Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στη Διδακτική Πράξη

8ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ στη Σύρο

  • Δευτέρα, 20 Απριλίου, 2015 - 06:20

Τον προσεχή Ιούνιο θα διεξαχθεί στη Σύρο το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Εκπαιδευτικών για τις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας με στόχο τον γόνιμο προβληματισμό, το δημιουργικό διάλογο και την ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών προς την κατεύθυνση ανάδειξης των θεμάτων διδακτικής μεθοδολογίας μέσω της αξιοποίησής τους.

Πιο αναλυτικά, το Συνέδριο απευθύνεται στους/στις Εκπαιδευτικούς όλων των γνωστικών αντικειμένων της Προσχολικής και Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, της Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, της Ειδικής Αγωγής, στους/στις Επιμορφωτές/τριες των ΤΠΕ, καθώς και στους/στις Σχολικούς Συμβούλους, και στα Στελέχη Εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα αναζητεί τη βέλτιστη συμβολή των ΤΠΕ στα ειδικευμένα σχολεία όπως αυτά των Παλιννοστούντων, τα Πολυπολιτισμικά Σχολεία, τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, τα Ολοήμερα Δημοτικά κ.ά.

Το Συνέδριο αφορά τόσο τη Δημόσια όσο και την Ιδιωτική Εκπαίδευση, που αναζητά τρόπους αξιοποίησης των ΤΠΕ για τη βελτίωση της Μαθησιακής και Διδακτικής Διαδικασίας και την καλύτερη οργάνωση της Εκπαιδευτικής κοινότητας (Παιδαγωγική αξιοποίηση των λογισμικών, χρήση του διαδικτύου στη διδακτική πράξη, υπηρεσίες του WEB 2.0).

Εκπαιδευτικό Λογισμικό και Διαδίκτυο

Η θεματολογία του Συνεδρίου περιστρέφεται γύρω από το Εκπαιδευτικό Λογισμικό και υπηρεσίες του εκπαιδευτικού έργου, καθώς και το διαδίκτυο. Μεταξύ άλλων, έχουν προγραμματιστεί παρουσιάσεις διδασκαλιών με αξιοποίηση των ΤΠΕ που πραγματοποιήθηκαν από εκπαιδευτικούς σε σχολικά εργαστήρια ή/και στις τυπικές αίθουσες διδασκαλίας, επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών στην αξιοποίηση των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη και Υπηρεσίες υποστήριξης σχολείων και εκπαιδευτικών. Περιλαμβάνεται επίσης, εξ' αποστάσεως εκπαίδευση – Τηλεκπαίδευση, Θεωρητική στήριξη και μεθοδολογία για την ένταξη των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη, Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Λογισμικού, η πλατφόρμα του “Ψηφιακού σχολείου” και η αξιοποίηση των μαθησιακών αντικειμένων του “Φωτόδεντρου”.

Οι θεματικές ενότητες με κεντρικό άξονα το διαδίκτυο αφορούν στην εκπαιδευτική χρήση του, στη σχεδίαση – υλοποίηση δικτυακών τόπων με περιεχόμενο σχετικό με την εκπαίδευση, σε θέματα ασφάλειας για το σχολικό δίκτυο, χρήση στην επιμόρφωση και εκπαίδευση εξ' αποστάσεως, καθώς και στη συνεργασία σχολείων, μαθητών για την εκπόνηση εργασιών με τη χρήση του Διαδικτύου.

Η διοργάνωση

Το Συνέδριο διοργανώνουν η Ελληνική Ένωση για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση e-Δίκτυο-ΤΠΕ-Ε (www.e-diktyo.eu), η Πανελλήνια Ένωση εκπαιδευτικών για τις Φυσικές Επιστήμες “Μιχάλης Δερτούζος” (www.ekped.gr), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, Σύρος (www.syros.aegean.gr) και ο Σύλλογος Επιμορφωτών για την αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (ΣΕΠ – ΤΠΕ@Ε http://sep-tpe.gr).

Συνδιοργανωτές του συνεδρίου είναι η Περιφερειακή Διεύθυνση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, η Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπαίδευσης Νομού Κυκλάδων, η Διεύθυνση Π/θμιας Εκπαίδευσης Νομού Κυκλάδων και ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης

Οι εργασίες θα λάβουν χώρα 26, 27 και 28 Ιουνίου 2015 στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ερμούπολης, στα Εργαστήρια Πληροφορικής Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ίθουσα πολλαπλών χρήσεων “Κωνσταντίνος Τουλούπης”.

Πρόσκληση υποβολής εισηγήσεων/ εργασιών

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν εισηγήσεις σχετικές με τη θεματολογία του Συνεδρίου. Στο Συνέδριο μπορούν να υποβληθούν εργασίες-εισηγήσεις τεσσάρων κατηγοριών. Το πλήρες κείμενο της εισήγησης δε θα πρέπει να ξεπερνά το μέγιστο αριθμό σελίδων που αντιστοιχεί σε κάθε κατηγορία εισήγησης. Οι επιλεγμένες εισηγήσεις θα παρουσιαστούν στο Συνέδριο θα δημοσιευτούν στο ηλεκτρονικό περιοδικό «Μάθηση με Τεχνολογίες», με ISSN 1792 – 1813, ( http://mag.e-diktyo.eu) που θα εκδώσει το e-Δίκτυο (http://www.e-diktyo.eu) σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση εκπαιδευτικών «Μιχάλης Δερτούζος» (http://www.ekped.gr). Τα όρια σελίδων κάθε εργασίας περιλαμβάνουν το πλήρες κείμενο με τα στοιχεία των συγγραφέων, την περίληψη, τους πίνακες, τα σχήματα, τις αναφορές κ.λπ. Κάθε σύνεδρος μπορεί να είναι συγγραφέας σε τρεις το πολύ εργασίες. Σε κάθε εργασία που θα δημοσιευτεί στα Πρακτικά του Συνεδρίου θα πρέπει να αντιστοιχεί μια τουλάχιστον εγγραφή πριν τις 25 Μαρτίου 2015.

Πληροφορίες για το Συνέδριο στα τηλ: 2281079396, 6979776923 και στο e-mail: ntzimop@sch.gr. Υπεύθυνος: Νίκος Τζιμόπουλος.