Εγκαίνια του ανακαινισμένου Παιδικού Σταθμού και Νηπιαγωγείου της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου

Άρωμα φρεσκάδας και ανανέωσης στην «Παλάμη του Θεού»

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα τα εγκαίνια του ριζικώς ανακαινισμένου και εκσυγχρονισμένου - με τη φιλότιμη χορηγία των Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου – Παιδικού Σταθμού και Νηπιαγωγείου της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου «Στην Παλάμη του Θεού».

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, τελέστηκε ο καθιερωμένος αγιασμός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β’, ο οποίος αναφέρθηκε στη δωδεκαετή λειτουργία του σχολείου στην Ιερά Μονή της Αγίας Βαρβάρας και στην πολύτιμη προσφορά του μεγάλου ευεργέτη της Μητρόπολης, κ. Μαρτίνου.

Ξετυλίγοντας την ιστορία της Μονής, ο Σεβασμιώτατος κατέστησε γνωστό ότι κατά το παρελθόν φιλοξενήθηκαν στους κόλπους της δεκάδες ορφανά παιδιά τα οποία είτε εγκαταλείφθηκαν, είτε έχασαν τους γονείς τους στον πόλεμο. Στη συνέχεια, λειτούργησε εξαθέσιο ιδιωτικό δημοτικό σχολείο, το οποίο έδινε πτυχίο με άδεια του Υπουργείου Παιδείας. Μετά τη διάλυση του ορφανοτροφείου και τη μη λειτουργία του σχολείου οι ηγουμένες της Αγίας Βαρβάρας, επιθυμώντας να δεχτούν και πάλι παιδιά στην αυλή τους, ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημα της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτηρίου, όπου τα παιδιά θα παίζουν, θα φωνάζουν, θα τρέχουν, θα μαθαίνουν τα πρώτα τους γράμματα και θα έρχονται σε επαφή με την παράδοση και τον πολιτισμό.

«Θέλω να ευχαριστήσω τις Αδερφές διότι χωρίς να ζητήσουν κανένα έσοδο ή ενοίκιο, παρεχώρησαν δωρεάν τις δύο πτέρυγες της Μονής για να εγκαταστήσουμε αυτό το σχολείο» σημείωσε ο Μητροπολίτης Σύρου. Όπως τόνισε, οι πρώτοι χορηγοί του σχολείου ήταν το Ιερό ίδρυμα της Ευαγγελιστρίας Τήνου, η Ιερά Μητρόπολη, ο αείμνηστος Δημήτρης Καραγκούνης, ευεργέτης των φιλανθρωπικών καταστημάτων της Μητρόπολης και πολλοί άλλοι επώνυμοι και ανώνυμοι που στήριξαν αυτή την προσπάθεια.

Προσφορά αγάπης από τους μεγάλους ευεργέτες Αθ. και Μ. Μαρτίνου

Όταν το 2015, άρχισαν να διαφαίνονται τα σημάδια του χρόνου στο κτήριο, η Ιερά Μητρόπολη Σύρου απευθύνθηκε στον μεγάλο ευεργέτη της, Αθανάσιο Μαρτίνο, ο οποίος για μία ακόμη φορά ανταποκρίθηκε σεμνά και διακριτικά, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά τα ευγενή του αισθήματα προς την τοπική κοινωνία της Σύρου.

Στις εργασίες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν πριν από τρεις μήνες στην «Παλάμη του Θεού» περιλαμβάνονται: η διαπλάτυνση του δρόμου προς την είσοδο, η κατασκευή σιδερένιας πόρτας και κιγκλιδωμάτων στην είσοδο του προαυλίου, η επισκευή του εξωτερικού τοιχίου, η μαρμαρόστρωση της αυλής εισόδου και της εσωτερικής αυλής της δομής, η διαπλάτυνση και εκ νέου κατασκευή της παιδικής χαράς με πιστοποίηση και εξοπλισμός της με πιστοποιημένα παιχνίδια, η δημιουργία δεύτερης παιδικής χαράς και αναγνωστηρίου, η δημιουργία τρίτης παιδικής χαράς στο εσωτερικό της Μονής, η κατασκευή στεγάστρου στην είσοδο του σταθμού και στεγάστρου στην είσοδο του νηπιαγωγείου.

Επιπλέον, αναμορφώθηκαν οι αίθουσες διδασκαλίας, δημιουργήθηκε αίθουσα υποδοχής, εξοπλίστηκαν οι αίθουσες με νέες ντουλάπες, γραφεία και μοκέτες, βάφτηκαν οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι, τοποθετήσεις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, αναβαθμίστηκε το λεωφορείο μεταφοράς των μαθητών, ενώ τοποθετήθηκαν κλιματιστικές μονάδες σε όλες τις αίθουσες.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ιερά Μητρόπολη Σύρου απένειμε τιμητική πλακέτα στον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο για την πολύτιμη χορηγία του, ενώ τιμήθηκαν επίσης ο μηχανικός κ. Ελευθέριος Βούλγαρης για τον γενικό συντονισμό και την καλή συνεργασία, η Τεχνική Υπηρεσία των αδερφών Κοπανιτσάνου για την άψογη εκτέλεση των έργων και ο σκηνοθέτης Γιώργος Πάχος για την προσφορά του στον πολιτισμό του νησιού μας.

Ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και την κινητήρια δύναμη όλου αυτού του έργου, τον Αρχιερατικό Επίτροπο π. Φλαβιανό Αλμπέσκου, ο οποίος ανέλαβε από φέτος καθήκοντα διοικητικού διευθυντή του σχολείου.

Σημειώνεται ότι μετά τον αγιασμό και την απονομή των τιμητικών πλακετών παρουσιάστηκαν σύντομα θεατρικά δρώμενα από την παιδική παράσταση “Κωμωδύσσεια”, ενώ ακολούθησε πρωτότυπη Παιδική Γιορτή με ξυλοπόδαρο, μουσική από τον Γιώργο Ρούσσο και πολλές ακόμη εκπλήξεις.