«Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις και ειδική αγωγή» στη Μύκονο

Επιμορφωτική ημερίδα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μυκόνου με θέμα «Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις και ειδική αγωγή» διοργάνωσε το Τμήμα Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου.

Η ημερίδα απευθυνόταν στο σύνολο των εκπαιδευτικών των δημοτικών σχολείων του νησιού με στόχο την επιμόρφωσή τους στην αξιοποίηση σύγχρονων διδακτικών προσεγγίσεων με ταυτόχρονη μελέτη περιπτώσεων μαθητών που εμπίπτουν στα πλαίσια της ειδικής αγωγής με παροχή και λήψη ανατροφοδότησης.

Εισηγητές ήταν η Προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου Ειρήνη Τσαβαλά, οι Σχολικοί Σύμβουλοι 1ης , 3ης , 4ης  Εκπαιδευτικής Περιφερείας Δημοτικής Εκπαίδευσης Κυκλάδων Ηλίας Μαρούδας, Κωνσταντίνος Κλουβάτος, Μαρία Τσαλικίδου και η Σχολική Σύμβουλος 17ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Ειδικής Αγωγής Μαρία Δερέκα.

Συνεργασία γενικής και ειδικής αγωγής

Στο πλαίσιο της ημερίδας, εξετάστηκε αρχικά η διδακτική αξιοποίηση προσομοίωσης και μοντελοποίησης στα μαθήματα της Γεωγραφίας και Γεωμετρίας αλλά και συνολικά του εργαστηρίου της πληροφορικής, σε συνδυασμό με μελέτη περίπτωσης μαθητών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ – Υ).

Στη συνέχεια, εξετάστηκε η προσέγγιση γλωσσικών στόχων μέσα από το  μάθημα της Λογοτεχνίας καθώς και η εφαρμογή διαφοροποίησης στη διδασκαλία της Ιστορίας σε συνδυασμό με μελέτη περίπτωσης μαθητών με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες. Ακολούθησε συζήτηση επί των διαδραματισθέντων. Κατά τη διάρκεια της συνολικής διαδικασίας απηύθυνε χαιρετισμό, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου κ. Βασίλειος Καραγιάννης.

Κατά την προβλεφθείσα γραπτή αξιολόγηση της ημερίδας από τους αποδέκτες της εκπαιδευτικούς, αναγνωρίστηκαν γενικά επιτυχία στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή της, στοχευμένη αλληλεπίδραση και συνεργασία γενικής και ειδικής αγωγής με συγκεκριμένες πρακτικές αντιμετώπισης της καθημερινότητας αλλά και τα οφέλη από την παρακολούθησή της.