Παρουσίαση της Πράξης “Υποδομή Χωρικών Δεδομένων Πανεπιστημίου Αιγαίου”

Νέες δυνατότητες

Η δυνατότητα διαχείρισης γεωχωρικών δεδομένων, τα οποία είτε παράγονται από το ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου, είτε προκύπτουν μέσα από την αξιοποίηση δημόσιων δεδομένων που χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση συζητήθηκε στην παρουσίαση της Πράξης “Υποδομή Χωρικών Δεδομένων Πανεπιστημίου Αιγαίου” στη Σύρο.

Η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα “Παρθενώνας” στο πρώην 1ο γυμνάσιο Σύρου, παρουσία αρκετών φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων.

Ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μιχάλης Βαΐτης από υπογράμμισε ότι το έργο θα προσφέρει σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες, ερευνητές, διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό) τη δυνατότητα ολοκληρωμένης διαχείρισης χωρικών δεδομένων ή γεω-αναφερμένων πληροφοριών (γεωγραφικά δεδομένα), με σκοπό τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Οι παροχές του προγράμματος

Πάροχοι των γεωγραφικών δεδομένων είναι τα Εργαστήρια του Πανεπιστημίου (περί τα 70), που στα πλαίσια των ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων τους συλλέγουν ή δημιουργούν τέτοια δεδομένα. Πιο αναλυτικά, η υποδομή θα παρέχει τις υπηρεσίες: (α) οργάνωσης και τεκμηρίωσης των δεδομένων, (β) δημιουργίας χαρτογραφικών επικαλύψεων (layers), (γ) οπτικοποίησης και χαρτογραφικού χειρισμού, (δ) επεξεργασίας και ανάλυσης, (ε) δημιουργίας θεματικών χαρτών (2D, 3D) και video (4D), (στ) μεταφόρτωσης (download) προς τον τελικό χρήστη σε διάφορους μορφότυπους και (ζ) μεταφόρτωσης (upload) από τον ερευνητή πεδίου μέσω SMS.

Η πρόσβαση στην Υποδομή θα είναι δυνατή τόσο μέσω υπολογιστή συνδεδεμένου στο διαδίκτυο, χωρίς την εγκατάσταση εξειδικευμένου λογισμικού, όσο και με τη χρήση κατάλληλων κινητών συσκευών. Η Υποδομή θα υιοθετεί όλα τα διεθνή πρότυπα διαλειτουργικότητας γεωγραφικών δεδομένων (ISO/TC211, OGC) και θα είναι συμβατή με τους κανόνες υλοποίησης της Κοινοτικής Οδηγίας 2007/2/EC για την ίδρυση Υποδομής Χωρικών Πληροφοριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (INSPIRE). Διευκρινίζεται ότι το πληροφοριακό σύστημα υποστήριξης της αποθήκευσης και τεκμηρίωσης των γεωγραφικών δεδομένων (δημιουργία μεταδεδομένων) έχει ενταχθεί στην προτεινόμενη πράξη της θεματικής ενότητας Β2 της Βιβλιοθήκης του Παν. Αιγαίου.

Πρόσβαση από κάθε υπολογιστή

“Όλα αυτά τα δεδομένα θα συγκεντρώνονται σε έναν κοινό χώρο με μεθοδικό τρόπο, ώστε να είναι εύκολο για κάποιον να τα αναζητήσει, να τα δει σαν χάρτη και να τα κατεβάσει στον υπολογιστή του αν θέλει να τα αξιοποιήσει” δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο υπεύθυνος του προγράμματος κ. Βαΐτης, επισημαίνοντας ότι το έργο ολοκληρώνεται τον επόμενο μήνα.

Όπως τόνισε, το όφελος είναι ότι υπάρχουν διάφορα διαθέσιμα γεοχωρικά δεδομένα είτε στην επιστημονική κοινότητα, είτε στους μηχανικούς, τα οποία θα μπορεί εύκολα κάποιος να τα χρησιμοποιεί στον υπολογιστή και να τα δει για να τα χρησιμοποιήσει. Τα χωρικά αυτά δεδομένα μπορεί να είναι ποικίλων κατηγοριών και ειδών, από μετρήσεις του Πανεπιστημίου για την καταλληλότητα ή την καθαρότητα των νερών στη θάλασσα μέχρι κοινωνικά δεδομένα που έχουν σχέση με τη φτώχεια σε διαφορετικά διαμερίσματα της Ελλάδας.

Ένας ειδικός τομέας είναι τα λεγόμενα υδροακουστικά δεδομένα, δεδομένα που συγκεντρώνονται στο βυθό της θάλασσας και περιλαμβάνονται στην ομάδα κλάσης ηχητικών σημάτων. “Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να χαρτογραφήσουμε τον βυθό, να παρακολουθήσουμε κοπάδια ψαριών, να αντλούμε πληροφορίες για διάφορα είδη φαλαινών που υπάρχουν στο Αιγαίο, αλλά και να φτιάχνουμε διάφορες αναπαραστάσεις”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σκέψεις συνεργασίας με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη σκέψη συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την πρόσβαση Δημοσίων Υπηρεσιών σε γεοχωρικά δεδομένα. Το θέμα ανέπτυξε στην εκδήλωση ο υπάλληλος της Περιφέρειας, Παναγιώτης Βούρος, σημειώνοντας ότι η πρόσβαση σε ψηφιακές βάσεις γεοχωρικών δεδομένων μπορεί να συμβάλει στην απλούστερη εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων, στη διασταύρωση αξιοπιστίας στοιχείων των μελετών που κατατίθενται, στην κοινή προέλευση χωρικών δεδομένων υπηρεσιών και ιδιωτών, στη μείωση του χρόνου εξέτασης των φακέλων, καθώς και στην αποτελεσματική, αξιόπιστη και διαφανή εξυπηρέτηση του πολίτη. Σημαντικούς στόχους αποτελούν επίσης η προστασία του περιβάλλοντος μέσω της ορθής διαχείρισης της χερσαίας και παράκτιας ζώνης, η οριοθέτηση και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η διευκόλυνση και ενίσχυση των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στο νησιωτικό χώρο, μειώνοντας το χρόνο και το κόστος αδειοδότησης για την υλοποίηση επενδύσεων, καθώς και η ανταποδοτικότητα και προστιθέμενη αξία προς την τοπική κοινωνία και τον πολίτη.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, η κ. Δήμητρα Κίτσιου μίλησε για τη χρησιμότητα και τις εφαρμογές των συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών, ενώ με τη σειρά του ο κ. Στρατής Γεωργακαράκος από το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας Πανεπιστημίου Αιγαίου ανέλυσε την οπτικοποίηση των 4D δεδομένων για την επεξεργασία υδροακουστικών δεδομένων.