Γλυκός αποχαιρετισμός της φετινής σχολικής χρονιάς από τους μαθητές της Σύρου

Καλή επιτυχία στη ζωή… φιλαράκια

Ανέμελα, τρυφερά και ρομαντικά, οι μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Σύρου ολοκλήρωσαν το φετινό εκπαιδευτικό ταξίδι τους, βάζοντας πλώρη για νέες γνωστικές «περιπέτειες» μετά το καλοκαιρινό τους διάλειμμα.

Κέφι, χαρά και νοσταλγία ήταν τα κυρίαρχα συναισθήματα στις εκδηλώσεις για τη λήξη της φετινής σχολικής χρονιάς στα προαύλια των εκπαιδευτικών μονάδων του νησιού.

Οι σχολικές κοινότητες φόρεσαν το πιο λαμπρό τους χαμόγελο για να αποχαιρετίσουν ένα ακόμη διδακτικό έτος, ενδιαφέρον και εποικοδομητικό, χάρη στην προσπάθεια, τη συνεργασία και την αλληλοϋποστήριξη μεταξύ εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων.

Αέρας αλλαγών από Σεπτέμβρη

Μικροί και μεγάλοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον προσεχή Σεπτέμβρη, ο οποίος θα τους φέρει αντιμέτωπους με αρκετές αλλαγές, εν όψει της εφαρμογής του Ενιαίου τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου σε όλα τα σχολεία της χώρας από τετραθέσια και άνω.

Στα σχολεία αυτά, μεταξύ των οποίων βρίσκονται το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης και το Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας, θα ισχύσει αναμορφωμένο διδακτικό ωράριο και υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα που θα λήγει για όλες τις τάξεις στις 13:15. Σημειώνεται ότι, αλλαγές θα υπάρξουν και στην κατανομή του χρόνου ανά διδακτικό αντικείμενο.

«Πάνω στου Γλάρου τα φτερά» ήταν ο τίτλος της αποχαιρετιστήριας γιορτής του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας για τη χορευτική παράδοση των νησιών του Αιγαίου. Από την άλλη, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης οδήγησαν το κοινό σε ένα μαγευτικό ταξίδι στη χρυσή του ελληνικού κινηματογράφου και όχι μόνο.

4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης: Σαν παλιό σινεμά

Όπως τόνισε η Διευθύντρια του σχολείου κ. Δήμητρα Χαρίση, οι δημοφιλείς ελληνικές ταινίες θεωρούνται ένα προνομιακό εργαλείο εκπαίδευσης και δημιουργούν ένα ιδανικό και οικείο εκπαιδευτικό περιβάλλον αφού συνδυάζει όχι μόνο εκπαίδευση και ψυχαγωγία, αλλά παρέχει και γνώσεις εξειδικευμένες σε μια ευρεία δέσμη θεμάτων.

Το προαύλιο του σχολείου απέκτησε χρώμα και άρωμα παλιού σινεμά με αγιόκλημα και γιασεμιά, όπως τραγουδάει και ο Λουκιανός Κηλαηδόνης. Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς άρχισαν την προβολή και καλωσόρισαν το καλοκαιράκι με τραγούδια και στιγμές νοσταλγικές, γεμάτες κέφι και ωραίες μυρωδιές.

Από την πλευρά της, η κ. Χαρίση ευχαρίστησε τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου, οι οποίοι με την καθοδήγηση των δασκάλων τους οργάνωσαν αυτή τη μοναδική γιορτή, με σκοπό να μας θυμίσουν πόσο σημαντικό είναι να αναζητούμε τη χαρά στην αξία των απλών πραγμάτων και των ανθρώπινων σχέσεων.

Σημείωσε δε πως για την εκπαιδευτική κοινότητα, οι σχολικές εκδηλώσεις έχουν μεγάλη μορφωτική δύναμη και αποτελούν βασικά στοιχεία της σχολικής ζωής, αφού συμπληρώνουν τη διδασκαλία, τρέφουν την παιδική ψυχή, μορφώνουν, ψυχαγωγούν και αποτελούν ένα όμορφο και αξέχαστο κομμάτι της σχολικής ζωής των παιδιών.

Τέλος, απηύθυνε θερμές ευχαριστίες σε όλους τους εκπαιδευτικούς όχι μόνο για την οργάνωση της γιορτής, αλλά και για την αγαστή, παραγωγική και δημιουργική συνεργασία τους, καθώς και για το άριστο και εξαιρετικά συναδελφικό και φιλικό εκπαιδευτικό περιβάλλον που δημιούργησαν.

Ιδιαίτερα ζεστός και συγκινητικός ήταν ο χαιρετισμός του Καθολικού Επισκόπου Σύρου Σεβ. π. Πέτρου Στεφάνου, παλαιού μαθητή του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, ο οποίος αποφοίτησε από αυτό στις 18 Ιουνίου 1975 με τις καθιερωμένες «γυμναστικές επιδείξεις».

«Τέλος εποχής» για τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε και το «ταξίδι» των μαθητών της ΣΤ’ τάξης στον πρώτο κύκλο σπουδών τους, που ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια. «Ελπίζουμε όλα αυτά που έζησαν στο δημοτικό να γίνουν ωραίες αναμνήσεις και να αποτελέσουν θεμέλιο για μία ευτυχισμένη και πιο δημιουργική περαιτέρω πορεία» σημείωσε η κ. Χαρίση, προσθέτοντας πως όλα τα καρδιοχτύπια, οι ανησυχίες, οι φιλίες, τα μαθήματα, τα διαγωνίσματα, οι εκδρομές, τα γέλια και οι εκδηλώσεις των έξι αυτών χρόνων θα γίνουν μία γλυκιά ανάμνηση, μία φωτογραφία, ένα νοσταλγικό παρελθόν. Συμπαραστάτες στο «ταξίδι» τους στάθηκαν όλο αυτό το διάστημα, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου για να τους μεταδώσουν με τον καλύτερο τρόπο το σεβασμό στις πανανθρώπινες αξίες, το ζήλο για την έρευνα και τη γνώση, την ευαισθησία σε θέματα πολιτισμού και κοινωνικής προσφοράς.

«Με αυτά τα εφόδια τα παιδιά μας ετοιμάζονται να κάνουν έναν μεγάλο βήμα στην ωριμότητα και στο δεύτερο κύκλο σπουδών που είναι το γυμνάσιο. Είναι η ώρα που θ’ αφήσουν πίσω τους το πιο όμορφο κομμάτι της ζωής τους, την παιδική ηλικία και θα αρχίσουν να παίζουν τους μεγάλους, προ έφηβοι αρχικά και έφηβοι σε λίγο» κατέληξε η κ. Χαρίση, απαγγέλλοντας τους στίχους του Μιχάλη Γκανά που τραγουδά με τη μελωδική φωνή της η Ελευθερία Αρβανιτάκη: «Πάμε ξανά στα θαύματα όπως μια φορά. Κι αν δεν μας αφήσει η αγάπη στα μισά. Αίγινα θα πιάσουμε και Σύρα κι Ικαριά. Λύσε τα σχοινιά».