Επιμορφωτικό σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς της Τήνου

«Σύγχρονες Διδακτικές Προσεγγίσεις και Ειδική Αγωγή»

Στο πλαίσιο των επιμορφωτικών σεμιναρίων για του εκπαιδευτικούς της Περιφερειακής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου, το Τμήμα Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου σχεδίασε και υλοποίησε στην Τήνο σεμινάριο με θέμα «Σύγχρονες Διδακτικές Προσεγγίσεις και Ειδική Αγωγή».

Το σεμινάριο διεξήχθη την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Τήνου, στον εργασιακό χρόνο 08.00-14.00 με επιμορφωτές την Προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου Ειρήνη Τσαβαλά, τους Σχολικούς Συμβούλους Δημοτικής Εκπαίδευσης Κυκλάδων και τη Σχολική Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής Εκπαίδευσης της 17ης Περιφέρειας, Μαρία Δερέκα.

Στόχος της ημερίδας ήταν η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του νησιού στην αξιοποίηση συγχρόνων διδακτικών προσεγγίσεων με ταυτόχρονη μελέτη περιπτώσεων μαθητών με δυσλεξία και ΔΕΠ-Υ. Παροχή και λήψη ανατροφοδότησης.

Διδακτικές μάθησης της ΤΠΕ με αξιολόγηση

Στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου παρουσιάστηκαν Διδακτικές μάθησης της ΤΠΕ με αξιολόγηση. Στη Διδασκαλία Γεωγραφίας Ε’ Δημοτικού, η κ. Δερέκα έδωσε τον ορισμό κα τα χαρακτηριστικά της ΔΕΠ-Υ. Στη συνέχεια, ο Σχολικός Σύμβουλος 1ης Εκπαιδευτικής Περιφερείας Δημοτικής Εκπαίδευσης Κυκλάδων και Τήνου Ηλίας Μαρούδας μίλησε για την αξιοποίηση προσομοίωσης και μοντελοποίησης στη διδακτική πράξη». Η ενότητα ολοκληρώθηκε με τη μελέτη της περίπτωσης ΔΕΠ-Υ σε ομάδες με επιβλέπουσα την κ. Δερέκα.  Αμέσως μετά, το σεμινάριο επικεντρώθηκε στη Διδασκαλία της Γεωμετρίας με τον Σχολικό Σύμβουλο 3ης Εκπαιδευτικής Περιφερείας Δημοτικής Εκπαίδευσης Κυκλάδων και Μυκόνου Κωνσταντίνο Κλουβάτο να αναλύει τη Διδακτική αξιοποίηση του εργαστηρίου της πληροφορικής.

Διδασκαλία Γλωσσικού μαθήματος και Ιστορίας

Το δεύτερο μέρος εστίασε στο Γλωσσικό Μάθημα ως οριζόντιο στόχο όλων των διδακτικών αντικειμένων με θέματα συζήτησης τη «Διδασκαλία Γλωσσικού μαθήματος και Ιστορίας». Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Δερέκα αποτύπωσε τον Ορισμό και τα χαρακτηριστικά των Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών», ενώ στη συνέχεια η Σχολική Σύμβουλος της 4ης Εκπαιδευτικής Περιφερείας Δημοτικής Εκπαίδευσης Κυκλάδων και Σύρου Μαρία Τσαλικίδου ανέπτυξε το θέμα «Προσεγγίζοντας γλωσσικούς στόχους μέσα από το μάθημα της Ιστορίας». Η ενότητα έκλεισε με τη μελέτη της περίπτωσης Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών», κατά την οποία οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί εργάστηκαν σε ομάδες.

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με τη «Διδασκαλία της Ιστορίας της Δ΄ Δημοτικού». Η Προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης   Νοτίου Αιγαίου Ειρήνη Τσαβαλά μίλησε για τη διαφοροποίηση της διδασκαλίας της ιστορίας της Δ’ Δημοτικού και ακολούθησε η μελέτη περιπτώσεων ειδικών μαθησιακών δυσκολιών.