Ισορροπημένη ικανοποίηση για τα αποτελέσματα εισαγωγής των Συριανών αποφοίτων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

“Μονοπώλησε” η δεύτερη επιλογή

Αισθητή είναι η απουσία των περιζήτητων σχολών της ανώτατης εκπαίδευσης στις καταστάσεις των Συριανών εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, με την Ιατρική να αποτελεί τη μεγαλύτερη χαμένη των φετινών αποτελεσμάτων, δεδομένου ότι κανείς ενδιαφερόμενος δεν κατάφερε να εξασφαλίσει θέση σε κάποιο από τα τμήματά της, εξαιτίας της αύξησης των βάσεων εισαγωγής.

Παρά τη γενικότερη “ψυχρολουσία” που προκλήθηκε με την εντυπωσιακή άνοδο των βάσεων τόσο στις δημοφιλείς σχολές, όσο και στα περιφερειακά πανεπιστήμια, στα σχολεία της Σύρου τα συναισθήματα των επιτυχόντων ήταν ανάμεικτα, καθώς αρκετοί ήταν εκείνοι που ναι μεν εισήχθησαν στη σχολή της προτίμησής τους, αλλά όχι και στην πρώτη τους επιλογή.

Άτυχοι ήταν, μεταξύ άλλων και οι μαθητές, οι οποίοι δεν κατάφεραν τελικά να φτάσουν στη πηγή για ελάχιστα μόνο μόρια, με αποτέλεσμα να συμπεριληφθούν στις λίστες των εισακτέων διαφορετικών σχολών, με συναφές αντικείμενο.

Ωστόσο, η άνοδος στις βάσεις των ιατρικών, νομικών και πολυτεχνικών σχολών, συνέπεσε και με την επιθυμία της πλειοψηφίας των υποψηφίων για την εισαγωγή τους σε τμήματα της αρεσκείας τους και όχι σε τμήματα με τις μεγαλύτερες προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η περίπτωση της Καρμελίνας Ρούσσου, η οποία συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία στο σύνολο των μαθητών του νησιού.

Κ. Ρούσσου: Πρώτη στο Παιδαγωγικό Τμήμα της Θεσσαλονίκης

Η απόφοιτος του Γενικού Λυκείου Σύρου με βαθμό πρόσβασης 19.35 εισήχθη πρώτη στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη, επιβεβαιώνοντας την αγάπη της για τα παιδιά και τον τομέα της εκπαίδευσης, την οποία είχε εκφράσει σε πρόσφατη συνέντευξή της στην “Κοινή Γνώμη”.

Απαντώντας σε όσους αποδοκίμασαν την επιλογή της, με την εκτίμηση ότι θα έπρεπε να είχε εκμεταλλευτεί περισσότερο τις υψηλές επιδόσεις της, η νεαρή αριστούχος δηλώνει χαρούμενη με την εκπλήρωση των προσωπικών της στόχων, σημειώνοντας: “Δεν θεωρώ ότι χαράμισα τη βαθμολογία μου, γιατί είναι κάτι το οποίο μου αρέσει. Πιστεύω ότι θα τη χαράμιζα, εάν πήγαινα σε μία σχολή που δεν επιθυμώ, απλά για τον τίτλο ή γιατί συγκέντρωσε τα απαιτούμενα μόρια. Προτιμώ να χαραμίσω μόρια παρά χρόνια από τη ζωή μου”.

Ε. Δράκου: “Τα παιδιά επέλεξαν αυτό που τους αρέσει”

Όπως εξηγεί η Διευθύντρια του ΓΕΛ Σύρου, Ειρήνη Δράκου, “η Καρμελίνα μπορούσε να μπει σε όποια σχολή θέλει”. Παρόλα αυτά, δηλώνει ικανοποιημένη γιατί τόσο η ίδια, όσο και οι υπόλοιποι μαθητές υπερασπίστηκαν τα όνειρά τους. “Δεν κοίταξε ψηλά. Αυτό της άρεσε; Αυτό θα έκανε κι ας είχε και πλεόνασμα 2.000 μονάδες. Είναι κάτι που διακρίνω και σε άλλα παιδιά και πιστεύω πως ένα τέτοιο μυαλό είναι πιο καθαρό”, αναφέρει χαρακτηριστικά. Μάλιστα, δεν κρύβει την ενόχλησή της από τα σχόλια εκείνων που ειρωνεύτηκαν την επιλογή της Καρμελίνας, κρίνοντας “ανώφελη” την τόση πολλή μελέτη, από τη στιγμή που η ίδια έθεσε συνειδητά χαμηλότερους στόχους.

“Αυτά θα τα πει κάποιος που δεν ξέρει πραγματικά τι σημαίνει “διάβασμα”” δηλώνει, τονίζοντας ότι “η μελέτη δεν πηγαίνει με το κιλό”. Προσθέτει επίσης πως “αν έχει καλύτερη προετοιμασία, αυτό θα φανεί και κατά τη διάρκεια των σπουδών. Δηλαδή το απόθεμα των γνώσεων θα τη βοηθήσει να προχωρήσει πιο άνετα μέσα στη σχολή. Να δει τι μεταπτυχιακό θα κάνει, χωρίς να περιμένει να ολοκληρώσει τις σπουδές της για να αποφασίσει πώς θα συνεχίσει”.

Α. Ντούρλαρη: Ανάμεσα στους 15 φοιτητές του ΣΣΑΣ Θεσσαλονίκης

Στο Τμήμα Στρατολογικού – Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων (ΣΣΑΣ) στη Θεσσαλονίκη εισήχθη η μαθήτρια με τη δεύτερη μεγαλύτερη βαθμολογία στο ΓΕΛ Σύρου, Αθηνά Ντούρλαρη. Σημειώνεται μάλιστα ότι η Αθηνά πέρασε πρώτη από την ειδική κατηγορία των πολυτέκνων, μέσα από την οποία επιλέγονται τέσσερα μόνο άτομα. “Νιώθω ικανοποιημένη, γιατί το ήθελα πάρα πολύ” δηλώνει, εξηγώντας ότι οι στρατιωτικές σχολές δεν απευθύνονται μόνο σε αγόρια. “Είναι κάτι διαφορετικό από την κοινή νομική. Δεν θα κάνω τα ίδια πράγματα που θα κάνουν όλοι όσοι βγουν δικηγόροι” σημειώνει, προσθέτοντας πως οι προοπτικές για επαγγελματική αποκατάσταση είναι περισσότερες. “Τα πρώτα χρόνια εργάζεσαι στο στρατό και αν δεν θέλεις να συνεχίσεις, μπορείς να αποστρατευτείς και να έχεις δικό σου γραφείο”, επισημαίνει. Όπως τονίζει, παρά τον δύσκολο στόχο που είχε θέσει, πιο ψυχοφθόρες για την ίδια ήταν οι διαδικασίες των προκαταρκτικών εξετάσεων, καθώς πρόκειται για μία στρατιωτική σχολή. “Είχα άγχος γιατί εισάγονται μόνο 15 άτομα μέσα στη σχολή και ήθελα οπωσδήποτε να ήμουν μέσα σε αυτά”, καταλήγει.

Τα στοιχεία των φετινών αποτελεσμάτων για την εισαγωγή στα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας παρουσίασε χθες το πρωί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αθανάσιος Κυριαζής, ο οποίος είχε και την ευθύνη των πανελλαδικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ανήλθε σε 99.958 από 104.998 που ήταν πέρυσι. Στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα εισήχθησαν 72.763 υποψήφιοι από 71.761 υποψηφίους που είχαν εισαχθεί σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ το 2013. Στα πανεπιστήμια εισάγονται 47.053 υποψήφιοι, στα ΤΕΙ 23.797 άτομα και στις υπόλοιπες σχολές (αστυνομικές, στρατιωτικές κ.α) 1.913 άτομα. Το ποσοστό επιτυχίας ανήλθε σε 81, 05%, στη βασική κατηγορία των τελειόφοιτων του Λυκείου και στο 79% στο σύνολο των υποψηφίων.

Μαρία Βακονδίου: Μοναχικός περίπατος στη Νομική Θεσσαλονίκης

Ως εκ τούτου, καταγράφεται μία προοδευτική αύξηση των βάσεων σε Σχολές της περιφέρειας, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Νομική Θράκης (389 μόρια), τους Μηχανολόγους – Μηχανικούς Θεσσαλονίκης (960 μόρια) και τους Μηχανολόγους – Μηχανικούς Θεσσαλίας (1.205), την Ιατρική Λάρισας (583 μόρια) και την Ιατρική Ιωαννίνων (620 μόρια).

Υπογραμμίζεται ότι η μοναδική μαθήτρια της Σύρου η οποία εξασφάλισε μία θέση σε κάποιο τμήμα της Νομικής Σχολής είναι η Μαρία Βακονδίου, εισακτέα στη Νομική Θεσσαλονίκης. “Νιώθω πολύ ικανοποιημένη, γιατί πίστευα ότι είμαι οριακά στις βάσεις”, δηλώνει χαρακτηριστικά, ενώ προσθέτει “θεωρώ ότι η συγκεκριμένη σχολή προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση από άλλα τμήματα. Μάλιστα, η ίδια χαρακτηρίζει πολύ σημαντικό το γεγονός ότι πολλά παιδιά δε βασίστηκαν μόνο στα όρια, αλλά ακολούθησαν αυτό που πραγματικά ήθελαν. “Ήθελα πολύ να γίνω δικηγόρος και εκτιμώ ότι ταιριάζει στον χαρακτήρα μου” δηλώνει, καθιστώντας γνωστή “ότι η νομική θα παρέμενε πρώτη της επιλογή, ακόμα και αν η βαθμολογία της ήταν πολύ μεγαλύτερη”.

Από την άλλη, οι Ιατρικές σχολές της χώρας, μετά την περυσινή πτώση τους επανήλθαν στο “ύψος τους” ξεπερνώντας τα 19.000 μόρια (19.233 στην Αθήνα και άνοδος 1,7% σε σχέση με πέρυσι και 19.122 στην Θεσσαλονίκη και άνοδος 2,4%). Στην Πάτρα το αντίστοιχο τμήμα είχε άνοδο 2,8%, στη Λάρισα 3,2%, στην Κρήτη 3,2%, στα Ιωάννινα 3,3% και στην Αλεξανδρούπολη 3,5%..

Δεν έφτασαν στην πηγή για λίγα μόρια

Η Ιατρική ήταν η πρώτη επιλογή του Νίκου Μικρογεωργίου , ο οποίος τελικά εισήχθη στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών στην Ξάνθη. Όπως δηλώνει, η σχολή της Ξάνθης ήταν η δεύτερη επιλογή του καθώς οι γονείς του τον είχαν πείσει να συμπληρώσει ως πρώτη επιλογή στο μηχανογραφικό του την ιατρική, παρόλο που ο ίδιος επιθυμούσε τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. “Όλα γίνονται για καλό” αναφέρει χαρακτηριστικά, εξηγώντας ωστόσο ότι ο ίδιος δεν περίμενε τόσο μεγάλη άνοδο των βάσεων. Σημειώνει μάλιστα ότι η προτίμηση των γονιών του στις ιατρικές σπουδές οφείλεται στο γεγονός ότι ο πατέρας του είναι καρδιολόγος και η αδερφή του φοιτήτρια Ιατρικής.

Για έξι μόνο μόρια, έχασε μία θέση στην Οδοντιατρική Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Ρούσσος, εισακτέος στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής στην Αλεξανδρούπολη με 18.592 μόρια. Όπως εξηγεί, η Μοριακή Βιολογία δεν ήταν η πρώτη του επιλογή, ωστόσο τον ενδιαφέρει σαν αντικείμενο. “Ήταν αρκετά ψυχοφθόρα η εργασία” τονίζει, προσθέτοντας πως για ένα καλό αποτέλεσμα “χρειάζεται επιμονή και υπομονή αλλά και να είσαι προσηλωμένος στο στόχο σου. Πιστεύω ότι αυτοί που θυσιάζουν πράγματα, στο τέλος δικαιώνονται”. Ωστόσο σημειώνει ότι για τους μαθητές της θετικής κατεύθυνσης, οι οποίοι στόχευαν σε ιατρικές σχολές ήρθαν τα πάνω κάτω, μετά την άνοδο των βάσεων. “Πέρυσι ήμουν 500 μόρια πάνω από την ιατρική. Αυτό βέβαια που επέλεξα είναι πολύ κοντά στη σύγχρονη ιατρική και έχει πολλές προοπτικές, κυρίως στην έρευνα” εξηγεί, σημειώνοντας ότι ο ίδιος επιθυμεί να ολοκληρώσει τη σχολή του με έναν καλό βαθμό, προκειμένου να εξασφαλίσει μία καλή σειρά προτεραιότητες στα μεταπτυχιακά.

Στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο Βόλο εισήχθη ο Ζαννής Μιχάλοβιτς, ο οποίος ως πρώτη επιλογή είχε δηλώσει το αντίστοιχο τμήμα της Θεσσαλονίκης. Όπως εξηγεί, ο ίδιος επέλεξε να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο αντικείμενο, κρίνοντας ενδιαφέροντα τα μαθήματα και πρόσφορο το έδαφος για αρκετές επαγγελματικές διεξόδους. “Η Γ' λυκείου δεν ήταν τελικά τόσο δύσκολη, όπως την παρουσίαζαν. Αρκεί να έχει κανείς σύστημα στο διάβασμά του”.

Απόλυτα ικανοποιημένη με την εισαγωγή της στο Τμήμα Ψυχολογίας στην Αθήνα (Ε.Κ.Π.Α.) δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη” η Ανθή Ανδροβιτσανέα. “Αρχικά, φοβόμουν ότι δεν θα τα καταφέρω, λόγω της υψηλής βάσης της. Τα κατάφερα όμως και ήρθε επιτέλους η ώρα για χαλάρωση, ηρεμία και φοιτητική ζωή”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

“Ο τόπος στηρίζει τα παιδιά του”

“Το καλό είναι να έχουμε στο νου μας ότι τα παιδιά έχουν προτεραιότητα να σπουδάσουν και οι περαιτέρω σπουδές είναι μέσα στο στόχο τους. Δεν έχουν παραιτηθεί, ενθαρρύνονται και αυτό είναι καλό και για τον τόπο μας”, επισημαίνει η κ. Δράκου η οποία δε σταματά ούτε λεπτό να μοιράζεται τη χαρά των μαθητών του ΓΕΛ για την εκπλήρωση των στόχων τους. “Τα παιδιά είναι ικανοποιημένα με αυτό που επέλεξαν, πετυχαίνουν εκεί που θέλουν, έχουν οικογένειες που τους στηρίζουν για να συνεχίσουν και έχουν και μια πόλη που καμαρώνει για αυτά” σημειώνει, καταλήγοντας πως “το σχολείο δουλεύει καλά, γιατί ο τόπος το υποστηρίζει και το σχολείο το επιστρέφει στον τόπο”.

Την ικανοποίησή του για τα θετικά αποτελέσματα της φετινής χρονιάς εκφράζει στην “Κοινή Γνώμη” και ο διευθυντής του ΕΠΑ.Λ Σύρου, Νίκος Βουτσίνος. Όπως εξηγεί “πάνω από το 50% των μαθητών εισήχθησαν σε κάποια σχολή”. Προσθέτει μάλιστα ότι για κάποια παιδιά η επιτυχία ήταν μεγάλη, δεδομένου ότι πέρασαν δεύτεροι ή τρίτοι κατά σειρά στη σχολή τους. Καταλήγοντας, τονίζει ότι “η ψυχολογία της πλειοψηφίας του σχολείου ήταν κακή, καθώς φέτος ξεκινήσαμε με πολλά προβλήματα, με τους τομείς που καταργήθηκαν πέρυσι και γενικότερα υπήρχε ένα αρνητικό κλίμα, το οποίο επισκίασε αυτό το κλίμα τη γενικότερη επίδοση των παιδιών”. Παρόλα αυτά τα τελικά αποτελέσματα απέδειξαν ότι όταν θέτεις ένα στόχο για το μέλλον σου, τίποτα απολύτως δεν μπορεί να σε σταματήσει.

“Αφετηρία για ένα λαμπρό μέλλον”

Συγχαρητήριο μήνυμα προς τους επιτυχόντες μαθητές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έστειλε ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου.

“Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, σας συγχαίρω για την επιτυχία σας και εισαγωγή σας στις σχολές της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μετά από μια μεγάλη και επίπονη προσπάθεια που καταβάλατε, με την υποστήριξη των καθηγητών και των οικογενειών σας. Εύχομαι η επιτυχία σας αυτή να αποτελέσει αφετηρία ενός λαμπρού μέλλοντος για την προσωπική σας ευτυχία καθώς και για τη συνεχή βελτίωση της χώρας μας σε όλους τους τομείς”.

Σημειώνεται ότι οι λίστες με τους επιτυχόντες της Σύρου βρίσκονται στη σελίδα 15 και 16 της εφημερίδας.

Ετικέτες: