Εφαρμογή του προγράμματος “Inspiring Science Education” σε πέντε σχολεία των Κυκλάδων

Η Διδακτική της Επιστήμης αποκτά ενδιαφέρον

Πέντε σχολικές μονάδες των Κυκλάδων συγκαταλέγονται στη λίστα με τα 230 σχολεία της χώρας, που επιλέχτηκαν για να συμμετάσχουν στο Ευρωπαϊκό Έργο “Inspiring Science Education”.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη της πολιτικής για τη χρήση των ΤΠΕ στο πλαίσιο του Προγράμματος – Πλαισίου για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία.

Πρόσβαση σε ψηφιακές πηγές και δυνατότητες μάθησης

Το Inspiring Science Education προσφέρει πρόσβαση σε online διαδραστικά εργαλεία και ψηφιακές πηγές από όλο τον κόσμο για τη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών. Παρέχει επίσης εκπαιδευτικά σενάρια και μεθοδολογίες για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών των Φυσικών Επιστημών και των επιμορφωτών στην προσπάθειά τους να δώσουν στη διδασκαλία έναν πιο συναρπαστικό και διασκεδαστικό χαρακτήρα κοντινό στα ενδιαφέροντα των μαθητών. Διαθέτει ακόμη μία πλατφόρμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από μαθητές όσο και από εκπαιδευτικούς για να μεταφέρουν τη διδασκαλία της επιστήμης πέρα από την τάξη στο πεδίο της εξωσχολικής μάθησης. Διακρίνεται για τη μεγάλη ποικιλία ηλεκτρονικών εργαλείων εκπαίδευσης και διαδικτυακών πηγών που παρέχουν τη δυνατότητα στους μαθητές να συνεργάζονται μεταξύ τους (εντός κι εκτός του σχολείου) ή και με φορείς πέραν του σχολείου. Τέλος, προσφέρει τρόπους με τους οποίους οι μαθητές μπορούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες επιστημονικής έρευνας καθώς και ένα ισχυρό και πάντα διαθέσιμο δίκτυο υποστήριξης των εκπαιδευτικών.

Οι μαθητές “χτίζουν” έναν καλύτερο κόσμο

Σημειώνεται ότι ο ζητούμενος αριθμός των σχολείων για υλοποίηση δράσεων μέσω του έργου ISE είναι διακόσια σαράντα περίπου σχολεία, εκ των οποίων, σαράντα δημοτικά και διακόσια Γυμνάσια - Λύκεια. Ο αριθμός των σχολείων που τελικά εκδήλωσαν ενδιαφέρον είναι 230, από τα οποία τα 71 ανήκουν στην Προσχολική και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τα υπόλοιπα 159 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Στα σχολεία αυτά περιλαμβάνονται το Δημοτικό Σχολείο Σερίφου, το Γυμνάσιο - Τ.Λ. Κορθίου, το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Κουφονησίων, το Δημοτικό Σχολείο Επισκοπής Γωνιάς Θήρας και το Επαγγελματικό Λύκειο Σύρου. Το πρόγραμμα προσφέρει τις δυνατότητες για να γίνει η διδασκαλία των Φυσικών επιστημών πιο ενδιαφέρουσα, πιο παιγνιώδης και κυρίως πιο ευφάνταστη για τους μαθητές του “σήμερα”, τους πολίτες του “αύριο”.

Μέσα από την ιστοσελίδα του Inspiring Science Education και τις δραστηριότητες που διοργανώνονται από τους εταίρους, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενθαρρύνουν τους μαθητές να κάνουν τις δικές τους επιστημονικές ανακαλύψεις, να παρακολουθούν και να κατανοούν τα φυσικά και επιστημονικά φαινόμενα και να αποκτούν πρόσβαση στα πιο σύγχρονα, διαδραστικά εργαλεία και σε ψηφιακές πηγές μέσα από τη σχολική αίθουσα.

Εμπνευσμένοι καθηγητές

Πίσω από την επιτυχημένη διδασκαλία της Επιστήμης κρύβονται πάντα εμπνευσμένοι καθηγητές. Δεν είναι λίγοι οι βραβευμένοι με Νόμπελ στον χώρο των Επιστημών, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι καθοριστικό ρόλο στην απόφασή τους να ασχοληθούν με την επιστήμη είχαν οι καθηγητές τους.

Πώς ένας καθηγητής θετικών επιστημών μπορεί να εμπνεύσει και να επηρεάσει τόσο καθοριστικά τους μαθητές του; Αυτό είναι ένα από τα αινίγματα της εκπαίδευσης που θα απαντηθεί μέσα από το Inspiring Science Education. Για το λόγο αυτό, προβλέπεται το στήσιμο εργαστηρίων και η δημιουργία κοινοτήτων που θα πραγματοποιούν δραστηριότητες, ενώ θα προσφέρονται δυνατότητες μάθησης για τους εκπαιδευτικούς των θετικών επιστημών, ώστε να μπορέσουν να εντοπίσουν και να αναπτύξουν τρόπους που θα κάνουν τη διδασκαλία της επιστήμης τους πιο εμπνευσμένη.

Πιλοτικές δράσεις σε 5.000 σχολεία της Ευρώπης

Η ομάδα του έργου έχεις ως στόχο, οι Ευρωπαίοι καθηγητές θετικών επιστημών να αφομοιώσουν σε μεγάλο βαθμό αυτές τις ευκαιρίες. Θα πραγματοποιηθούν πιλοτικές δράσεις σε 5.000 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε 15 ευρωπαϊκές χώρες. Κατά τη διάρκεια αυτών των πιλοτικών δράσεων, οι εκπαιδευτικοί θα έχουν πρόσβαση σε διαδραστικές προσομοιώσεις, εκπαιδευτικά παιχνίδια και eScience εφαρμογές που θα συνδυάζονται με εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως εκδρομές σε κέντρα επιστήμης και πάρκα και εικονικές επισκέψεις σε ερευνητικά κέντρα.

Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν πρόσβαση σε απομακρυσμένα και online εργαστήρια, καθώς και σε σχετικά εκπαιδευτικά σενάρια για χρήση στη σχολική τάξη. Οι εκπαιδευτικοί των πιλοτικών σχολείων θα βοηθήσουν στην υιοθέτηση και στην προσαρμογή σύγχρονων εκπαιδευτικών σεναρίων στα εθνικά προγράμματα και στις 15 χώρες εφαρμογής.

Οι μαθητές θα ανακαλύψουν κίνητρα στη χρήση ψηφιακών εργαλείων και ψηφιακών πηγών για τη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών με έναν πρακτικό, ανταγωνιστικό και συναρπαστικό τρόπο.