Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Δ.Σ. Βάρης - Μάννα: "Δεχθήκαμε πίεση"

  • Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου, 2014 - 14:59
  • /   Eνημέρωση: 22 Σεπ. 2014 - 5:35
  • /   Συντάκτης: Αντώνης Μπούμπας

Για μεσοβέζικες λύσεις κάνει λόγο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Βάρης – Μάννα, λίγες ημέρες μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να παραχωρηθούν οι αίθουσες του ΚΕΚ στο σχολείο.

Τα μέλη του Δ.Σ. κρίνουν ότι η μοναδική ιδανική λύση για τα παιδιά τους είναι η κατασκευή της επέκτασης του Δημοτικού Σχολείου Βάρης και του καινούργιου Νηπιαγωγείου στο οικόπεδο που συνορεύει με το σημερινό σχολείο.

Δεν παραλείπουν μάλιστα να τονίσουν ότι οι ίδιοι πιέστηκαν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για την παραχώρηση των δύο αιθουσών του ΚΕΚ, διαφορετικά το ωράριο ωράριο του σχολείου θα εναλλασσόταν, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των μαθητών.

Αυτούσια η δήλωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

"Αρχικά θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς που μας στηρίξανε και μας συμπαρασταθήκανε στον δύσκολο αγώνα μας τα τελευταία χρόνια.

Όταν πριν δύο χρόνια προτάθηκε να γίνει η μετεγκατάσταση των τριών τάξεων του Μάννα στις αίθουσες του ΚΕΚ της Βάρης , επισκεφτήκαμε τις αίθουσες και διαπιστώσαμε ότι δεν πληρούν τις προδιαγραφές για αίθουσες διδασκαλίας δημοτικού σχολείου δεδομένου ότι έχουν μικρή χωρητικότητα , είναι έξω από το σχολικό κτήριο, είναι πιστοποιημένες μόνο για επιμόρφωση μικρών τμημάτων ενηλίκων και θερμαίνονται με κλιματισμό που προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα σε κάποια από τα παιδιά μας. Το ίδιο διαπίστωσε και η τριμελής επιτροπή που ερεύνησε τότε το θέμα. Ενώ νομίζαμε ότι το θέμα είχε λήξει, μας έκανε εντύπωση ότι ξαναζητήθηκαν αυτές οι ακατάλληλες αίθουσες με μεγάλη επιμονή. Από εκεί και πέρα γίναμε επιφυλακτικοί. Οι αποφάσεις των μελών μας από τις γενικές συνελεύσεις όλες αρνητικές για την παραχώρηση των αιθουσών. Δεσμευτήκαμε ότι, για το καλό των παιδιών μας, δεν θα συμφωνήσουμε για αυτή την παραχώρηση.

Γνωρίζουμε πολύ καλά την εντολή του Υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις –καταργήσεις των σχολικών μονάδων και μείωση των θέσεων των εκπαιδευτικών λόγω οικονομικής κρίσης . Θεωρήσαμε ότι πρέπει να αντισταθούμε κι εμείς στην υποβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου και της μόρφωσης που τα τελευταία χρόνια είναι όλο και πιο έντονη.

Ο «Γολγοθάς» άρχισε όταν το καλοκαίρι ενημερωθήκαμε ότι χρειαζόμαστε μία επιπλέον αίθουσα στο διδακτήριο της Βάρης.

Ξανακληθήκαμε να διαλέξουμε μεταξύ των ακατάλληλων αιθουσών του ΚΕΚ που είχαν καταψηφιστεί από τις γενικές μας συνελεύσεις και την αίθουσα πληροφορικής που ναι μεν δεν χρησιμοποιείται στην πρωινή ζώνη αλλά δεν είχε καλό εξαερισμό και φυσικό φωτισμό. « Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Αναγκαστήκαμε να προτείνουμε την αίθουσα πληροφορικής .

Στη συνέχεια, προς μεγάλη μας ανακούφιση ενημερωθήκαμε ότι τελικά θα χρησιμοποιήσουν την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου , η οποία χρησιμοποιείται ως κλειστό γυμναστήριο. Συμφωνήσαμε στην χρήση της αλλά προέκυψε και άλλο πρόβλημα γιατί για την ασφάλεια των παιδιών θα έπρεπε να μεταφερθούν τα όργανα γυμναστικής σε αποθήκη κι έτσι θα σταματούσε να λειτουργεί ως κλειστό γυμναστήριο και θα υποβαθμιζόταν το μάθημα της γυμναστικής .

Τέλος αναγκαστήκαμε να συμφωνήσουμε στην παραχώρηση δύο αιθουσών του ΚΕΚ ,παρότι δεν πληρούν τις προδιαγραφές για την αναλογία 1,5 τ.μ. ανά μαθητή, βάζοντας τον όρο ότι θα χρησιμοποιηθεί μόνο από την Δ’ τάξη , η οποία έχει 16 παιδιά και επιπλέον θα τοποθετηθεί καλοριφέρ ή θερμοπομπός αντί του κλιματιστικού.

Λυπούμαστε που κάθε φορά καλούμαστε να προτείνουμε μεσοβέζικες λύσεις αντί να κυνηγάμε την ανέγερση του καινούργιου σχολείου. Καταναλώσαμε αμέτρητες ώρες όλο αυτό το διάστημα να κάνουμε γενικές συνελεύσεις, να καταθέτουμε επιστολές στους αρμόδιους φορείς, να παραβρισκόμαστε σε συμβούλια για να εξηγούμε το αυτονόητο ότι δεν αξίζουν στα παιδιά μας ακατάλληλες και ανθυγιεινές αίθουσες και προαύλια που εγκυμονούν κινδύνους .

Πιεστήκαμε να δώσουμε την συγκατάθεσή μας για την παραχώρηση των δύο αιθουσών του ΚΕΚ γιατί αλλιώς το ωράριο του σχολείου θα γινόταν πρωί – απόγευμα και αυτό δεν το θέλαμε καθόλου, γιατί θα έβαζε τα παιδιά μας σε μεγάλη ταλαιπωρία.

Αγανακτούμε που τόσα χρόνια δεν έχουν γίνει τα αναγκαία έργα για την ανάπτυξη του σχολείου μας, παρότι το αριθμητικό δυναμικό αυξάνει κάθε χρόνο.

Πιστεύουμε ότι η μοναδική ιδανική λύση για τα παιδιά μας είναι η κατασκευή της επέκτασης του Δημοτικού Σχολείου Βάρης και του καινούργιου Νηπιαγωγείου στο οικόπεδο που συνορεύει με το σημερινό σχολείο.

Υποσχόμαστε ότι θα είμαστε σε επαγρύπνηση και σε ετοιμότητα οποιαδήποτε στιγμή νιώσουμε ότι θίγονται τα συμφέροντα των παιδιών μας .

Ζητάμε από τον Διευθυντή και τον Σύλλογο Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Βάρης -Μάννα, από τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου – Τήνου – Μυκόνου, από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, από τον Περιφερειακό Διευθυντή Νοτίου Αιγαίου και κυρίως από τον Δήμο και την Περιφέρεια να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να καταφέρουμε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες για την ανέγερση του καινούργιου σχολείου.

Απαιτούμε από όλους τους παραπάνω φορείς να ασχοληθούν με υπευθυνότητα , σοβαρότητα και ευαισθησία με το θέμα".

Τα παιδιά μας,

αξίζουν ένα άνετο, υγιεινό , ασφαλές σχολικό περιβάλλον ικανό να τους εμπνέει και να καλλιεργεί το πνεύμα και τη δημιουργικότητά τους

αξίζουν να είναι ευτυχισμένα και γεμάτα λαμπερά χαμόγελα!!!

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ