3η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2016 – 2017

Η χαρά της άθλησης

«Νιώσε τη χαρά της άθλησης χωρίς το άγχος της νίκης και το φόβο της αποτυχίας: Αθλητισμός- Δικαίωμα για όλους» είναι το σύνθημα της 3ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, κατά τη διάρκεια της οποίας θα υλοποιηθούν αθλητικές δραστηριότητες σε όλες τις σχολικές μονάδες.

Μετά τις δύο πρώτες διοργανώσεις με θέμα την «ισότητα» και τα «Ολυμπιακά ιδεώδη», το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα υιοθέτησης ενός πιο δραστήριου τρόπου ζωής των παιδιών και εφήβων, προσπαθεί φέτος να παρακινήσει τους μαθητές να συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε είδος φυσικής δραστηριότητας με απώτερο στόχο τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, την καλλιέργεια και την ενίσχυση της ευεξίας.

Ως Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού ορίζεται η Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων κάθε σχολικής μονάδας θα αποφασίσει για τις δράσεις που θα υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας αυτής (Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια) εντός σχολικού ωραρίου. Η 3η «Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού» είναι ανοιχτή στην τοπική κοινωνία και περιλαμβάνει

Ποικίλες δραστηριότητες

Ενδεικτικά, το πρόγραμμα της «3ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού» μπορεί να περιλαμβάνει αθλητικές και κινητικές δραστηριότητες, παιχνίδια, χορό και αθλήματα, ανάλογα με την ηλικία των μαθητών και τις υποδομές του σχολείου.

Οι αθλητικές δράσεις μπορούν να εμπλουτιστούν και να  συνδυαστούν με προβολές ταινιών, βίντεο σχετικής θεματολογίας, διαδραστική συζήτηση – αναστοχασμό, ανάγνωση και συζήτηση κειμένων, άρθρων από εφημερίδες και περιοδικά, κλπ., καλλιτεχνική – εικαστική – μουσική δημιουργία με συναφή θεματολογία (π.χ. δημιουργία αφίσας, πανό, κολάζ κλπ.) και άλλα.

Επιπρόσθετα, την ημέρα αυτή, οι σχολικές μονάδες έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Kids’ Athletics της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF), που θα υλοποιείται για το σκοπό αυτό σε διάφορα αθλητικά στάδια ανά την Ελλάδα κατόπιν συνεννόησης με την οικεία Ομάδα Φυσικής Αγωγής.

Σε περίπτωση που οι δράσεις δεν  υλοποιηθούν στην ορισμένη ημερομηνία λόγω δυσμενών καιρικών φαινομένων, ή άλλων γεγονότων, θα μεταφερθούν σε άλλη ημερομηνία εντός του μήνα, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

Βασική επιδίωξη της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού (την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου) είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν «να αποκομίζουν από την κάθε διοργάνωση τα ιδιαίτερα στοιχεία της ευρύτερης παιδείας, που ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει μέσω της συμμετοχής, της προσπάθειας, του συναγωνισμού και της προσωπικής υπέρβασης».

Την ημέρα αυτή δεν πραγματοποιούνται μαθήματα στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας, αλλά διεξάγονται ενδοσχολικοί αγώνες αθλοπαιδιών, που συνδέονται με ένα κεντρικό «θεματικό άξονα» ευρύτερου μαθησιακού πεδίου, που υλοποιείται μέσα από τον σχολικό αθλητισμό.