Τα τμήματα του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για την περίοδο 2015 - 2016

Απρόσκοπτη λειτουργία παρά το «ψαλίδισμα»

Τέσσερα συνολικά τμήματα (επεξεργασία κειμένου - διαδίκτυο, φωτογραφία, βασικά τουρκικά και αγγλικά) θα λειτουργήσουν για το έτος 2015-2016 στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειάς του για δημιουργία θετικής στάσης ως προς τη μάθηση και ενίσχυση των ίσων ευκαιριών πρόσβασης στην εκπαίδευση.

Αν και καθυστερημένα, λόγω των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών σχετικά με τους εκπαιδευτές, ο Δήμος και το Υπουργείο Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων (διά της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης & Νέας Γενιάς και του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης) συνεχίζουν επιτυχώς τη λειτουργία του Κέντρου.

Στο ελάχιστο η διαθέσιμη λίστα εκπαιδευτών

Σημειώνεται πως, οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις προβλέπουν αφενός εκπαιδευτές πιστοποιημένους από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και αφετέρου την πλήρωμή τους, μόνο μέσω τιμολογίου παροχής υπηρεσιών. Ως εκ τούτου, παρόλο που δόθηκε παράταση στην υποχρεωτική πιστοποίηση εκπαιδευτών ενηλίκων μη τυπικής εκπαίδευσης από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π, ισχύει η αλλαγή στον τρόπο πληρωμή τους που προϋποθέτει την ύπαρξη πλήρους ασφάλισης ώστε να μπορέσουν να συνάψουν σύμβαση με το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Οι απαιτήσεις αυτές δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα, περιορίζοντας στο ελάχιστο τη διαθέσιμη λίστα εκπαιδευτών και προκαλώντας μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη τόσο της υποβολής των αιτήσεων όσο και των μαθημάτων στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης σε όλη τη χώρα.

Αποκλείστηκαν μαθήματα με μεγάλη ζήτηση

Όπως εξηγεί στην «Κοινή Γνώμη» ο υπεύθυνος του Κ.Δ.Β.Μ στη Σύρο Στάθης Μπαρμπούνης, οι παραπάνω προϋποθέσεις αποκλείουν τη συμμετοχή εκπαιδευτών χωρίς πλήρη ασφάλιση. «Για το λόγο αυτό, είναι αδύνατη η λειτουργία των επιτυχημένων τμημάτων ισπανικών, δημιουργικής γραφής και κοπτικής ραπτικής για τα οποία εκδηλώθηκε και φέτος μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς δεν μπορούν να διδάξουν εκπαιδευτές άνεργοι ή με τετράωρη απασχόληση», αναφέρει χαρακτηριστικά. Προσθέτει μάλιστα ότι «πολλοί καθηγητές που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του Δήμου, αλλά είναι άνεργοι ή δουλεύουν περιστασιακά, δεν μπορούν να διδάξουν, με αποτέλεσμα να κοπούν τα τμήματά τους».

Δεδομένων των υφιστάμενων συνθηκών, το Κέντρο κλήθηκε να λειτουργήσει τμήματα, αξιοποιώντας το διαθέσιμο εκπαιδευτικό δυναμικό. «Στο Κέντρο έχουν υποβληθεί συνολικά 300 αιτήσεις, αλλά το πρόβλημα είναι ότι θα κάνουμε αναγκαστικά προγράμματα σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο και με εκπαιδευτές δημόσιους υπαλλήλους, άτομα δηλαδή που διαθέτουν μπλοκάκι για την παροχή υπηρεσιών».

Τα προσφερόμενα προγράμματα μπορούν να παρακολουθήσουν ενήλικες κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης. Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στα τμήματα απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης και η υποβολή φωτοτυπίας της αστυνομικής ταυτότητας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν την αίτηση στην έδρα του ΚΔΒΜ στο ισόγειο του Δημαρχιακού Μεγάρου, πλησίον της Παιδικής Βιβλιοθήκης, στα ΚΕΠ και στην ιστοσελίδα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Το εν λόγω έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» με τίτλο Πράξεων «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης – Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας & Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας» ΑΠ9. και χρηματοδοτείτε από εθνικούς πόρους.

Υποβολή αιτήσεων στο Κ.Δ.Β.Μ. Σίφνου

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων για το νέο εκπαιδευτικό έτος ξεκίνησε από χθες και στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Σίφνου και θα διαρκέσει έως την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου. Οι θεματικές που δύναται να προσφερθούν είναι οι ακόλουθες: Οικονομίας-Επιχειρηματικότητας, Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας, Αγωγής Υγείας-Πρώτες Βοήθειες, Διαμόρφωσης και Διακόσμησης Εσωτερικών Χώρων, Γαλλικής Γλώσσας, Ιταλικής Γλώσσας, Ιστορίας της Τέχνης, Λέσχης Λογοτεχνίας και Ελληνικού Αλφαβητικού Συστήματος (για μετανάστες)

Από τη φετινή χρονιά, οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν και διαδικτυακά μαθήματα από Κέντρα Διά Βίου Μάθησης που λειτουργούν εξ αποστάσεως. Με αυτό τον τρόπο προσφέρεται η δυνατότητα παρακολούθησης και θεματικών που δεν μπορούν να υλοποιηθούν στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης Σίφνου διευρύνοντας τις επιλογές των εκπαιδευομένων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις καθημερινά 10:00-14:00 και απογεύματα Τετάρτης από 18:00-20:00, στη Σχολική Βιβλιοθήκη στον Άγιο Αρτέμιο. Θα πρέπει μαζί τους να έχουν αντίγραφο της αστυνομικής τους ταυτότητας ή διαβατηρίου. Επιπλέον, το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Σίφνου ενημερώνει τους δημότες πως υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες θέσεις για την παρακολούθηση του προγράμματος «Καινοτομία, Επιχειρηματικότητα και Διοίκηση Επιχειρήσεων» που θα διεξαχθεί από Τετάρτη 9/12 έως Κυριακή 13/12 , στη Σχολική Βιβλιοθήκη στον Άγιο Αρτέμιο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλ. 6970284871 και 2284033660 με τον Υπεύθυνο Εκπαίδευσης Γιώργο Δουργκούνα.

Έναρξη του πρώτου τμήματος στην Άνδρο

Τμήματα πληροφορικής θα λειτουργήσει σε πρώτη φάση το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης Άνδρου, ενώ μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων αναμένεται να ξεκινήσουν τμήματα γερμανικών και αγγλικών. Ειδικότερα, σήμερα στις 17:00 θα ξεκινήσει το πρώτο για τη φετινή χρονιά τμήμα, "Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή" (κωδ. 3.4, 25 ωρών), στη Χώρα της Άνδρου. Το μάθημα θα πραγματοποιηθεί στο εργαστήριο Πληροφορικής του Γενικού Λυκείου Χώρας Άνδρου, καθώς υπάρχει προσωρινό πρόβλημα με το εργαστήριο πληροφορικής του Δημοτικού Σχολείου. Το Κέντρο ευχαριστεί πολύ τη Διεύθυνση του Γενικού Λυκείου για την παραχώρηση του χώρου. Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 17:00-20:00.

Ζυμώσεις στο Κ.Δ.Β.Μ. Τήνου

Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η απονομή των βεβαιώσεων παρακολούθησης των εκπαιδευτικών σεμιναρίων του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης Τήνου που υλοποιήθηκαν κατά το εκπαιδευτικό έτος 2014-2015. Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το όλο έργο του ΚΔΒΜ Τήνου κατά την περσινή περίοδο αλλά και για το πώς έχει διαμορφωθεί πλέον η κατάσταση για τα προγράμματα που δύναται να υλοποιηθούν κατά το νέο εκπαιδευτικό έτος 2015-2016. Ο τόπος υλοποίησης των τμημάτων θα εξαρτηθεί από τις προτιμήσεις των αιτούντων.