Καθυστέρηση στην καταβολή της κρατικής χρηματοδότησης για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων και αργοί ρυθμοί στην εξέταση των αναγκών των σχολείων της Σύρου

Αργοί ρυθμοί και ανασφάλεια

Με καθυστερήσεις θα πραγματοποιηθεί η συντήρηση και επισκευή των σχολικών κτιρίων, προκειμένου αυτά να βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Μετέωρη είναι η, προς όφελος των μαθητών, σωστή συντήρηση των σχολικών κτιρίων, αφενός, από την μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των προβλεπόμενων πόρων, εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν καταβληθεί στους Δήμους και αφετέρου από τη νωχελική πρόοδο της αξιολόγησης και κοστολόγησης των αναγκών επισκευής και συντήρησης των σχολικών κτιρίων, που βρίσκονται στη Σύρο.

«Δεν έχουμε καμία ένδειξη για τη σχετική χρηματοδότηση»

Δεδομένου, ότι διανύουμε ήδη τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου και η νέα σχολική χρονιά ξεκινά τον Σεπτέμβριο, όπως και ότι για την υλοποίηση των εργασιών συντήρησης, απαιτείται και ένα εύλογο χρονικό διάστημα, από την δημοπράτησή τους έως την ανάληψη από τον προτιμητέο ανάδοχο, ασφυκτικό είναι το περιθώριο που δίνεται στους Δήμους για την κάλυψη των αναγκών των σχολικών κτιρίων, καθώς ακόμη το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει μεριμνήσει για την καταβολή της χρηματοδότησης.

Για το λόγο αυτό, επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Γιάννη Βούτση, απέστειλε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), κ. Γιώργος Πατούλης.

Στην επιστολή του ο κ. Πατούλης αναφέρει, ότι «όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στην πρόταση κατανομής των Πόρων της Α’βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που προβλέπονται στον Προϋπολογισμό του 2015, περιλαμβάνεται διακριτή γραμμή χρηματοδότησης της συντήρησης των Σχολικών Κτηρίων, με το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ, για όλους τους Δήμους. Η κοινή λογική τοποθετεί χρονικά τις συντηρήσεις κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, πριν δηλαδή ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά. Και όμως, κύριε Υπουργέ, φτάσαμε στο τέλος του Ιουλίου και δεν έχουμε καμία ένδειξη για τη σχετική χρηματοδότηση, με συνέπεια να μην μπορούμε να δρομολογήσουμε τις συντηρήσεις των σχολείων και να διατρέχουμε τον κίνδυνο να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, με πάσης φύσεως προβλήματα και ανάγκες στις σχολικές αίθουσες, στις στέγες των σχολείων, στους κοινόχρηστους χώρους κ.λ.π.»

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, προειδοποιεί, πως «θέλουμε να υποδεχθούμε τα παιδιά μας στα σχολεία τον Σεπτέμβρη, με αισιοδοξία, έχοντας τουλάχιστον καλύψει τέτοιου είδους προβλήματα και ανάγκες. Γι’ αυτό έχουμε προγραμματίσει, όπως πάντα κάνουμε, τις συντηρήσεις, είμαστε έτοιμοι και θα τα καταφέρουμε, θα προλάβουμε, αρκεί να μεταφέρετε άμεσα τους προβλεπόμενους πόρους σε όλους τους Δήμους της χώρας, χωρίς άλλη καθυστέρηση. Διαφορετικά ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν».

Ιεράρχηση και αξιολόγηση των αναγκών

Όσον αφορά στην περίπτωση της Σύρου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείς του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κ. Φραγκίσκο Βακόνδιο, όπως και με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Σταύρο Γουσγουνέλη, προχωρά η αξιολόγηση και κοστολόγηση των αιτημάτων από όλες τις σχολικές μονάδες, κάθε βαθμίδας, προκειμένου να ιεραρχηθούν και ο Δήμος να προχωρήσει στην κάλυψη των αναγκών, βάσει προτεραιότητας.

Παρ’ όλα αυτά και αυτή η διαδικασία φαίνεται να έχει καθυστερήσει σημαντικά, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει αποτέλεσμα, παρά το γεγονός, ότι οι όποιες άμεσα αναγκαίες εργασίες, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε διάστημα περίπου ενός μήνα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, κ. Βακόνδιο, τόσο η διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όσο και ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας, σε συνεργασία με την Επιτροπή Παιδείας, «έχουν ζητήσει από όλους τους διευθυντές των σχολείων, νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, να στείλουν προς τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, αιτήματα, όσον αφορά στις ανάγκες επισκευής και συντήρησης, που εντοπίζουν στα κτίρια των σχολείων τους. Αυτά τα αιτήματα έχουν συγκεντρωθεί, έχει καταρτιστεί μια λίστα και αναμένεται από τις Τεχνικές Υπηρεσίες να ιεραρχηθούν, προκειμένου, ανάλογα και με τα διαθέσιμα κεφάλαια, να εξετάσουμε το τι μπορεί να διορθωθεί. Από τα νηπιαγωγεία μόνο, έχουν σταλεί περίπου 40-50 αιτήματα, ενώ για τα δημοτικά σχολεία, τα αιτήματα αριθμούν γύρω στα 90 και στο σύνολό τους αφορούν σε κάθε είδους παρέμβαση, από αντικαταστάσεις σε ηλεκτρικό εξοπλισμό, πρίζες και ελαιοχρωματισμούς, έως και επισκευή εκτεταμένων φθορών. Είναι αρκετά μεγάλο το εύρος των αναγκών».

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι έως τώρα δεν έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο της εύρεσης εναλλακτικής χρηματοδότησης, για την υλοποίηση των απαραίτητων βελτιώσεων στα σχολικά κτίρια, ενώ υπάρχουν διαθέσιμες λύσεις. Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βακόνδιος απάντησε, πως την εύρεση εναλλακτικής χρηματοδότησης, «θα πρέπει να τη συζητήσουμε ως δημοτική αρχή, πια. Προς το παρόν, ένας υπεύθυνος μηχανικός έχει επιφορτιστεί με την εξέταση των αναγκών των σχολείων, έτσι ώστε να εξεταστούν τα ποσά, που απαιτούνται για την ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων, αλλά και το τι έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε εμείς. Σε δεύτερο χρόνο, θα εξετάσουμε και άλλους τρόπους», τονίζοντας, ωστόσο, πως τα χρήματα για τις ανάγκες των σχολικών εγκαταστάσεων στους ειδικούς κωδικούς του προϋπολογισμού του Δήμου έχουν διπλασιαστεί, φτάνοντας το ποσό των 110.000 ευρώ.

Ως εκ τούτου, έως την έναρξη του νέου σχολικού έτους θα διαφανεί, ως προς το ποιες εργασίες συντήρησης ετέθησαν σε προτεραιότητα, πότε θα προγραμματιστεί η πραγματοποίηση των δευτερευουσών βελτιώσεων, όπως και το αν η δημοτική αρχή θα εξετάσει το ενδεχόμενο εύρεσης χρηματοδότησης, από άλλες πηγές, όπως Ευρωπαϊκά προγράμματα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στο σύνολό τους, καθώς, κοινώς παραδεκτό είναι το γεγονός, πως το κόστος ικανοποίησης των αιτημάτων των σχολείων, υπερβαίνει τους περιορισμένους διαθέσιμους πόρους του Δήμου, δεδομένου, ότι τα κτίρια, ιδίως των δημοτικών σχολείων της Σύρου, είναι αρκετά παλιά, χρήζοντας εκτεταμένης βελτίωσης.