Αποχαιρετιστήρια γιορτή Νηπιαγωγείου Ποσειδωνίας στη φιλόξενη και χρηστικά διαμορφωμένη αυλή του

Σαν στο σπίτι τους

Στον καλλωπισμένο, περιποιημένο και χρηστικά διαμορφωμένο αύλειο χώρο του Νηπιαγωγείου Ποσειδωνίας, μαθητές και εκπαιδευτικοί αποχαιρέτισαν τη φετινή σχολική χρονιά, με μία ξεχωριστή καλοκαιρινή γιορτή αφιερωμένη στο περιβάλλον.

Το όχημα για την κατανόηση νοημάτων και ιδεών ήταν το παιχνίδι, μέσα από το οποίο το παιδί μαθαίνει να εκφράζεται, να δημιουργεί και να αντιμετωπίζει τη ζωή με τις ομορφιές και τις δυσκολίες της.

Η γιορτή πραγματοποιήθηκε στην αυλή του Νηπιαγωγείου, η οποία χάρη στην πολυεπίπεδη συνεργασία γονέων και εκπαιδευτικών, αλλά και τη συμμετοχή των ίδιων των παιδιών διαμορφώθηκε σε έναν ξέγνοιαστο χώρο, “καταφύγιο” για όλους τους μαθητές.

Περισσότερες ευκαιρίες για παιχνίδι

Μέσα από την πρωτοβουλία αυτή, νηπιαγωγοί και γονείς προσπάθησαν να περάσουν ποικίλα μηνύματα και να δώσουν στα παιδιά περισσότερες ευκαιρίες για παιχνίδι, όπως ότι η αγάπη και το μεράκι ανθρώπων που ενώνουν τα χέρια για έναν κοινό σκοπό, αμβλύνει τα όποια εμπόδια, οδηγώντας στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η σκέψη τους ήταν να προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να απολαμβάνουν το παιχνίδι μαζί με τους φίλους τους σε έναν όμορφα και χρηστικά διαμορφωμένο χώρο, τόσο κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο σχολείο, όσο και το υπόλοιπο χρόνο της ημέρας ή τα Σαββατοκύριακο.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε πως, τόσο στην Ποσειδωνία όσο και στα κοντινά χωριά (Άδειατα, Μέγας Γιαλός κ.α.) δεν υπάρχει άλλος οργανωμένος χώρος για παιχνίδι.

Πολλοί εθελοντές, ένας κοινός στόχος

Η όλη διαμόρφωση του χώρου έγινε με προσωπική εργασία εκπαιδευτικών και γονέων που διέθεσαν σημαντικό μέρος του χρόνου τους, με τη συμμετοχή των ίδιων των παιδιών. Οι μικροί μαθητές μέσα από αυτή τη δράση ένιωσαν, ότι πραγματικά όλοι μαζί μπορούν να καταφέρουν σπουδαία πράγματα, αρκεί να έχουν διάθεση και πολλή αγάπη.

Οι κατασκευές φτιάχτηκαν από άχρηστα υλικά όπως παλέτες, ελαστικά κ.α.. Τα περισσότερα χρώματα ήταν από αυτά που είχαν στο σπίτι οι γονείς, καθώς και τα φυτά. Έτσι με ελάχιστα χρήματα διαμορφώθηκε ένας όμορφος χώρος που προσελκύει τα παιδιά και τους δίνει τη δυνατότητα να παίξουν και να μάθουν, να αναπτυχθούν μέσα από το παιχνίδι. Παράλληλα δόθηκε στα παιδιά η ευκαιρία με τον πιο απτό τρόπο, να κατανοήσουν έννοιες όπως αυτές της συνεργασίας και της ανακύκλωσης.

“Καταφύγιο” χαράς για όλα τα παιδιά

Έτσι όπως είναι φυσικό, ένας τόσο όμορφος χώρος που στη δημιουργία του συνέβαλαν μικροί και μεγάλοι, δεν θα μπορούσε να μείνει «ανεκμετάλλευτος».

Η καλοκαιρινή γιορτή πραγματοποιήθηκε στην αυλή, όπου εντάχθηκαν κι άλλα παιχνίδια καλοκαιρινά, πολύχρωμα και δροσερά. Τα παιδιά διασκέδασαν, το ίδιο και οι γονείς και οι φίλοι που σχολίασαν θετικά την όμορφη αποχαιρετιστήρια γιορτή. Οι γονείς συμμετείχαν κι αυτοί με τον τρόπο τους βοηθώντας τα παιδιά σε κάποιες δραστηριότητες και υποσχόμενοι ότι θα προσπαθήσουν να παραδώσουν τη γη στα παιδιά χωρίς να τη μολύνουν και να την καταστρέψουν ακόμα περισσότερο.

Προβληματισμός για την επισκευή του δαπέδου

Το μοναδικό “μελανό σημείο” της αυλής, που σύμφωνα με τις εκπαιδευτικούς, έγινε για μία ακόμη φορά στόχος σχολίων και συζητήσεων είναι το τσιμεντοστρωμένο δάπεδο που έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνου, με αποτέλεσμα να είναι αρκετά επικίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα του παιδιού, καθώς συχνά προκαλούνται τόσο μικροί όσο και σοβαροί τραυματισμοί.

Γονείς και εκπαιδευτικοί από την αρχή της χρονιάς συζήτησαν τους προβληματισμούς τους για την επισκευή του δαπέδου, οι οικονομικές δυσκολίες όμως, δεν επέτρεψαν την επίτευξη κάποιας επισκευής μέχρι σήμερα. Η μόνη ελπίδα γονέων και εκπαιδευτικών είναι η προώθηση του συγκεκριμένου έργου από κάποιο δημόσιο φορέα ή η συγκέντρωση κάποιου χρηματικού ποσού, ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη ασφάλεια για τα νήπια.