Αύξηση της χρηματοδότησης του Νηπιαγωγείου του Φοίνικα ζητά ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων

Ανησυχία για τα συσσωρευμένα χρέη

Η θέση της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης
  • Τετάρτη, 11 Μαΐου, 2016 - 23:16
  • /   Eνημέρωση: 13 Μαΐου. 2016 - 18:00

Την αδυναμία κάλυψης των βασικών λειτουργικών αναγκών του  Νηπιαγωγείου του Φοίνικα, εξαιτίας της χρόνιας υποχρηματοδότησης  που έχει οδηγήσει στη συσσώρευση χρεών προς τους προμηθευτές του, επισημαίνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, εκφράζοντας την αγωνία του  σχετικά με την επίλυση των παρουσιαζόμενων προβλημάτων.

Σε σχετικό έγγραφό του, ο Σύλλογος ενημερώνει ότι η φετινή επιχορήγηση, μέσω της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για λειτουργικά έξοδα του Νηπιαγωγείου ανέρχεται στο ποσό των 860€ περίπου.

«Στα 1.620 €. οι πραγματικές λειτουργικές ανάγκες»

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Διεύθυνση του Νηπιαγωγείου, οι πραγματικές ανάγκες σε λειτουργικά έξοδα, πέραν όσων παρέχοντα σε είδος ( χαρτί Α4, καθαριστικά είδη και χαρτικά προσωπικής υγιεινής) ή καλύπτονται άμεσα από την επιτροπή (ύδρευση, ηλεκ. ενέργεια), ανέρχονται στο ποσό των 1620 €. Από το ποσό αυτό τμήμα 420 € αφορά στην τηλεπικοινωνιακή σύνδεση και τα υπόλοιπα 1200 € σε αναλώσιμα υλικά ( μαρκαδόροι, κόλλες, μπογιές, χαρτοταινίες, χαρτόνια, διαφάνειες πλαστικοποίησης, μπαταρίες  κ.λ.π.).

Μάλιστα, ο Σύλλογος επισημαίνει ότι “με βάση τον  αριθμό των νηπίων( 30), το εξαιρετικό εκπαιδευτικό έργο  και την λειτουργία του ολοήμερου, το ελάχιστο  αναγκαίο  ποσό των 1200 € προκύπτει  με εξαντλητική οικονομία, προσωπική  προσφορά των εκπαιδευτικών μας, ακόμα και  προσφορές σε είδος γονέων και της τοπικής κοινωνίας. Όπως άλλωστε προκύπτει και από μια  απλή διαίρεση ( 30 νήπια  και 180 περίπου  σχολικές ημέρες), η επιτροπή σας διαθέτει περίπου 8 λεπτά/νήπιο την ημέρα  ( αν αφαιρεθούν οι δαπάνες για την τηλεπικοινωνιακή σύνδεση)  έναντι των ελαχίστων 23 λεπτών/νήπιο   την ημέρα, που αντιστοιχούν στις απολύτως απαραίτητες δαπάνες. Θα ήταν δε εξαιρετικά χρήσιμο   να αναλογιστεί ( ή να και εξηγήσει) κάποιος σε τι αναλώσιμα χρήσης  (και συνεπώς εκπαιδευτικό έργο, καθώς στα νηπιαγωγεία δεν υπάρχουν σχολικά βιβλία) μπορούν να αντιστοιχούν τα διατιθέμενα 8 λεπτά/νήπιο  την ημέρα”.

«Απαράδεκτη η χρόνια υποχρηματοδότηση του σχολείου»

Βάσει αυτών, ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι η “διαμορφωμένη απαράδεκτη κατάσταση της χρόνιας υποχρηματοδότησης του Νηπιαγωγείου, συνέπεια της επίσης χρόνιας υποχρηματοδότησης και συστηματικής -  σκόπιμης υποβάθμισης της δημόσιας παιδείας στην χώρα μας, έχει σωρεύσει χρέη προς προμηθευτές”. Προσθέτει δε, ότι “τα χρέη αυτά  δυσχεραίνουν την προμήθεια απαραίτητων υλικών, ενώ η μη σαφώς προγραμματισμένη, όσο αφορά στο  ύψος επιχορήγησης αλλά και τον  χρόνο καταβολής, χρηματοδότηση,  δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τον προγραμματισμό και την βέλτιστη αξιοποίηση των χρημάτων”.

Με δεδομένη τη συνταγματική κατοχύρωση της παροχής δωρεάν παιδείας στη χώρα μας, ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι δεν αποδέχεται ούτε την υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου, ούτε τη μεταφορά της κάλυψης λειτουργικών δαπανών σε βάρος των γονέων και του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Χαρακτηριστικά αναφέρει πως, “η κάλυψη τουλάχιστον των πραγματικών αναγκών του Νηπιαγωγείου, όπως τεκμηριώνεται υπεύθυνα από την Δ/νση, δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων”.

Ως εκ τούτου, ο Σύλλογος ζητά από την Επιτροπή να καταβάλει προσπάθειες για τον έγκαιρο προγραμματισμό των σχετικών επιχορηγήσεων, την πλήρη ενημέρωση των φορέων γονέων και κηδεμόνων για την επάρκεια ή μη της χρηματοδότησης, τον αλγόριθμο επιμερισμού ανά εκπαιδευτική βαθμίδα και σχολείο και τις προβλεπόμενες ενέργειες  για την κάλυψη τυχόν ελλειμμάτων. 

Ειρ. Μαραγκού: «Αναζητούμε την φόρμουλα για την αύξηση της χρηματοδότησης»

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη» η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης εξηγεί ότι στα μελλοντικά σχέδια της Επιτροπής περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η αύξηση της χρηματοδότησης που λαμβάνουν τα Νηπιαγωγεία, κάτι το οποίο έχει ήδη ανακοινωθεί σε πρόσφατη συνάντηση των μελών με γονείς και εκπαιδευτικούς του Νηπιαγωγείου του Φοίνικα.  

«Είναι δεδομένο ότι υπάρχει οικονομική δυσπραγία, ωστόσο η λύση δεν είναι η άσκηση μιας επιθετικής πολιτικής» σημειώνει η κ. Μαραγκού, υποστηρίζοντας ότι τα ποσά τα οποία αναφέρονται στο έγγραφο του Συλλόγου είναι αυθαίρετα. «Ένα σχολείο δεν μπορεί να παίρνει όσα χρήματα ζητά ο Διευθυντής του. Εμείς ζυγίζουμε τις ανάγκες και αποφασίζουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ελαφρύνει το σχολείο από ζητήματα διοικητικού χαρακτήρα. «Έχουμε αναλάβει σχεδόν τα πάντα, εκείνοι πληρώνουν μόνο τα αναλώσιμά τους, το μελάνι και χαρτικά είδη. Σαφώς και είναι αυξημένες οι ανάγκες στα νηπιαγωγεία όπου δεν διανέμεται υλικό όπως στα δημοτικά σχολεία, όμως εμείς δεν παύουμε να είμαστε μια επιτροπή, που διαχειρίζονται τα χρήματα που παίρνει από το Υπουργείο».

Επιπλέον, η κ. Μαραγκού κατέστησε γνωστό ότι πρόθεση της Επιτροπής είναι να βρει μία φόρμουλα για την αύξηση της χρηματοδότησης στα νηπιαγωγεία, με στόχο τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης. «Εμείς διατηρούμε άψογη συνεργασία με τη Διεύθυνση του Νηπιαγωγείου του Φοίνικα, είμαστε δίπλα στους στις ανάγκες και μας κάνει έκπληξη που διάλεξαν μια επιθετική πολιτική» κατέληξε, τονίζοντας ότι θα ακολουθήσει επίσημη απάντηση της Επιτροπής προς τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, όπου θα καταγράφονται και όλα τα ποσά που αφορούν στις χρηματοδοτήσεις ανά σχολείο.