Συναυλίες της Ορχήστρας των Κυκλάδων σε δημοτικά σχολεία της Σύρου

Βάρη και Ποσειδωνία στους ρυθμούς της «Λιλιπούπολης»

Μία ευχάριστη έκπληξη περίμενε την περασμένη Παρασκευή τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Βάρης – Μάννα και Ποσειδωνίας, οι οποίοι αποχαιρέτισαν την εβδομάδα, έχοντας συντροφιά αγαπημένους ήρωες από την πιο παιχνιδιάρικη πόλη στην ιστορία της ελληνικής μουσικής.

Λίγες ώρες μετά την επιτυχημένη εμφάνισή της στην επετειακή εκδήλωση του Συλλόγου Παροχής Φροντίδας και Κατ’ Οίκον Νοσηλείας Σύρου, η Ορχήστρα των Κυκλάδων, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τους διευθυντές των σχολείων επισκέφτηκε τις δύο μονάδες για να προσφέρει περισσότερες μουσικές απολαύσεις, αυτή τη φορά σε ένα κοινό ιδιαίτερο και πολύ απαιτητικό, τα παιδιά.

Μία αξέχαστη εμπειρία

Με τον παλμό των μουσικών, αλλά και την ένθερμη συμμετοχή των λιλιπούτειων ακροατών, οι αίθουσες εκδηλώσεων των δύο σχολείων μεταμορφώθηκαν σε μικρούς συναυλιακούς χώρους, όπου η αμεσότητα της επαφής μεταξύ κοινού και ορχήστρας, αλλά και η απαράμιλλη μαγεία της μουσικής του Νίκου Κυπουργού αποτέλεσαν το «κλειδί» για ένα ξεχωριστό μουσικό γεγονός, που θα ζήλευαν και τα μεγαλύτερα θέατρα.

Τραγούδια από τη «Λιλιπούπολη» και τα «Μυστικά του Κήπου» ενθουσίασαν και ξεσήκωσαν τους μαθητές, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά, τραγουδώντας και κάνοντας ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συναυλίας, δεδομένου ότι η εμφάνιση αυτή είχε διαδραστικό χαρακτήρα και τα παιδιά δεν ήταν απλά και μόνο παθητικοί ακροατές.

Εμφάνιση διδακτικού χαρακτήρα

Ήταν η πρώτη φορά που τους δόθηκε η ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά μία τόσο μεγάλη ορχήστρα, η οποία έπαιξε γνωστά και αγαπημένα τραγούδια στους χώρους του σχολείου τους. Μία εμπειρία που σίγουρα θα τους μείνει αξέχαστη. Επιπλέον, ήρθαν σε επαφή με όλα τα όργανα της Ορχήστρας, έμαθαν πώς να ξεχωρίζουν το κάθε όργανο μέσα σε μια μεγάλη ορχήστρα αλλά και τον τρόπο με τον οποίο δομούνται τα κομμάτια της μουσικής ώστε να παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο έργο. Οι εντυπώσεις που αποκόμισαν τόσο οι μαθητές, όσο και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων ήταν κάτι παραπάνω από θετικές, ενώ ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι και ψυχικά πιο προικισμένοι έφυγαν και οι μουσικοί της ορχήστρας, δηλώνοντας: «τα παιδιά είναι πάντα οι πιο καλοί ακροατές μιας και δεν ακούν μόνο με τα αυτιά τους αλλά κυρίως με την ψυχή τους».

Σημειώνεται ότι οι συναυλίες πραγματοποιήθηκαν με φυσικό ήχο χωρίς ενισχύσεις, πράγμα σημαντικό για την ποιότητα του τελικού αποτελέσματος, ενώ το συγκεκριμένο κοινό (παιδιά) επέτρεψε στους τραγουδιστές να αποδώσουν τα κομμάτια με μεγάλη θεατρικότητα πράγμα, κάτι, που όπως ήταν αναμενόμενο, ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους.

Η είσοδος ήταν ελεύθερη και η συναυλία αυτή εντάχθηκε στα πλαίσια του Τοπικού Προγράμματος «Προσέγγισης LEADER Του Άξονα 4 Του ΠΑΑ 2007 – 2013».

Υπενθυμίζεται ακόμα, ότι η Ορχήστρα των Κυκλάδων συμπλήρωσε φέτος πέντε χρόνια ενεργούς παρουσίας, μέσα στα οποία συνεργάστηκε με σπουδαίους καλλιτέχνες και εμφανίστηκε σε χώρους όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Στο πλαίσιο αυτό, τον περασμένο Αύγουστο παρουσίασε συνθέσεις του δημιουργού και διευθυντή της Νίκου Κυπουργού σε μια ξεχωριστή μουσική βραδιά στην επιβλητική Έπαυλη Τσιροπινά, που αποτέλεσε μία από τις πιο επιτυχημένες εκδηλώσεις του προγράμματος «Σύρος Πολιτισμός 2015».