Στην “αγχόνη” οδηγούνται σταδιακά και οι ΕΠΑ.Σ. Βοηθών Νοσηλευτών

Καρδιοχτυπά η Σχολή της Σύρου

Μετά το απροσδόκητο τέλος των Επαγγελματικών Σχολών του υπουργείου Παιδείας, το οποίο αφήνει πίσω του ένα τεράστιο κενό στη Δημόσια Τεχνική Εκπαίδευση, με το φόβο του λουκέτου βρίσκονται αντιμέτωπες και οι ΕΠΑ.Σ. Βοηθών Νοσηλευτών ολόκληρης της χώρας, μετά την απόφαση του υπουργείου Υγείας να μην πραγματοποιηθούν αυτή τη χρονιά εγγραφές στο Α' έτος .

Στη σχετική εγκύκλιο αναφέρεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.11 του άρθρου 46 του Ν.4186/2013 “Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις” (ΦΕΚ Α’ 193) κατ’ εξαίρεση για το σχολικό έτος 2013-2014 έγιναν εγγραφές μαθητών στο Α’ έτος των ΕΠΑ.Σ αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας οι οποίες λειτουργούν έως τη 15η Σεπτεμβρίου 2015. Μετά τα ανωτέρω προσήκει ότι δεν θα πραγματοποιηθούν εγγραφές για το Α' έτος και κατά συνέπεια, οι ΕΠΑ.Σ θα λειτουργήσουν μόνο με τους μαθητές της Β' τάξης.

Δεν πραγματοποιήθηκαν εγγραφές στο Α' έτος

Βάσει του νόμου ενήργησε και η ΕΠΑ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου “Βαρδάκειο & Πρώιο” , η οποία προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της με την ανάδειξη νοσηλευτικού προσωπικού από το 1989. Σημειώνεται ότι η ειδικότητα Βοηθού Νοσηλευτή στο νοσοκομείο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στον τομέα της φροντίδας και περίθαλψης των ασθενών, αφού από το πρώτο έτος λειτουργίας της Σχολής, οι απόφοιτοι έχουν στελεχώσει όλες τις δομές υγείας της Περιφέρειας, το Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία, την Κατ' Οίκον Νοσηλεία, τα Γηροκομεία και τη Βοήθεια στο σπίτι. Ως εκ τούτου, έχουν άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η Σχολή βρίσκεται και λειτουργεί στο φυσικό της χώρο, το Νοσοκομείο και υπάρχει άμεση σύνδεση με το πρακτικό αντικείμενο διδασκαλίας. Στο Νοσοκομείο διαθέτουν πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο, ενώ δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του στο ελάχιστο, δεδομένου ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό απαρτίζεται από ιατρούς και νοσηλευτές της δομής, οι οποίοι διδάσκουν χωρίς κόστος. Τέλος, οι απόφοιτοι μετά την απόκτηση του πτυχίου τους, κάνουν εξάμηνη πρακτική άσκηση, υποστηρίζοντας και βοηθώντας σημαντικά στην έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου.

Υπογραμμίζεται ότι φέτος, η Σχολή λειτουργεί μόνο με 10 μαθητές του Β' έτους.

Πρόταση για μετατροπή των ΕΠΑ.Σ. σε ΙΕΚ

Ωστόσο, κινούνται ήδη οι διαδικασίες για τη μετατροπή των συγκεκριμένων Σχολών σε δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), κάτι πους θα τους επιτρέπει ανά έξι μήνες να πραγματοποιούν εγγραφές σπουδαστών και να παραμένουν λειτουργικές. Μετά την αλλαγή αυτή, οι Σχολές θα μπορούν να δέχονται αποφοίτους που θα έχουν απολυτήριο Λυκείου και όχι της Α' Λυκείου, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά το πτυχίο της θα είναι ουσιαστικά ισότιμο στην αγορά εργασίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, κινήθηκε η ΕΠΑ.Σ. Βοηθών Νοσηλευτών της Κεφαλονιάς, η οποία έτρεξε τις διαδικασίες, προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος και η Σχολή να υποδεχτεί νέους σπουδαστές τον προσεχή Ιανουάριο. Για το λόγο αυτό, ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς, Αλέξανδρος Παρίσης επικοινώνησε προσωπικά με τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, ζητώντας του να μεριμνήσει, ούτως ώστε να μην κλείσει η ΕΠΑ.Σ. μέσω της μετατροπής της σε ΙΕΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το παράδειγμα της Κεφαλονιάς σκέφτεται να ακολουθήσει και η ΕΠΑ.Σ. Βοηθών Νοσηλευτών της Σύρου, η οποία αναμένεται να καταθέσει σχετική πρόταση στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Νοσοκομείου Σύρου, στο τέλος του μήνα. Παρότι από τη νομοθεσία δεν προκύπτει ότι οι σχολές θα καταργηθούν, οι υπεύθυνοι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να διατηρηθεί η Σχολή με άλλο μοντέλο.

Παρόλα αυτά, υπάρχει έντονος προβληματισμός για το αν είναι εφικτή η λειτουργία δύο ΙΕΚ στη μικρή κοινωνία της Σύρου, δεδομένου ότι στο Δημοτικό ΙΕΚ, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και ειδικότητες βοηθών νοσηλευτών.

Αναζητούνται λύσεις σωτηρίας

Από την πλευρά του ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Γιάννης Πετράκης δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ότι η διοίκηση στηρίζει τη λειτουργία της Σχολής, θεωρώντας ότι πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες παροχές του Νοσοκομείου. “Ελπίζουμε πως από την επόμενη χρονιά θα γίνονται κανονικά εγγραφές. Αυτή τη στιγμή κάνουμε ενέργειες για να βρούμε λύση ακόμα και στη χειρότερη περίπτωση ”ανέφερε χαρακτηριστικά.