Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Κατοχύρωση πνευματικής ιδιοκτησίας

Οι όροι για την προστασία της δημιουργικής εργασίας, που ενσωματώνεται στην εικόνα βιοτεχνικών και βιομηχανικών προϊόντων παρουσιάστηκαν στους φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, αρμόδιο φορέα για την κατοχύρωση σχεδίων και πατεντών.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην αίθουσα “Α. Παναγούλης” στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, όπου ο Διευθυντής Καταθέσεων & Χορηγήσεων Τίτλων στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, Kώστας Αμπατζής αναφέρθηκε στην προστασία βιομηχανικών σχεδίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και στην αναζήτηση Σχεδίων μέσω του συστήματος Designview.

Το θέμα “Διαδικασία κατάθεσης αίτησης για Κοινοτικό Σχέδιο ή Υπόδειγμα. Ο ΟΒΙ ως “Receiving Office”. Διαφορές Κοινοτικής και Εθνικής διαδικασίας” ανέπτυξε η Προϊσταμένη Καταθέσεων & Χορηγήσεων, Μ. Σαρελή,

Επιπλέον το κοινό είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για το Διεθνές Βιομηχανικό Σχέδιο (WIPO) και την ηλεκτρονική κατάθεση (E-Filling).

Σημαντικά εφόδια για το μέλλον

Το Γραφείο Διασύνδεσης Προώθησης Καινοτομίας του Τμήματος έχει αναπτύξει μια πολύχρονη συνεργασία με τον ΟΒΙ εδώ και μία δεκαετία. Έχει φιλοξενήσει τον Οργανισμό σε τρεις ενημερωτικές ημερίδες στη Σύρο, ενώ παράλληλα έχει συμμετάσχει στις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την ανάδειξη του ελληνικού Design: στο συνέδριο “Good Design=Good Business” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και στην έκθεση “Greek Design=Good Design” στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo στο Μαρούσι.

Όπως αναφέρει ο υπεύθυνος του Γραφείου, Δημήτρης Κουτσοθεόδωρος, το Τμήμα επιθυμεί να εμφυσήσει στους φοιτητές τα οφέλη του να διαδίδουν τα σχέδιά τους, γνωρίζοντας παράλληλα πώς να τα προστατεύουν και να τα αξιοποιούν και φυσικά αν προσδοκούν μια επιτυχημένη εμπορική χρήση να τα κατοχυρώνουν.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση της Παρασκευής, αποτελεί για τους τελειόφοιτους μέρος της Επαγγελματικής Προετοιμασίας που γίνεται στο Τμήμα και που έχει σκοπό να δώσει στους Μηχανικούς Σχεδίασης σημαντικά εφόδια ώστε να είναι έτοιμοι από την πρώτη στιγμή της σταδιοδρομίας τους να σταθούν στο επαγγελματικό περιβάλλον.

175 αιτήσεις κάθε χρόνο

Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο κ. Αμπατζής εξήγησε ότι η κατοχύρωση της πνευματικής ιδιοκτησίας δεν είναι μία απλή διαδικασία. Από την ημερομηνία κατάθεσης του σχεδίου, ορίζεται προθεσμία τεσσάρων μηνών μέχρι να συμπληρωθεί ο φάκελος και να προστεθούν πιθανές διορθώσεις επί των σχεδίων ή των στοιχείων της αίτησης, η οποία στη συνέχεια δημοσιεύεται και χορηγείται.

Κάθε χρόνο, υποβάλλονται περίπου 175 αιτήσεις στην Ελλάδα, πολλές από τις οποίες είναι πολλαπλές, καθώς προστατεύουν περισσότερα από ένα σχέδια. “Ο αριθμός είναι μικρός για τα δεδομένα της Ελλάδας και θα μπορούσαν κάποιες ειδικές κατηγορίες όπως είναι οι επιπλοποιοί, ή όσοι ασχολούνται με συσκευασίες, ενδύματα και παραγωγή κοσμημάτων να κατέθεταν περισσότερα” σημείωσε ο κ. Αμπατζής, προβάλλοντας το παράδειγμα της Folli-Follie, μία από τις εταιρείες που χρησιμοποιούν το σύστημα και πουλούν προϊόντα σε όλο τον κόσμο.

Παγκόσμια Ημέρα Κινουμένων Σχεδίων

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων, με πρωτοβουλία του Λέκτορα Δρ. Παναγιώτη Κυριακουλάκου, συμμετέχει στις δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Κινουμένων Σχεδίων, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Eλλάδος, Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014, 11.00-21.00.

Το ελληνικό παράρτημα της Ένωσης δημιουργών κινουμένων σχεδίων ASIFA (Association Internationale du Film d’Animation) συνδιοργανώνει με τα ελληνικά φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων Animasyros και Be There! Corfu Animation Festival, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το ΤΕΙ Αθηνών, τον ΑΚΤΟ και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, την γιορτή για την παγκόσμια ημέρα κινουμένων σχεδίων, την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014.

Το πρωί της ίδιας ημέρας θα προβληθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος η γαλλική ταινία μεγάλου μήκους κινουμένων σχεδίων για παιδιά “La prophetie des grenouilles” (Η προφητεία των βατράχων) με ελληνικούς υπότιτλους. Η γιορτή θα κλείσει με ένα στρογγυλό τραπέζι που θα προλογίσει ο πρόεδρος της ASIFA Hellas Γιάννης Βασιλειάδης και θα συντονίσει το μέλος της ASIFA Αναστασία Δημητρά. Στο στρογγυλό τραπέζι ο σκηνοθέτης Γιώργος Σηφιανός θα μιλήσει για τη φύση του κινηματογράφου εμψύχωσης, που δεν είναι μόνο κινούμενα σχέδια, ενώ ο σκηνοθέτης Άγγελος Ρούβας θα παρουσιάσει την προσπάθεια καταγραφής των ελληνικών έργων σε μια ιστοσελίδα, για την οποία είχε μιλήσει επίσης σε πρόσφατη συνέντευξή του στην “Κοινή Γνώμη”.