“Ευρωπαϊκές Πολιτικές και θεσμοί για το νησιωτικό χώρο”

  • Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου, 2015 - 06:10

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο πλαίσιο του έργου «Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, βασικός παράγοντας για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του Αιγαιοπελαγίτικου χώρου – “Πολυνησιωτικότητα”» μέσω της Δράσης 4: «Εκπαίδευση και Υποστήριξη στις τοπικές κοινωνίες» διοργανώνει Θεματικό Κύκλο Επιμορφωτικών Προγραμμάτων με θέμα «Ευρωπαϊκές Πολιτικές και Θεσμοί για το νησιωτικό χώρο του Αιγαίου».

Στόχοι του προγράμματος

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στο νησί της Σύρου, από τις 31 Ιανουαρίου, 01, 06, 07, 27 και 28 Φεβρουαρίου καθώς και στις 13 και 14 Μαρτίου. Στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρει στους συμμετέχοντες πρακτικές γνώσεις σε σχέση με την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ανάπτυξη των περιφερειών του Αιγαίου. Στο πλαίσιο του Θεματικού Κύκλου θα εξεταστούν ειδικότερα οι πολιτικές για την ενέργεια, τις μεταφορές, τις υποδομές, την επιχειρηματικότητα-καινοτομία και τη μετανάστευση. Σημειώνεται ότι το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες της τοπικής κοινωνίας της Σύρου και στο σύνολο των φορέων που εμπλέκονται στο σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών για τη νησιωτική ανάπτυξη, όπως στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τοπικοί επιχειρηματίες, κοινωνικοί και οικονομικοί εταίροι, στελέχη αναπτυξιακών εταιρειών, ΜΚΟ, αλλά και σε επιστήμονες/ερευνητές, μέλη ΔΕΠ, υποψήφιους διδάκτορες, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Οι θεματικές που θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος αφορούν στον ρόλος της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης στο θεσμικό και πολιτικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις θεσμικές, οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις των πολιτικών για την ενέργεια, τις υποδομές και τις μεταφορές, στο ρόλο της ΕΕ στην ενεργειακή ασφάλεια των νήσων, ενεργειακή αποδοτικότητα, πράσινη ανάπτυξη και επιδοτήσεις και στην Επιχειρηματικότητα και καινοτομία στο νησιωτικό χώρο του Αιγαίου: υφιστάμενη κατάσταση και προοπτικές. Επιπρόσθετα θα αφορά στις προτεραιότητες, εργαλεία και δράσεις του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020) για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική Πολιτική για τη Μετανάστευση: θεσμικές διαστάσεις, υφιστάμενες πρακτικές και προβλήματα και στις μεταναστευτικές ροές στον αιγαιακό χώρο: προβλήματα και προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης. Εισηγητές θα είναι οι Παναγιώτης Γρηγορίου, Καθηγητής και Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νικόλαος Φαραντούρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιά, Γιώργος Ανδρέου, Λέκτορας Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Τμήματος Πολιτικών Επιστημών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Γιάννης Γαλαριώτης, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι στους συμμετέχοντες θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.