Εφαρμογή του προγράμματος «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας» στο ΕΠΑΛ Σύρου

Πρώτη επαφή με την αγορά εργασίας

Στην ένταξη και ενεργοποίηση των αποφοίτων του στην αγορά εργασίας επιχειρεί να συμβάλει το Ημερήσιο ΕΠΑΛ Σύρου μέσα από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα του «Μεταλυκειακού έτους – τάξης μαθητείας».

Η εφαρμογή του συγκεκριμένου θεσμού περιλαμβάνεται στην τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για τις άμεσες αλλαγές στη δευτεροβάθμια Τεχνική - Επαγγελματική Εκπαίδευση ώστε να καταστεί ασφαλής και πλήρης δικαιωμάτων για τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ η πρώτη επαφή τους με την εργασία.

Ένας επιπλέον χρόνος φοίτησης

Η τάξη μαθητείας προβλέπει για τους αποφοίτους έναν επιπλέον προαιρετικό χρόνο φοίτησης με στόχο την αναβάθμιση του πτυχίου του αποφοίτου ΕΠΑΛ από το Επίπεδο 4 στο Επίπεδο 5 (ισότιμο με του αποφοίτου Ι.Ε.Κ).

Κατά τη διάρκεια του επιπλέον χρόνου φοίτησης ο απόφοιτος τοποθετείται σε μια επιδοτούμενη αμειβόμενη θέση εργασίας, στην οποία εργάζεται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα σύμφωνα με την ειδικότητά του και μια μέρα παρακολουθεί μαθήματα στο σχολείο.

Ειδικότερα, με τη θεσμοθέτηση της μαθητείας προσφέρονται δύο ακόμα κύκλοι σπουδών: ο «Δευτεροβάθμιος Κύκλος Σπουδών», που ανήκει στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα και το «Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας» που αποτελεί «Μεταδευτεροβάθμιο Κύκλο Σπουδών» και ανήκει στο μη τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Το «Μεταλυκειακό έτος - τάξη μαθητείας» είναι προαιρετικό. Για εγγραφή σε αυτό απαιτείται απολυτήριο και πτυχίο του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών του ΕΠΑ.Λ., καθώς και παλαιότερων τύπων σχολείων Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ισότιμων με το ΕΠΑ.Λ.

Εναλλαγή μεταξύ εκπαίδευσης - εργασίας

Με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία, ως Μαθητεία ορίζεται το εκπαιδευτικό σύστημα στο οποίο ο μαθησιακός χρόνος εναλλάσσεται μεταξύ χώρου εργασίας και εκπαιδευτικής δομής. Ο μαθητευόμενος συνδέεται µε συμφωνητικό Μαθητείας µε τον εργοδότη, λαμβάνει αμοιβή ή επίδομα, σύμφωνα µε την ισχύουσα νομοθεσία, και έχει ασφαλιστική κάλυψη. Η Μαθητεία υλοποιείται με βάση πρόγραμμα μάθησης το οποίο επιμερίζεται στον χώρο εργασίας και στην εκπαιδευτική δομή. Ο εργοδότης αναλαμβάνει να παράσχει στον μαθητευόμενο εκπαίδευση, σύμφωνα με καθορισμένο πρόγραμμα, το οποίο, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα μάθησης στην εκπαιδευτική δομή, οδηγεί σε πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που απέκτησε ο μαθητευόμενος και οδηγεί σε συγκεκριμένο επάγγελμα.

Κατά την άμεση εφαρμογή του «Μεταλυκειακού έτους – τάξης Μαθητείας» στην Ελλάδα θα εφαρμοστεί το δυικό σύστημα εκπαίδευσης (μαθητείας) με διάρκεια 9 μηνών και θα περιλαμβάνει: α) μαθητεία με εκπαίδευση στο χώρο εργασίας και β) μαθήματα Ειδικότητας και Προπαρασκευαστικά Μαθήματα Πιστοποίησης στη σχολική μονάδα, αντίστοιχα. Την ευθύνη της παρακολούθησης-εποπτείας των μαθητευομένων στις δημόσιες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς θα έχει το ΕΠΑΛ.

Αναλυτικότερα κατά τη διάρκεια του «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας» θα πραγματοποιηθεί ενισχυτική εργαστηριακή εκπαίδευση σε μάθημα ειδικότητας, συνολικής διάρκειας 203 ωρών. Το πρόγραμμα αυτό διδάσκεται μία ημέρα την εβδομάδα για επτά διδακτικές ώρες από εκπαιδευτικό προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σε σχολικές μονάδες ΕΠΑ.Λ ή/και σε Εργαστηριακά Κέντρα (ΕΚ). Στο Μεταλυκειακό έτος περιλαμβάνεται επίσης «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας - Μαθητεία σε εργασιακό χώρο», διάρκειας είκοσι οκτώ ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο κατ’ ελάχιστον σε τέσσερις ημέρες.

Οι ειδικότητες που θα προσφερθούν στο Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας της σχολικής περιόδου 2016-17 είναι: α) Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών, β) Τεχνικός Οχημάτων, γ) Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής, δ) Βοηθός Νοσηλευτή.

Υποχρεώσεις των επιχειρήσεων

Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην υλοποίηση του «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας» Αποφοίτων ΕΠΑΛ, οφείλουν να εφαρμόζουν τις αρχές του Εθνικού Πλαισίου Ποιότητας για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Μαθητεία.

Μεταξύ της επιχείρησης και του μαθητευόμενου συνάπτεται «Σύμβαση Μαθητείας», η οποία θεωρείται από τον Διευθυντή της Σχολικής Μονάδας και καθορίζει τους όρους υλοποίησης του «Προγράμματος Εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας – Μαθητεία σε εργασιακό χώρο.

Η επιχείρηση οφείλει να τηρεί τους όρους της Σύμβασης Μαθητείας και του Προγράμματος Μάθησης στο χώρο εργασίας (learning agreement). Το Πρόγραμμα Μάθησης στο χώρο εργασίας (learning agreement) είναι συμβατό με το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών κάθε ειδικότητας, περιλαμβάνει  γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες ή και ολοκληρωμένες επαγγελματικές δραστηριότητες/ εργασίες και άλλα έργα (projects) και αποτελεί παράρτημα της σύμβασης Μαθητείας.

Επιπλέον, η επιχείρηση καλείται να ορίσει έμπειρο στέλεχος ως «εκπαιδευτή στην επιχείρηση», ο οποίος αναλαμβάνει την  αποτελεσματική υλοποίηση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στην επιχείρηση, την παρακολούθηση της προόδου του εκπαιδευόμενου και την ανατροφοδότηση του υπεύθυνου εκπαιδευτικού στη Σχολική Μονάδα. Για την επιμόρφωση των «εκπαιδευτών στην επιχείρηση» προβλέπεται να υλοποιηθούν  ειδικά επιμορφωτικά προγράμματα. Η επιχείρηση πρέπει να διαθέτει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για την εκπαίδευση στο χώρο της επιχείρησης στη συγκεκριμένη ειδικότητα, τα κατάλληλα μέσα και τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Απαραίτητη είναι επίσης η μέριμνα της επιχείρησης για την τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας εργασίας, που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, για την προστασία των εργαζομένων. Επίσης η επιχείρηση οφείλει να παρέχει τα απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας στους μαθητευόμενους, να ενημερώνει το μαθητευόμενο για τις δραστηριότητες, τα αντικείμενα και τους τομείς της επιχείρησης και να τον εντάσσει ομαλά στο εργασιακό περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, η επιχείρηση διατηρεί στενή συνεργασία με τη Σχολική Μονάδα για την υλοποίηση του Προγράμματος Εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας, όπως αυτό ορίζεται από τις προδιαγραφές του Προγράμματος για τη συγκεκριμένη ειδικότητα, και αναθέτει στον εκπαιδευόμενο εργασίες, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Πρόγραμμα αυτό.

Μεταξύ άλλων, οφείλει να τηρεί όλα τα μέσα (ηλεκτρονικά και έντυπα) για την παρακολούθηση της υλοποίησης της ενδο-επιχειρησιακής εκπαίδευσης (παρουσιολόγια, έντυπα προόδου μαθητή και κάθε άλλο έγγραφο που προβλέπεται από τις σχετικές εγκυκλίους).  Μέσα στις υποχρεώσεις της επιχείρησης περιλαμβάνεται επίσης ο έλεγχος και η συνυπογραφή Ημερολογίου Μάθησης, ειδικού εντύπου για την καταγραφή σε τακτική βάση των βασικών εργασιών ή ολοκληρωμένων έργων που εκτελεί ο μαθητευόμενος κατά τη διάρκεια του «Προγράμματος Εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας». Το έντυπο συμπληρώνεται μηνιαίως από τον μαθητή, σε συνεργασία µε τον εκπαιδευτή της επιχείρησης που τον επιβλέπει, και με αυτό το έντυπο ενημερώνεται ενυπογράφως ο εκπαιδευτικός της Σχολικής Μονάδας

Τέλος, η επιχείρηση ελέγχει και συνυπογράφει Μηνιαίο Δελτίο Απασχόλησης Μαθητή το οποίο συμπληρώνεται σε ημερήσια βάση από τον μαθητευόμενο και στο τέλος κάθε μήνα σφραγίζεται και υπογράφεται από τον υπεύθυνο της επιχείρησης και αποστέλλεται στο ΕΠΑ.Λ εφαρμογής προκειμένου να γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος για την έγκριση καταβολής της επιδότησης του προγράμματος   

Αμοιβή

Το ποσοστό αμοιβής των μαθητευόμενων  του «Μεταλυκειακού έτους - τάξης μαθητείας» ορίζεται στο 75%) επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη σε όλη τη διάρκεια του «Προγράμματος Εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας». Σύμφωνα µε τις ισχύουσες διατάξεις, κατά τη διάρκεια της του προγράμματος, αμείβονται µε ημερομίσθιο ίσο προς το 75% επί του κατωτάτου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (22,83€), δηλαδή με 17,12€.

Το συνολικό ποσό της αμοιβής, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων ασφαλιστικών εισφορών, που θα καταβάλλεται από την επιχείρηση, όπου πραγματοποιείται το πρόγραμμα «Εκπαίδευση στο χώρο εργασίας - Μαθητεία στον εργασιακό χώρο» θα είναι 9,35€. Το ποσό της επιδότησης έχει οριστεί για το πρόγραμμα στα 11.00€.  

Η επιχείρηση οφείλει να αμείβει τους συμμετέχοντες σε μηνιαία βάση. Η επιδότηση δεν καταβάλλεται για τις ημέρες της κανονικής άδειας, ασθένειας, δώρων και λοιπών επιδομάτων.

Πρόσκληση προς τις επιχειρήσεις της Σύρου

Το Ημερήσιο ΕΠΑΛ Σύρου, συμμετέχοντας στην υλοποίηση του προγράμματος του «Μεταλυκειακού έτους- τάξης μαθητείας» εκφράζει την επιθυμία να συνεργαστεί με την επιχειρήσεις του νησιού στην ένταξη και ενεργοποίηση των αποφοίτων του στην αγορά εργασίας. Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος, καλούνται να αναφέρουν τους τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να απασχοληθούν οι ασκούμενοι μαθητές.

Οι απόφοιτοι που έχουν δικαίωμα συμμετοχής είναι κάτοχοι απολυτηρίου και Πτυχίου ΕΠΑΛ μέχρι 24 ετών.