Νέα αιτήματα από γονείς του Δημοτικού Σχολείου Βάρης – Μάννα με φόντο την προάσπιση των παιδιών κατά τις ώρες άφιξης και αναχώρησής τους, από το σχολείο

Διεκδικήσεις για την ασφάλεια μαθητών

Συνεδριάζει η Δημοτική Κοινότητα Βάρης για να γνωμοδοτήσει επί των σχετικών θεμάτων

Να περιορίσουν στο βαθμό του εφικτού τον ενδεχόμενο κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος έξω από την είσοδο του κτιρίου που λειτουργεί το Δημοτικό Σχολείο Βάρης – Μάννα στην περιοχή της Βάρης κατά τις ώρες άφιξης και αναχώρησης των μαθητών, επιδιώκει η πλευρά των γονέων, μέσω νέων αιτημάτων που απευθύνει προς τις αρμόδιες Αυτοδιοικητικές πλευρές.

Μετά από το θέμα της επιβίβασης των μαθητών στα λεωφορεία, ακριβώς έξω από την είσοδο του σχολείου, προκειμένου να μη συνυπάρχουν με τα διερχόμενα οχήματα, το οποίο και διευθετήθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση γονέων, διευθυντών και δασκάλων με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων και τεχνικούς του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προ μηνών, στο προσκήνιο της τοπικής επικαιρότητας έρχονται αιτήματα που συνδέονται άμεσα με την ασφάλεια των παιδιών σε γενικότερο επίπεδο, κατά τις ώρες που φθάνουν, αλλά και αναχωρούν από το Δημοτικό Σχολείο Βάρης – Μάννα.

Συγκεκριμένα, τη γραπτή επιστολή εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο περιεχόμενο του οποίου θίγονται ζητήματα ασφάλειας των μαθητών, πριν και μετά το σχολικό ωράριο, αναμένεται να εξετάσει πρωτίστως, η Δημοτική Κοινότητα Βάρης εντός των επόμενων ημερών στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνεδρίασής της.

 

Ζητούν σήμανση για την κυκλική ροή των οχημάτων

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το πρώτο αίτημα που ζητούν να ικανοποιηθεί αφορά στην πορεία των οχημάτων που φθάνουν και αναχωρούν ακριβώς στο ύψος της εισόδου του σχολείου, προκειμένου να υπάρχει μία κυκλοφοριακή τάξη που θα ενισχύει την ασφάλεια των μαθητών κατά την αναμονή τους έως την αναχώρησή τους είτε με λεωφορείο, είτε με κάποιο ιδιωτικό όχημα.

Πρόκειται για αίτημα, που η πλευρά των γονέων καθιστά σαφές πως προκύπτει από τον όγκο των οχημάτων που συγκεντρώνεται τις πρωινές και τις μεσημεριανές ώρες και τους ελιγμούς των οδηγών για την αναχώρησή τους από το σχολείο, με αποτέλεσμα να προκύπτει κυκλοφοριακό κομφούζιο, την ίδια στιγμή που εξέρχονται - από το σχολείο - οι μαθητές.

Μάλιστα, η ανησυχία τους αυξάνεται εξαιτίας της μη ύπαρξης συνοδού κατά την αναχώρησή τους από το σχολικό κτίριο κι ως εκ τούτου, επαναφέρουν το αίτημα που είχαν γνωστοποιήσει προ διετίας στην Αυτοδιοικητική πλευρά, περί τοποθέτησης κατάλληλης σήμανσης που θα υποχρεώνει τους οδηγούς να ακολουθούν κυκλική πορεία, ακολουθώντας κατεύθυνση πίσω από το ναό που βρίσκεται δίπλα στο σχολείο.

Στις προτάσεις τους, επισημαίνουν πως ο περιορισμός των ελιγμών, κρίνεται επιβεβλημένος, αφού θα ενισχύσει προς την κατεύθυνση της ασφαλούς παραμονής των παιδιών έξω από το σχολείο τους έως και την ώρα αναχώρησής τους.

Μάλιστα από την πλευρά τους, εκτιμούν πως είναι αυτονόητη η ιδιαίτερη προσοχή των οδηγών όταν βρίσκονται κοντά στην είσοδο του σχολείου, στην περίπτωση που υπάρχει σημαντικός αριθμός μαθητών που συμπληρώνει το σχολικό ωράριό του κι εξέρχεται από τον προαύλιο χώρο.

 

Κανένας σχολικός φύλακας, ανύπαρκτη η διάβαση πεζών

Στην “ατζέντα” με τα αιτήματα που προωθούν επιχειρώντας την ικανοποίησή τους και την εξεύρεση λύσεων για την ασφάλεια των μαθητών, συμπεριλαμβάνουν δύο ακόμη σοβαρά θέματα. Πρωτίστως, εστιάζουν στην απουσία διάβασης πεζών στον περιφερειακό δρόμο της Βάρης, στο ύψος της παρακαμπτήριας οδού που οδηγεί προς το Δημοτικό Σχολείο. Εκ μέρους του Συλλόγου ζητείται η οριοθέτηση διάβασης για την προτεραιότητα των μαθητών που καθώς κατοικούν κοντά στο σχολείο, μετακινούνται περπατώντας, με στόχο να τους δίδεται προτεραιότητα έναντι των οχημάτων και των δικύκλων. Στα ανωτέρω, αξίζει να αναφερθεί πως προσθέτουν την απουσία σχετικής σήμανσης – προειδοποιητικού χαρακτήρα – για την ενημέρωση των διερχόμενων οδηγών επί του περιφερειακού δρόμου, αναφορικά με την ύπαρξη και λειτουργία σχολείου, ενώ θίγουν και την απουσία σχολικού τροχονόμου κατά τις ώρες άφιξης και αναχώρησης. Επιπλέον, ζητούν την εξεύρεση λύσης για τη μείωση της ταχύτητας των διερχόμενων οδηγών, με δεδομένο ότι τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες, οι μαθητές περπατούν στον περιφερειακό δρόμο, καθώς δεν υφίστανται πεζοδρόμια.

Εκτός από τα προαναφερθέντα θα πρέπει να τονισθεί, καθώς αναγνωρίζεται εκ μέρους τους, ότι οι δύο σχολικοί φύλακες που αντιστοιχούν στο Δημοτικό Σχολείο Βάρης – Μάννα, απασχολούνται στο ιδιαίτερα επικίνδυνο σημείο της εισόδου του κτιρίου στην περιοχή του Μάννα, ενώ σχετική πινακίδα και σήμανση εκ μέρους της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου έχει τοποθετηθεί επί του δρόμου.