Συνέντευξη του προέδρου του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Σπύρου Μποφυλάτου

«Προασπίζουμε τα επαγγελματικά δικαιώματά μας»

Αίτημα για τη δημιουργία ενός νέου κλάδου ΠΕ για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του κατέθεσε στο υπουργείο Παιδείας ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Τμήματος Φίλιππο Αζαριάδη.

Η προάσπιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων αποτελεί έναν από τους βασικούς σκοπούς του Συλλόγου ο οποίος ιδρύθηκε το 2012 και αριθμεί σήμερα περίπου 100 μέλη.

Βασικοί σκοποί

Ο Σύλλογος στοχεύει, μεταξύ άλλων στη γνωστοποίηση, διάδοση και προώθηση της επιστήμης της σχεδίασης προϊόντων και συστημάτων, καθώς και στη δημιουργία και διατήρηση δεσμών συνεργασίας, συνεννόησης, φιλίας μεταξύ των διπλωματούχων Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων (στο εξής ΜΣΠΣ), με την ακαδημαϊκή κοινότητα, την επιστημονική κοινότητα και όλους όσοι σχετίζονται με τη σχεδίαση προϊόντων & συστημάτων. Επιπλέον, καταβάλλει προσπάθειες για την ανάπτυξη και καλλιέργεια του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου των μελών του και παρεμβαίνει ενώπιον κάθε δημόσιας ή ιδιωτικής αρχής ή οργανισμού ή ΜΜΕ για θέματα που σχετίζονται με τα επιστημονικά και επαγγελματικά ενδιαφέροντα των ΜΣΠΣ αλλά και κοινωνικά ή σύνθετα ζητήματα.

Για την επιδίωξη των σκοπών αυτών, επιδιώκει τη συνεργασία με τον Ελληνικό Δημόσιο Τομέα, τα ΝΠΔΔ, τη Δημόσια Διοίκηση, φορείς της ανώτατης εκπαίδευσης, διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, τη συγκρότηση ομάδων εργασίας, εισηγητικών επιτροπών μελετών κα., τη διενέργεια σεμιναρίων και διαλέξεων, εκδόσεων εντύπων, τη διοργάνωση ψυχαγωγικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και κάθε ενέργειας, η οποία συμβάλλει στους σκοπούς του Συλλόγου και στο κοινωνικό συμφέρον μέσα από το όραμα των ΜΣΠΣ.

Δημιουργία κλάδου ΠΕ Μηχανικού Σχεδίασης

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη» ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σπύρος Μποφυλάτος σημειώνει ότι, μεγάλο βάρος δίνεται στην επιχειρηματικότητα. «Στα δύο χρόνια δράσης του υπάρχοντος διοικητικού συμβουλίου, προσπαθήσαμε να υποστηρίξουμε απόφοιτους που επιθυμούν να ανοίξουν δικά τους σχεδιαστικά γραφεία ή με κάποιον τρόπο να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα, πέρα από το να εργάζονται σαν υπάλληλοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με δεδομένο ότι η αγορά design στην Ελλάδα είναι μικρή έως ανύπαρκτη, έκρινε απαραίτητη την αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης μέσα από την εκπαίδευση των εταιριών για την πραγματική αξία του design, αλλά και τη δημιουργία μίας ανάλογης κουλτούρας στο ευρύτερο περιβάλλον.

Η αντίδραση στην προκήρυξη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Αναφερόμενος στις γενικότερες ενέργειες για τη διεκδίκηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, ο κ. Μποφυλάτος τοποθετήθηκε και για την αντίδραση του Συλλόγου στην προκήρυξη κλειστών αρχιτεκτονικών διαγωνισμών από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την αισθητική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος των νησιών.

«Η ένστασή μας κινήθηκε σε αυτή τη λογική. Πέρα από το να αναδείξουμε μια εσφαλμένη πρακτική, θέλαμε να προασπίσουμε κατά κάποιον τρόπο και τα συμφέροντα των αποφοίτων, όχι βέβαια ζητώντας την ένταξή μας στον διαγωνισμό δίπλα στους αρχιτέκτονες, αλλά έναν ανοιχτό διαγωνισμό, στον οποίο ο καλύτερος θα πάρει τα χρήματα και θα δει τις ιδέες του να επικοινωνούνται καλύτερα. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με το Τμήμα είμαστε στη διαδικασία για τη δημιουργία ενός νέου κλάδου ΠΕ, αυτόν του Μηχανικού Σχεδίασης» δήλωσε ο κ. Μποφυλάτος, εξηγώντας ότι μετά και την κατάθεση σχετικού αιτήματος στο υπουργείο Παιδείας, το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει.

«Κάθε αναγνώριση είναι καλή»

Όπως περιγράφει, η αναγνώριση των διπλωματούχων είναι ιδιαίτερα σημαντική και ταυτόχρονα δύσκολη, εξαιτίας της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας που δεν ευνοεί για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. «Βρισκόμαστε σε μια περίεργη φάση με το Τεχνικό Επιμελητήριο, γιατί δεν είμαστε πλέον σίγουροι για το αν χρειάζεται η εγγραφή, αλλά σίγουρα είναι μια δυνατότητα. Δεν είμαστε αρνητικοί. Είναι στη βούληση του κάθε απόφοιτου να εγγραφεί και να πληρώνει κάθε μήνα πάρα πολύ ακριβές συνδρομές, με την έννοια ότι πρέπει να έχεις μία σταθερή εργασία με καλές αποδοχές για να μπορείς να πληρώνεις τις εισφορές» σημειώνει, εκτιμώντας ωστόσο ότι «κάθε είδους αναγνώριση είναι μια αρχή». «Από κει και πέρα, εμείς προσπαθούμε να κάνουμε σωστά βήματα. Οι εκλογές του Συλλόγου θα πραγματοποιηθούν τον προσεχή Σεπτέμβρη και ελπίζουμε το επόμενο σχήμα να είναι πιο αποτελεσματικό».

Δεν παραλείπει μάλιστα να επισημάνει ότι χωρίς την υποστήριξη του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου δεν θα ήταν τίποτα εφικτό και κυρίως στο ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων. «Είναι σάρκα από τη σάρκα μας και το αντίστοιχο, γι’ αυτό είμαστε πολύ χαρούμενοι να συνεργαζόμαστε μαζί του και να το υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο».

«Η κίνηση της Περιφέρειας δεν είχε λογική»

Καταλήγοντας, τόνισε ότι ο Σύλλογος θα συνεχίσει την προσπάθειά του, διεκδικώντας τα δικαιώματα των αποφοίτων και παρεμβαίνοντας σε εσφαλμένες και άδικες για τους ίδιους πρακτικές. «Από την Περιφέρεια δεν λάβαμε ποτέ μια ουσιαστική απάντηση. Πρόκειται για μια κατάσταση, η οποία δεν είναι βέλτιστη ούτε λογική. Δεν είναι λογικό σε αυτές τις εποχές να ξοδέψεις 100.000 ευρώ για αέρα, για ιδέες. Ίσως η αμυντική στάση της Περιφέρειας να οφείλεται στο γεγονός ότι έκανε κάποιο λάθος. Όμως έχουμε δημοκρατία και εφόσον ψηφίζει το περιφερειακό συμβούλιο, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα περισσότερο από το να εκφράσουμε κι εμείς τη δική μας θέση. Απλώς, προσπαθήσαμε να μιλήσουμε περισσότερο για τις κακές πρακτικές. Και νομίζω ότι χάρη στη συγκεκριμένη καταγγελτική απάντηση της Περιφέρειας ενημερώθηκαν για το θέμα περισσότεροι άνθρωποι. Ενώ αν ήταν μια ευγενική απάντηση ή αν μας άφηναν να συμμετέχουμε στο διαγωνισμό, μπορεί να μην το καταλάβαινε κάποιος. Ο καθένας διαβάζει και κρίνει, οπότε είναι υπέρ μας αυτή η ιστορία», κατέληξε ο κ. Μποφυλάτος.