Ομόφωνο ψήφισμα πρυτάνεων και προέδρων Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων

Ζουμ σε ζητήματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

  • Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου, 2014 - 06:10

Η Σύνοδος Πρυτάνεων κατά τη συνεδρίασή της στις 12 και 13 Δεκεμβρίου κατέληξε σε μία σειρά αποφάσεις για μείζονος σημασίας θέματα στις Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα (AEI).

Καθορισμός εισαγόμενων για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος

Η Σύνοδος Πρυτάνεων εκτιμά ότι τα Ιδρύματα, σύμφωνα με τις διεθνώς
ισχύουσες βέλτιστες πρακτικές και τη συνταγματική πρόβλεψη περί αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ, πρέπει να έχουν βαρύνουσα γνώμη και αποφασιστική αρμοδιότητα για τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού εισαγομένων φοιτητών που μπορούν να εκπαιδεύσουν. Ο τελικός προσδιορισμός του αριθμού των εισαγομένων φοιτητών θα πρέπει να πραγματοποιείται κατόπιν τριμερούς συμφωνίας μεταξύ των Πανεπιστημίων, της ΑΔΙΠ και του ΥΠΑΙΘ.

Διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων

Για το θέμα της διαθεσιμότητας υπαλλήλων των Πανεπιστημίων, η Σύνοδος υπενθυμίζει ότι τόσο η σχετική μελέτη της ΑΔΙΠ όσο και αυτή του εξωτερικού συμβούλου του Υπουργείου Παιδείας, διαπιστώνουν τη δραματική υποστελέχωση όλων των Πανεπιστημίων, καταδεικνύοντας ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας υπήρξε παράλογο, αναίτιο και αναποτελεσματικό.

Ως εκ τούτου, ζητά την άμεση ανάκληση όλων των σχετικών υπουργικών αποφάσεων. Οι Διοικήσεις των Πανεπιστημίων θα προβούν σε ενέργειες ανάδειξης του προβλήματος με Συνεντεύξεις Τύπου που θα διεξαχθούν την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου. Η Σύνοδος θα παρακολουθεί αδιαλείπτως την εξέλιξη του θέματος.

Οικονομικά προβλήματα φοιτητών

Η Σύνοδος Πρυτάνεων αναγνωρίζει το οξύ οικονομικό πρόβλημα σημαντικού αριθμού φοιτητών και των οικογενειών τους, που αδυνατούν να τους στηρίξουν και οδηγεί αρκετούς από αυτούς να μην μπορούν να φοιτήσουν στις σχολές που έχουν εισαχθεί.

Η Σύνοδος ζητά από την Πολιτεία να αυξήσει τις δαπάνες φοιτητικής μέριμνας που χρησιμοποιούνται για τη δωρεάν σίτιση και στέγαση των φοιτητών.

Μειώσεις στον τακτικό προϋπολογισμό

Η μείωση του Τακτικού Προϋπολογισμού (ΤΠ) πλέον του 40% στην περίοδο 2010-14 και η περαιτέρω μείωση για το 2015 δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στη λειτουργία των Ιδρυμάτων. Οι προϋπολογισμοί αυτοί δεν επαρκούν για το 2015 και, επομένως, δεν μπορούν να εκτελεστούν αν δεν υπάρξουν σημαντικοί πρόσθετοι πόροι για τα Πανεπιστήμια, όπως έχει δεσμευθεί το Υπουργείο Παιδείας.

Απλοποίηση διαδικασιών εκτέλεσης προϋπολογισμών

Ανεξάρτητα από το ύψος των πιστώσεων, ένα μεγάλο και χρόνιο πρόβλημα των Πανεπιστημίων είναι οι διαδικασίες με βάση τις οποίες οι πιστώσεις αυτές διατίθενται στα Ιδρύματα, με συνέπεια την τελική απώλεια πόρων.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων προτείνει τον ορισμό μιας επιτροπής με εκπροσώπηση των συναρμόδιων Υπουργείων (Παιδείας, Οικονομικών και Ανάπτυξης) και της Συνόδου, η οποία να επεξεργαστεί προτάσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών εκτέλεσης των προϋπολογισμών (Τακτικού και Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) των Πανεπιστημίων.

Υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, συντήρησης

Οι υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και συντήρησης είναι σημαντικές για την λειτουργία του Πανεπιστημίου και καλύπτονται με δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού, οι οποίες απορροφούν ένα σημαντικό μέρος των συνολικών πόρων. Με τις υφιστάμενες διαδικασίες διαχείρισης των πόρων των Πανεπιστημίων για τους σκοπούς αυτούς είναι σε πολλές περιπτώσεις αδύνατη η αντιμετώπιση των αναγκών φύλαξης, καθαριότητας και συντήρησης, με σοβαρούς κινδύνους για τη λειτουργία των Ιδρυμάτων. Προτείνουμε νομοθετική ρύθμιση η οποία θα επιτρέπει στα Πανεπιστήμια να μεταφέρουν συγκεκριμένους πόρους του Τακτικού Προϋπολογισμού στις Εταιρείες Διαχείρισης και Αξιοποίησης Περιουσίας των Ιδρυμάτων, οι οποίες θα έχουν την ευθύνη της διαδικασίας της σύναψης των συμβάσεων για την καθαριότητα, τη φύλαξη και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων των Πανεπιστημίων.

Επιχειρούμενη πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ

Η επιχειρούμενη «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ αντιστρατεύεται τους παράλληλους, διακριτούς και νομοθετημένους στόχους των δυο τομέων της ανώτατης εκπαίδευσης, του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού. Οι δυο αυτοί τομείς προσφέρουν διαφορετικά αντικείμενα σπουδών, με τα ΤΕΙ να εστιάζουν στην τεχνολογική εκπαίδευση, ενώ τα Πανεπιστήμια να αναπτύσσουν, μεταξύ άλλων, έντονη και συνεχή ερευνητική δραστηριότητα που στηρίζει συστηματικά τους τρεις κύκλους σπουδών.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων κρίνει απαραίτητο να διατηρηθεί η απαραίτητη για την ανάπτυξη της χώρας διακριτή ταυτότητα μεταξύ προγραμμάτων σπουδών των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων καθώς και των αντίστοιχων επαγγελματικών δικαιωμάτων, προκειμένου να αναδειχθεί ο ουσιώδης και βάσει νόμου ρόλος των ΤΕΙ ως πυλώνας της τεχνολογικής εκπαίδευσης.