό σταθμό Αρχίλοχου Πάρου «Τα Δελφίνια» και τον βρεφονηπιακό σταθμό Παροικίας «Τα μελισσάκια», επιδιώκοντας την εξασφάλιση 50 θέσεων, ενώ αναμένεται η επανεξέταση ακόμα δύο παιδικών σταθμών του δήμου, που λόγω μη κατάθεσης των απαραίτητων δικαιολογητικών παρέμειναν εκτός της πρώτης κατάταξης που ανακοινώθηκε από το υπουργείο.