“Πανιά” για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ανοίγουν οι εισακτέοι από τα νησιά

Επιτυχίες με Κυκλαδίτικη υπογραφή

Χαμόγελα ικανοποίησης στα χείλη 604 επιτυχόντων από τα νησιά των Κυκλάδων, σκόρπισε η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατά την οποία το άγχος, η αμφιβολία και η υπέρμετρη αγωνία έδωσαν τη θέση τους στην επιβράβευση, τη χαρά και την ηθική ανταμοιβή.

484 απόφοιτοι των Γενικών Λυκείων και 120 των ΕΠΑ.Λ ετοιμάζονται να ανοίξουν τα “φτερά” τους για νέους εκπαιδευτικούς ορίζοντες, αποσκοπώντας σε ένα καλύτερο μέλλον, που ξεκινά πρωτίστως με την απόκτηση της γνώσης. Έχοντας περάσει με επιτυχία τη διαδικασία των Πανελλαδικών εξετάσεων, σημαντικός σταθμός στην πορεία της κατάρτισης και της επιμόρφωσης, επιταχύνουν το βήμα τους με τελικό στόχο τη μορφωτική θωράκισή τους.

Άνδρος

17 επιτυχόντες μετρά φέτος το Γενικό Λύκειο Άνδρου, με την Ευαγγελία Ξανθού, εισακτέα στη Νομική Αθήνας με βαθμό πρόσβασης 19,27 να κρατά τα πρωτεία. “Είμαι πολύ ικανοποιημένη, γιατί κατάφερα να πραγματοποιήσω το στόχο μου” δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη”, εξηγώντας ότι η σχολή προσφέρει αρκετές επαγγελματικές διεξόδους, ακόμα και για εκείνους που δεν θέλουν να ασκήσουν το επάγγελμα του δικηγόρου. Στη Φαρμακευτική Πατρών εισήχθη η Βιολέττα Κρισίλια, η οποία θυσίασε την αγάπη της για την ιστιοπλοΐα, προκειμένου να αφοσιωθεί στο σκοπό της. “Πάντα ήθελα φαρμακευτική, γιατί μου αρέσει γενικότερα ο τομέας της υγείας” σημειώνει, προσθέτοντας πως “ήταν μία δύσκολη μάχη, την οποία μπορείς να κινήσεις, αρκεί να το θέλεις πάρα πολύ”.

Θήρα

38 μαθητές του Γενικού Λυκείου Θήρας εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εκ των οποίων οι 34 σε ΑΕΙ και οι 14 σε ΤΕΙ. Τη “σημαία” κρατάει ο Δημήτρης Λυγνός, εισακτέος της Ιατρικής Αθηνών, ο οποίος συγκέντρωσε 19.616 μόρια. “Πρόκειται για κάτι που θα με φέρει πιο κοντά στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς και θα με βοηθήσει να εμβαθύνω περισσότερο σε μια επιστήμη που μου αρέσει πολύ”, τόνισε. Ικανοποιημένη με την εισαγωγή της στην Οικονομική Σχολή Αθηνών εμφανίστηκε και η Ευαγγελία Παπαγεωργίου, εκφράζοντας την επιθυμία της να επιστρέψει στο νησί της μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της, αναζητώντας εκεί το επαγγελματικό μέλλον της. Σημειώνεται ότι από το Επαγγελματικό Λύκειο Θήρας εισήχθησαν 16 μαθητές.

Μύκονος

Στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Θεσσαλονίκης εισήχθησαν τα δίδυμα αδέρφια Στέλιος και Αθανάσιος Πουλακάκης – Δακτυλίδης από το Γενικό Λύκειο Μυκόνου. “Επιλέξαμε αυτή τη σχολή γιατί πιστεύουμε ότι είναι το μέλλον”, δηλώνουν στην “Κοινή Γνώμη”. Έχοντας συγκεντρώσει 19,250 και 19,170 μόρια, υπογραμμίζουν ότι κάθε στόχος είναι επιτεύξιμος, αρκεί να ακολουθείται ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Αποφασισμένος να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη διδασκαλία πιάνου δήλωσε ο Χρήστος Ραφαήλ Ρήγας, εισακτέος στο Τμήμα Ψυχολογίας Αθήνας. “Με ενδιέφερε για τη δική μου μόρφωση και παιδεία να μπω σε έναν τέτοιο χώρο, ο οποίος θα με βοηθήσει και στην μετέπειτα πορεία μου ως δάσκαλος πιάνου” ανέφερε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι με το κατάλληλο πρόγραμμα όλα μπορούν να συνδυαστούν. “Η παραφιλολογία με τις πανελλαδικές είναι λίγο παραφουσκωμένη και τα παιδιά έχουν τρελαθεί. Εξετάσεις είναι”, κατέληξε.

Ίος

Παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στο νησί, ο Ηλίας Βαμβακάρης από την Ίο, εισακτέος στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο Ρέθυμνο, κατάφερε να πετύχει το στόχο του, μαζί με δύο ακόμα συμμαθητές του. “Θα μπορούσα να πάω καλύτερα εάν υπήρχαν καλύτερες συνθήκες. Γιατί εδώ στο νησί δεν έχουμε ούτε αρκετά φροντιστήρια, ούτε τους καλύτερους καθηγητές, οπότε ήταν πιο δύσκολο για εμάς. Έχουμε μόνο έναν που κάνει ιδιαίτερα μαθηματικά και φυσική και μία φιλόλογο”, τόνισε.

Σύρος

Τα βήματα του πατέρα της θα ακολουθήσει η Άννα Γιανναδάκη από τη Σύρο, η οποία εισήχθη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Όπως τόνισε, πήρε την απόφασή της μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα μαζί με το πατέρα της για να αντλήσει εκ των έσω πληροφορίες σχετικά με τη σχολή. “Ήθελα να ασχοληθώ με οικονομικά, αλλά δεν ήμουν σίγουρη για το τμήμα. Όταν όμως πήγα εκεί, καταστάλαξα σε αυτό. Πήρα το “μικρόβιο” από τον πατέρα μου. Είχα δουλέψει στο γραφείο του και είχα δει πως λειτουργούν κάποια πράγματα. Μου είχε μιλήσει και ο ίδιος, αλλά μου άρεσε”, τόνισε.

“Μην εγκαταλείπεις τον στόχο σου”

Τα βήματα της οδοντιάτρου μητέρας της θα ακολουθήσει και η Ραφαηλία Καρπούζη, η οποία μετά από μία δεύτερη αναμέτρησή της με το “θηρίο” των πανελλαδικών εξετάσεων, κατάφερε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, εξασφαλίζοντας μία θέση στην Οδοντιατρική Θεσσαλονίκης. Όπως τόνισε, ήταν μια δύσκολη διαδικασία, αλλά με την κατάλληλη υποστήριξη και βοήθεια, έφτασε έως το τέλος. “Πέρυσι είχα περάσει στο τμήμα χημικών μηχανικών στη Θεσσαλονίκη, παρακολούθησα κάποια μαθήματα στην αρχή αλλά δεν μου άρεσε η σχολή. Και τότε, στόχος μου ήταν η οδοντιατρική, γιατί έχω δει από κοντά το επάγγελμα και μου ταιριάζει. Ήταν αυτό που ήθελα να κάνω γι' αυτό και ξαναπροσπάθησα. Αν δεν ήταν στόχος, δεν θα επέμενα” επεσήμανε. Πρόσθεσε δε ότι κανένα παιδί δεν θα πρέπει να απογοητεύεται. “Όταν έχεις ένα στόχο τόσο υψηλό και δεν τον πετύχεις, πρέπει να ξαναπροσπαθήσεις. Γιατί σημασία δεν έχει το ότι δεν πέτυχες την πρώτη φορά, αλλά η προσπάθεια. Όταν είσαι συγκεντρωμένος και πεις αυτό είναι, το καταφέρνεις”, τόνισε.

Μαζί με τη Σύρο και τη Σαντορίνη, τα πρωτεία κράτησε για μία ακόμη χρονιά και η Νάξος, με 104 επιτυχόντες από τα Γενικά Λύκεια του νησιού και 20 από το ΕΠΑ.Λ. Νάξου. Ανάμεσά τους οι μαθητές Αντώνης Κουλαμπάς (Ιατρική Αθηνών), Ιωάννης Χατζηπέτρος (Ψυχολογία Αθηνών), Γεώργιος Κόντες, Πολιτικών Μηχανικών Αθήνας.

Τέλος, επιτυχίες σημειώθηκαν και στα νησιά της αγόνου γραμμής. Συγκεκριμένα, σε ανώτατα και ανώτερα ιδρύματα της χώρας εισάγονται τρεις μαθητές από τη Δονούσα, δύο από τα Κουφονήσια, οχτώ από την Αμοργό και τρεις από την Κύθνο.