Γενικευμένη ανησυχία για την όχληση των κατοίκων επί δύο νύχτες από πρόσφατη φοιτητική διοργάνωση.

Η δράση έφερε... αντιδράσεις

Αναστάτωση έχει προκληθεί στην τοπική κοινωνία, όσον αφορά στην ενόχληση που προκαλείται στους κατοίκους, από εκδηλώσεις που πραγματοποιούν φοιτητές του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με έδρα την Ερμούπολη.

Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών «πάρτι» έχουν σημειωθεί αρκετές περιπτώσεις, στις οποίες οι κάτοικοι της γύρω περιοχής εμφανίζονται έντονα ενοχλημένοι από την ηχορύπανση, η οποία συνεχίζεται έως τις πρωινές ώρες, αλλά και την γενικότερη αδιαφορία των φοιτητών για την καθαριότητα του χώρου μέσα και έξω από το Πανεπιστήμιο, μετά το πέρας τέτοιου είδους εκδηλώσεων.

Η θέση των φοιτητών

Για την πρόσφατη διήμερη εκδήλωση, η οποία έφερε πλήθος αντιδράσεων, ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου, κ. Κ. Περάκης, δήλωσε:

«Ήταν ένα διήμερο φεστιβάλ που διοργάνωσε η μουσική ομάδα του Τμήματος. Είχαμε κατά νου να δώσουμε χώρο έκφρασης σε συγκροτήματα από τον χώρο του Πανεπιστημίου, αλλά και κάποια συγκροτήματα από Αθήνα που τώρα ξεκινάνε και κάνουν τα πρώτα βήματα στις δισκογραφικές τους δουλειές, που δεν βρίσκουν χώρους, στους οποίους να μπορούν να παίξουν και για εμάς να ακούσουμε τη μουσική που θέλουμε».

Όσο για την όχληση, που συνεχίστηκε έως τις πρωινές ώρες, ο κ. Περάκης, σημειώνει πως «απ’ότι ξέρω, έβαλαν κάποιοι μουσική δυνατά, δεν ήταν διοργανωμένο από εμάς. Είχαμε συμφωνήσει να κλείσουμε πιο νωρίς τη μουσική, ή τουλάχιστον να τη χαμηλώσουμε πάρα πολύ, όταν τελειώσουν οι συναυλίες. Σαν διοργανωτές, θεωρητικά κάνουμε συστάσεις, αλλά γενικά όμως, δεν είμαστε εκεί για να αστυνομεύουμε».

Στο θέμα της καταλληλότητας του χώρου του Πανεπιστημίου για την διοργάνωση κάθε είδους δρώμενου, ο πρόεδρος των φοιτητών, εξηγεί ότι «γνωρίζουν όλοι ότι το Πανεπιστήμιο ψάχνει έναν χώρο ο οποίος να είναι μακριά από το κέντρο και την Ερμούπολη ώστε να μπορούμε να κάνουμε και εμείς τις δραστηριότητές μας χωρίς να υπάρχει πρόβλημα. Μέχρι στιγμής τέτοιος χώρος δεν έχει βρεθεί, αλλά κι εμείς δεν μπορούμε να μένουμε έτσι, γιατί υπάρχει κόσμος στο νησί και όχι μόνο φοιτητές, γενικότερα η νεολαία του νησιού, που παίζει μουσική, που ακούει κάποιου άλλου είδους μουσική και δεν έχει χώρους να εκφραστεί, δεν έχει χώρους να την ακούσει. Προφανώς και καταλαβαίνουμε τον κόσμο που ενοχλήσαμε για δύο μέρες, αλλά ήταν δύο μέρες μέσα στο χρόνο. Μπορούμε να κάνουμε υπομονή, δεν θα γίνεται αυτό κάθε βδομάδα. Ούτως ή άλλως, για το φεστιβάλ ήρθαν 100 άτομα τουλάχιστον από την Αθήνα, πέρασαν ένα τριήμερο στη Σύρο, σε μια νεκρή τουριστική περίοδο. Όταν δίνουμε λεφτά σ’αυτό το νησί είμαστε καλοί, αλλά όταν κάνουμε λίγο φασαρία παραπάνω γίνεται ιδιαίτερο θέμα. Είμαστε ένα κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, που βοηθάμε αρκετά το νησί και οικονομικά και σε άλλους τομείς. Οπότε, νομίζω ότι είναι άστοχο να κάνουμε τόσο μεγάλο πόλεμο στους φοιτητές. Εμείς πόλεμο είδαμε, και από κάποιους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι μας έβρισαν με πολύ απρεπείς χαρακτηρισμούς, και από τις Αρχές, όπως επίσης και από διάφορα δημοσιεύματα. Εννοείται πως καταλαβαίνουμε ότι ενοχλούμε, αλλά όπως είπα και προηγουμένως, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για τους φοιτητές και γενικά για τη νεολαία του νησιού, που δεν βρίσκει χώρους έκφρασης πέρα από το Πανεπιστήμιο πλέον, καθώς μάλλον δεν εκφράζονται και τόσο πολύ από τα υπάρχοντα μαγαζιά. Επίσης, δεν υπάρχουν πολλοί πολιτιστικοί χώροι στην Ερμούπολη ειδικά διαμορφωμένοι, ώστε να διοργανώνονται τέτοιου είδους συναυλίες χωρίς να ενοχλούμε. Το θέμα είναι να μη μας δίνονται χώροι ευκαιριακά και προς εκτόνωση, αλλά να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να βρούμε έναν χώρο πιο μόνιμο.

Κλείνοντας, ο κ. Περάκης τόνισε, πως «δεν ανεχόμαστε τους βαρείς χαρακτηρισμούς, όπως ότι “χαλάμε” το νησί, διότι το έχουμε ακούσει και αυτό, ενώ από την άλλη να θεωρούμαστε μια οικονομική ανάσα για το νησί. Δεν θέλουμε να το εκμεταλλευτούμε αυτό, απλώς καλό είναι να ξέρουμε ότι υπάρχει και αυτή η σχέση καλώς ή κακώς.

«Απαράδεκτη συμπεριφορά»

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Τμήματος, κ. Ιωάννης Δαρζέντας, «σαν Τμήμα, είμαστε τρομερά προβληματισμένοι εδώ και αρκετό καιρό και μπορώ να πω ότι αρκετοί από εμάς – και εγώ – έχουμε στιγμές θυμού. Είμαστε θυμωμένοι, προβληματισμένοι, ανήσυχοι και με μεγάλη αγωνία, όταν βλέπουμε το τμήμα αυτό να πηγαίνει τόσο καλά, τα παιδιά του να βρίσκονται στο παγκόσμιο σκηνικό, να υπάρχουν πρόσφατα τόσο εκτενή θετικά σχόλια στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», τόσα άλλα όμορφα πράγματα και παράλληλα να βλέπουμε και αυτές τις πράξεις. Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός και μεγάλη αγωνία».

«Εκείνο που θέλω να δηλώσω, είναι ότι για να γίνουν αυτές οι εκδηλώσεις στον χώρο του Πανεπιστημίου, απαιτείται να υπάρχει άδεια από τη γενική συνέλευση, όπως επίσης και γενικά από τους υπευθύνους του Πανεπιστημίου. Τέτοια άδεια δεν έχει δοθεί. Δεν ζητείται σχεδόν ποτέ. Οι εκδηλώσεις γίνονται με πρωτοβουλία των παιδιών, συγκεκριμένων παιδιών, όχι όλων. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα τμήμα 600 ατόμων. Αυτά τα παιδιά, που ως συνήθως βρίσκονται εκεί, ίσως να είναι και μέλη του συλλόγου των φοιτητών, ο οποίος Σύλλογος, επίσημα δεν έχει βγάλει μια εκπροσώπηση,ενώ έχει κάνει εκλογές, στα όργανα του πανεπιστημίου. Αλλά αυτό είναι μια δημοκρατική επιλογή, δεν τίθεται θέμα επ’αυτού.»

«Από κει και πέρα, οι εκδηλώσεις γίνονται συχνά, χωρίς καμία άδεια και χωρίς εμείς να ξέρουμε τίποτα. Δεν έχω παρευρεθεί σε κάποιο από αυτά τα πάρτι, για να μπορώ να γνωρίζω αν οι φοιτητές καταναλώνουν αλκοόλ, ή τι συμβαίνει, αλλά ο κόσμος λέει πολλά... Εκείνο που γνωρίζω, είναι ότι μας έχει στεναχωρήσει πολύ το γεγονός, ότι δεν υπάρχει κανένας σεβασμός στους γείτονες, όσον αφορά στον θόρυβο.»

«Δεν μπορούμε να εκβιάσουμε κανέναν να μας δώσει έναν χώρο ήσυχο και μακριά από σπίτια, προσπαθούμε όμως να βρούμε λύση και κάποια στιγμή θα τη βρούμε.»

«Αισθανόμαστε προσβεβλημένοι από το γεγονός ότι αγνοούνται παντελώς οι θεσμοί και δεν ζητείται άδεια, όπως προείπα, διότι θα πρέπει να υπάρχει και κάποια ασφάλεια.»

«Το θέμα συζητείται στο Πανεπιστήμιο, καθώς πλέον, απασχολεί όλο το Ίδρυμα. Δεν υπάρχει σε άλλα νησιά αυτό το πράγμα, που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια εδώ. Αυτό το ζήτημα θα εξεταστεί στο πανεπιστήμιο. Όταν παρανομεί κανείς, παρανομεί. Δηλαδή, όταν ενοχλείς τον κόσμο και ενοχλείς σε ώρες που δεν θα έπρεπε, είναι παράνομο. Δεν νομίζω ότι είναι δικαίωμα του οποιουδήποτε, όποιος κι αν είναι αυτός, να βρίσκεται σε έναν πανεπιστημιακό χώρο καταστρέφοντας την υγεία των περιοίκων. Είναι κάτι που πρέπει να το σεβαστούμε και αυτή τη στιγμή δεν γίνεται σεβαστό.»

«Σαν πανεπιστήμιο, θα πρέπει να μεριμνήσουμε και ο καλύτερος τρόπος, είναι μετά από συνεννόηση με τα παιδιά. Θα κάνουμε πάλι προσπάθειες να συνεννοηθούμε. Το έχουμε επιχειρήσει στο παρελθόν και έχουμε αγνοηθεί πλήρως. Έχουμε μιλήσει, έχουμε γράψει, έχουμε κάνει συναντήσεις με τα παιδιά. Προσπάθησαν και τα μέλη του Συλλόγου να βελτιώσουν ορισμένες καταστάσεις, δεν μπορώ να μην το πω αυτό. Γενικά, προσπαθούν αλλά δεν έχει επιτευχθεί τίποτα.»

«Προσωπικά και εγώ και ο αναπληρωτής πρόεδρος και σχεδόν όλα τα μέλη της θέσης μου, απορήσαμε πώς είναι δυνατόν, αντί να καλυτερεύει η συνεργασία μας, να γίνεται όλο και χειρότερη. Αυτή τη στιγμή, απ’ότι καταλαβαίνω, ήταν πάρα πολύ μεγάλη η όχληση. Αυτό είναι απαράδεκτο.»

«Αυτή τη φορά, έχει κινητοποιηθεί όλο το Πανεπιστήμιο, όλοι οι θεσμοί, ώστε να δουμε πώς μπορούμε να βοηθηθούμε. Εγώ δεν μπορώ να κάνω τίποτα, και σαν Τμήμα, δεν έχουμε περιθώρια, τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Είναι πάντως απαράδεκτη αυτή η κατάσταση και δεν μπορεί να συνεχιστεί.»

«Καταλαβαίνω πως είναι παιδιά και πρέπει να έχουν τους χώρους τους, να κάνουν και τις δραστηριότητές τους, αλλά δε χρειάζεται να μπαίνουν τόσο μεγάλα ηχοσυστήματα, τα οποία να "τινάζουν στον αέρα" τον κόσμο γύρω. Εμείς δεν αδιαφορούμε, αγωνιούμε τρομερά και αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε, αλλά είμαστε βαθιά προβληματισμένοι. Δεν πιστεύω, βέβαια, ότι και τα 600 παιδιά ήταν εκεί μαζεμένα, ούτε πιστεύω ότι και η πλειοψηφία των ατόμων που βρίσκονται στα πάρτι θεωρούν ότι πρέπει να συμπεριφέρονται έτσι.»

«Πρόσφατα πήραμε το “όσκαρ” των βραβείων στη Σιγκαπούρη, έχουμε πάρει τόσα βραβεία, τόσες διακρίσεις, τόσες εγκωμιαστικές αναφορές και ερευνητική δραστηριότητα υψηλού επιπέδου, είναι κρίμα να αμαυρώνεται αυτή η εικόνα προς τα έξω από λίγους, ενώ τόσοι προσπαθούν να το κρατήσουν σε υψηλό επίπεδο και δεν μπορούν.

«Είναι σίγουρο, ότι τα παιδιά χρειάζονται έναν χώρο. Ελπίζω πραγματικά να μπορέσει να πραγματοποιηθεί αυτό, αν και το Πανεπιστήμιο έχει χτυπηθεί από την κρίση, υπάρχουν δυσκολίες παντού, όλα τα Πανεπιστήμια υποφέρουν τρομερά.Παρ’όλα αυτά, δεν δικαιολογείται αυτή η συμπεριφορά προς τους κατοίκους της πόλης.»

Εύρεση ικανοποιητικής λύσης και για τις δυο πλευρές

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο με αρμοδιότητα στα θέματα τουρισμού – πολιτισμού, κ. Α. Φώσκολο, «υπάρχει σκέψη να δοθεί κάποιος χώρος, απλά δεν θα είναι σε μόνιμη βάση. Θα είναι ένας χώρος, που θα δίνεται κάθε φορά, έπειτα από συγκεκριμένο αίτημα, το οποίο θα εξετάζεται, όπως ακριβώς τηρείται η διαδικασία για οποιονδήποτε άλλο φορέα και αν μπορεί ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης να τον διαθέσει και το επιτρέπουν οι συνθήκες, τότε θα παραχωρείται».

Όπως εξηγεί, «η δημοτική αρχή θέλει να στηρίξει την οποιαδήποτε δραστηριότητα του Πανεπιστημίου, αλλά κάθε φορά υπό την μορφή αιτήματος, για την εκάστοτε εκδήλωση που θέλει να πραγματοποιήσει, σαφώς όμως με έναν τρόπο, ο οποίος θα προστατεύει και την ομαλή καθημερινότητα των πολιτών», ενώ υπογραμμίζει, ότι προτεραιότητα είναι να διαφυλαχθεί η ηρεμία των κατοίκων.

Για να αντιμετωπιστεί ζήτημα που έχει προκαλέσει αναστάτωση τόσο στους πολίτες, όσο και στους κύκλους των φοιτητών, η Δημοτική Αρχή έχει ήδη έρθει σε μια πρώτη επαφή με όλους τους πανεπιστημιακούς φορείς, ώστε να υπάρξει περεταίρω συνεννόηση και συνεργασία, προς εύρεση μιας μέσης λύσης, που θα ικανοποιεί αμφότερες τις πλευρές.

Όσον αφορά στις δηλώσεις του δημάρχου, κ. Μαραγκού, οι οποίες ήρθαν στη δημοσιότητα, αποσαφηνίζεται πως για το θέμα των αλκοολούχων ποτών στις φοιτητικές εκδηλώσεις, ο δήμαρχος υπογράμμισε, πως βάσει νομοθεσίας, εντός εκπαιδευτικών χώρων, συμπεριλαμβανομένου και του Πανεπιστημίου, απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ, γεγονός που σημαίνει πως αν η καντίνα του τμήματος εμπορεύεται αλκοόλ, θα πρέπει να διερευνηθεί από τους υπευθύνους του πανεπιστημίου, κατά πόσον αυτό είναι νόμιμο και να εξεταστεί από πού το προμηθεύεται.