Τα Δημοτικά Σχολεία της Σύρου ανακαλύπτουν και ζωγραφίζουν τη Γυάρο

Μικροί ερευνητές και καλλιτέχνες

Εκπαιδευτικές δράσεις και εργαστήρια για μαθητές Δημοτικού διοργανώνει στη Σύρο η Διεύθυνση  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τη  MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης.

Οι δράσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2017 και αποτελούν συνέχεια των διαφόρων δράσεων με θέμα «Ανακαλύπτοντας τη Γυάρο», στο πλαίσιο του προγράμματος «Κυκλάδες LIFE: Ολοκληρωμένη προστασία για τη Μεσογειακή Φώκια στις Βόρειες Κυκλάδες».

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται ο Σχεδιασμός και η εφαρμογή δράσεων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τους μαθητές της Σύρου και  της Άνδρου. Λεπτομερής πρόταση της συγκεκριμένης δράσης, με τίτλο «Ανακαλύπτοντας τη Γυάρο», έχει εγκριθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Παιδείας.

Στόχος των δράσεων είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν στην προστασία της θαλάσσιας  βιοποικιλότητας, με επίκεντρο τη μεσογειακή φώκια, στην ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης της νήσου Γυάρου. 

«Ανακαλύπτοντας τη Γυάρο»

Η πρώτη δράση περιλαμβάνει εκπαιδευτική παρουσίαση του προγράμματος «Ανακαλύπτοντας τη Γυάρο» και θα πραγματοποιηθεί από 15 Φεβρουαρίου έως 7 Μαρτίου 2017. Ο αριθμός των παιδιών είναι ανοιχτός, ανάλογα με τις συμμετοχές και τις δυνατότητες της διαθέσιμης αίθουσας των σχολικών μονάδων.

Το περιεχόμενο της παρουσίασης καλύπτει γενικές οδηγίες για το τι μπορούν να κάνουν για να συμβάλλουν στην προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος στην περιοχή τους, πληροφορίες για τη Μεσογειακή φώκια (βιολογία, ιστορία, σημερινή κατάσταση του είδους στη Γυάρο, απειλές καθώς και εξειδικευμένες οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν όταν συναντήσουν μία φώκια και πώς μπορούν να βοηθήσουν σε περιπτώσεις ορφανών, τραυματισμένων είτε άρρωστων ζώων.

«Χρωματίζοντας τη Γυάρο»

Τα Εικαστικά Εργαστήρια «Χρωματίζοντας τη Γυάρο» απευθύνονται σε μαθητές της Δ’ Δημοτικού και θα υλοποιηθούν από την εκπαιδευτική ομάδα της Mom σε συνεργασία με έμπειρους καλλιτέχνες της Σύρου. Τα μαθήματα θα διεξαχθούν από 15 Φεβρουαρίου έως 7 Μαρτίου 2017 στο χώρο της Πινακοθήκης Κυκλάδων.

Σε κάθε τάξη που συμμετέχει θα μοιραστεί ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό, που έχει παραχθεί στα πλαίσια του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE. Το υλικό περιλαμβάνει πληροφορίες, εικόνες, ήχους, βίντεο και καρτέλες εργασίας σχετικά με: την Ιστορία της Γυάρου, την Ορνιθοπανίδα και τον πληθυσμό της Μεσογειακής Φώκιας στη Γυάρο, ιδέες για βιωματικά εργαστήρια που μπορούν να υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικού περιπάτου, ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τη Γυάρο καθώς και ένα εκπαιδευτικό VIDEO-DVD με θέμα την Ιστορία και το Φυσικό Περιβάλλον της νήσου Γυάρου, με σπάνια και μοναδικά πλάνα από την περιοχή.

Οι σχολικές μονάδες και οι εκπαιδευτικοί της Δ τάξης που επιθυμούν να  συμμετέχουν με τις τάξεις τους, στέλνουν τις δηλώσεις συμμετοχής στις  Σχολικές Δραστηριότητες με mail στο schdraseis@dipe.kyk.sch.gr, μέχρι την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017.