Βιωματικά παιχνίδια για το φαινόμενο της μετανάστευσης πουλιών στον Βοτανικό Κήπο Κυκλάδων

«Φωλιά» για μικρά και μεγάλα παιδιά

Την έννοια της συντροφικότητας, αλλά και της ασφάλειας που σου προσφέρει η ομάδα, διδάχτηκαν οι μικροί μαθητές της Σύρου μέσα από κινητικά και βιωματικά παιχνίδια στον υπό ίδρυση Βοτανικό Κήπο Κυκλάδων Σύρου στα Χρούσσα.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών -European Birdwatch-, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την «Ελίχρυσος Κοιν.Σ.Επ.» πραγματοποίησε για δεύτερη συνεχή χρονιά δράσεις ευαισθητοποίησης για το φαινόμενο της μετανάστευσης των πουλιών και την ανάγκη προστασίας τους στις περιοχές αναπαραγωγής και διαχείμασης.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συντόνισε και οργάνωσε η κ. Ελένη Χερχελετζάκη, έμπειρη εμψυχώτρια Παιδαγωγικής Θεάτρου και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της «Ελίχρυσος Κοιν.Σ.Επ.». «Δράσεις, όπως αυτή, αποτελούν μία μοναδική ευκαιρία για να έρθουν τα παιδιά κοντά στη φύση. Η επαφή μας μαζί του σε έναν χώρο, όπως ο Βοτανικός Κήπος, είναι το κλειδί για να αντιμετωπίσουμε τη βαθιά περιβαλλοντική κρίση που βιώνουμε σήμερα, αλλά και να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τη φύση» δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Κοινή Γνώμη».

Η έννοια του σμήνους και της ομαδικότητας

Οι δραστηριότητες της πρώτης ημέρας για παιδιά ηλικίας 4 έως 8 ετών διοργανώθηκαν και συντονίστηκαν από τις παιδαγωγούς του παιδικού σταθμού «Η Φωλιά», Χριστίνα Λορέντζου, Πόπη Μπατζάκη και Αγγέλα Βαρθαλίτου. Την εκδήλωση απαθανάτισε μοναδικά με τη φωτογραφική μηχανή της, η Έλεν Καλογερά.

«Κάναμε κατασκευές με βάση ανακυκλώσιμα υλικά και υλικά που βρίσκουμε στη φύση. Μάθαμε μέσα από κινητικό παιχνίδι τις τροφές των πουλιών, πετάξαμε σαν αυτά, μάθαμε τους ήχους τους, βρήκαμε τα ζευγάρια μας κυρίως για να συνειδητοποιήσουμε ότι τα πουλιά κινδυνεύουν όταν ταξιδεύουν και διδαχτήκαμε την έννοια τους σμήνους και της ομάδας», εξήγησε η κ. Λορέντζου.

Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκαν δράσεις για παιδιά ηλικίας 9 έως 11 χρόνων με τη συμμετοχή του συγγραφέα Αχιλλέα Δημητρόπουλου, στελέχους του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και ιδρυτικού μέλους της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, αλλά και του Αντώνη Ρουμελιώτη, μέλους της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, εκ μέρους της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Προβολής και Ανάπτυξης Μυκόνου.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών -European Birdwatch- είναι μια ετήσια εκδήλωση που συντονίζεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων για την προστασία των πουλιών, Birdlife International, εταίρος της οποίας στην Ελλάδα είναι η Ορνιθολογική και περιλαμβάνει εκατοντάδες οργανωμένες δράσεις ευαισθητοποίησης και παρατήρησης πουλιών, που υλοποιούνται ταυτόχρονα σε πλήθος χωρών.

Εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά θα εγκαταλείψουν την Ευρώπη μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα πετάξουν προς τα χειμερινά τους καταφύγια στην Αφρική. Ένα ταξίδι που γίνεται εδώ και εκατομμύρια χρόνια.