Ενεργή συμμετοχή της Σύρου στη 2η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Άσκηση σώματος και πνεύματος

Αφιερωμένη στα Ολυμπιακά ιδεώδη, όπως οι αξίες του σεβασμού, της αποδοχής των ατομικών διαφορών και της ισότητας στον αθλητισμό, ήταν η 2η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, την οποία γιόρτασαν και φέτος οι μικροί και μεγάλοι μαθητές της Σύρου μέσα από το πλούσιο πρόγραμμα δράσεων των σχολείων τους.

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αναγνωρίζοντας την «παρεμβατική δυναμική» του Σχολικού Αθλητισμού, της Άθλησης και της Δια Βίου Άσκησης στην ισόρροπη ψυχοκινητική ανάπτυξη του μαθητικού πληθυσμού της χώρας, θεσμοθέτησε ως Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου κάθε σχολικού έτους. Η συγκεκριμένη ημέρα συνδέεται με κεντρικό «θεματικό άξονα» ευρύτερου μαθησιακού/συμπεριφορικού πεδίου που υλοποιείται βιωματικά μέσα από το Σχολικό Αθλητισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Οι μαθητές γνώρισαν τα Ολυμπιακά Ιδεώδη

Δεδομένου ότι το 2016 είναι το έτος διεξαγωγής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων στη Βραζιλία, ο θεματικός άξονας της φετινής Ημέρας ήταν «Συμμετέχω και μαθαίνω τα Ολυμπιακά Ιδεώδη μέσα από τα Ολυμπιακά και τα Παραολυμπιακά Αθλήματα».

Το πρόγραμμα, βασισμένο στη Φυσική Αγωγή και τα Παραολυμπιακά Αθλήματα είχε ως στόχο να ευαισθητοποιήσει μαθητές και εκπαιδευτικούς χωρίς αναπηρία, ώστε να αποκτήσουν κατανόηση για τα ΑμεΑ καθώς επίσης και για θέματα που σχετίζονται με την αναπηρία και τον αθλητισμό.

Στο πλαίσιο της χθεσινής ημέρας, διεξήχθησαν αθλητικές και παράλληλες δραστηριότητες τόσο εντός των σχολικών μονάδων, όσο και στις υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις του νησιού. Τις δραστηριότητες επιμελήθηκαν οι Σύλλογοι διδασκόντων, που κλήθηκαν να μεριμνήσουν με τον κατάλληλο σχεδιασμό, ώστε η προσέγγιση του φετινού θεματικού άξονα να αναδείξει βιωματικά μέσω των αθλητικών δράσεων αλλά και των παράλληλων εκδηλώσεων το εύρος των Ολυμπιακών Αξιών που διαπερνούν τόσο τα Ολυμπιακά, όσο και τα Παραολυμπιακά αθλήματα, όπως η αξία της συμμετοχής, οι ίσες ευκαιρίες χωρίς διακρίσεις και το «ευ αγωνίζεσαθαι».

Βασική επιδίωξη του σχολικού αθλητισμού στα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν, να αποκομίζουν από την κάθε διοργάνωση τα ιδιαίτερα στοιχεία της ευρύτερης Παιδείας, που ο Αθλητισμός δύναται να προσφέρει μέσω της συμμετοχής, της προσπάθειας, του συναγωνισμού και της προσωπικής υπέρβασης.

Δράσεις στις αθλητικές εγκαταστάσεις του νησιού

Τις δυνάμεις τους ένωσαν για μία ακόμη φορά εκπαιδευτικοί και μαθητές του 4ου και του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, οι οποίοι αντάλλαξαν χαμόγελα, ιδέες και στο Αθλητικό Κέντρο «Δημήτριος Βικέλας». Τις δράσεις συντόνισαν οι δάσκαλοι φυσικής αγωγής Δημήτρης Τσατσάλης και Δέσποινα Μαλαματάρη, σε συνεργασία και με το υπόλοιπο διδακτικό προσωπικό των δύο μονάδων.

«Στόχος μας είναι να καταλάβουν τα παιδιά μέσα από τους αγώνες ότι είναι σημαντικό να αθλούνται όχι μόνο στο σχολείο, αλλά σε όλη τους τη ζωή, γιατί μην ξεχνάμε πως “νους υγιής εν σώματι υγιή”», δήλωσε η κ. Μαλαματάρη στο web tv της «Κοινής Γνώμης», εξηγώντας πως η προετοιμασία για την χθεσινή ημέρα ξεκίνησε σχετικά νωρίς με τη συμβολή όλων των δασκάλων. «Τα παιδιά έχουν γνωρίσει μέσα από δρώμενα και ζωγραφιές τα Ολυμπιακά ιδεώδη, ενώ πολλά εξ’ αυτών εξέφρασαν την επιθυμία να γίνουν και οι ίδιοι μελλοντικοί αθλητές. Η ενημέρωση έγινε από τους δασκάλους, όπου μεταξύ άλλων, προβλήθηκαν βιντεοταινίες σχετικές με τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες της Ελλάδας το 2004, αναγνώστηκαν παραμύθια για τους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες, αναπτύχθηκαν δραστηριότητες με την εικαστικό των σχολείων και μελετήθηκε ο Ολυμπιακός Ύμνος. Ήταν μία συλλογική προσπάθεια, η οποία απέδωσε και φέτος καρπούς», πρόσθεσε η δασκάλα φυσικής αγωγής του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης.

Σεβασμός και αποδοχή των ατομικών διαφορών και στον αθλητισμό

Όπως εξήγησε, το φετινό θέμα ήταν μια ευκαιρία να γνωρίσουν τα παιδιά τη σημασία του Ολυμπισμού, του εθελοντισμού, της ενότητας και της αλληλεγγύης με το μήνυμα ότι «όλοι μπορούμε να είμαστε συνεργάτες και συνοδοιπόροι μέσα από τον αθλητισμό και μέσα από άλλους τομείς της ζωής μας». Στο πλαίσιο της χθεσινής ημέρας, οι τρεις πρώτες τάξεις των σχολείων έκαναν σκυταλοδρομίες ενώ οι μαθητές της Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης έπαιξαν μπάσκετ, βόλεϊ και ποδόσφαιρο. Παράλληλα, οι μικρότεροι μαθητές ζωγράφισαν μαζί με την εικαστικό το πανό με το θέμα της ημέρας.

Για το μήνυμα της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» και ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Χρήστος Καφτηράνης. «Θέλουμε να περάσουμε στη συνείδηση των μαθητών ότι σχολείο δεν είναι μόνο η γνώση και το μάθημα στην τάξη, αλλά είναι κι αυτό που βλέπουμε σήμερα. Και θέλω πραγματικά να συγχαρώ τόσο τα παιδιά, όσο και όλους τους συναδέλφους, οι οποίοι με αυταπάρνηση και κόπο σχεδίασαν ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά. Έκρινε επίσης ότι είναι μεγάλη επιτυχία όταν το παιδί έρχεται και φεύγει από το σχολείο με ένα μεγάλο χαμόγελο. «Οι εκπαιδευτικοί δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να γίνει αυτό πραγματικότητα, αλλά και για να μάθουν στα παιδιά σημαντικές έννοιες όπως η ισότητα και ο εθελοντισμός».

«Προσφέρουμε στα παιδιά όσα περισσότερα μπορούμε»

Ωστόσο, αθλητικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν και στο Ανοιχτό Γυμναστήριο στα Πευκάκια από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης. Οι μαθητές έκαναν ολυμπιακά αθλήματα και συμμετείχαν σε αγώνες αντοχής. Οι δράσεις συνεχίστηκαν και στο σχολείο, περιλαμβάνοντας αγγλικά, μουσική και πολλές ακόμη εκπλήξεις. «Όσον δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα σήμερα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε εκπαιδευτικοί και βρισκόμαστε εδώ γι’ αυτά τα παιδιά, οπότε το να μην κάνουμε τίποτα επειδή ο κλάδος ή εμείς αντιμετωπίζουμε προβλήματα είναι άδικο για όλα αυτά τα παιδιά, στα οποία θέλουμε να προσφέρουμε όσα περισσότερα μπορούμε», δήλωσε η διευθύντρια του σχολείου κ. Ευαγγελία Ζώτου.