Προβλήματα στο Νηπιαγωγείο Ποσειδωνίας εξαιτίας των βροχοπτώσεων και της κακοκαιρίας

Άμεση διόρθωση αστοχιών...

Εντός των ημερών οι εργασίες με μέριμνα του εργολάβου που είχε αναλάβει την ενεργειακή αναβάθμιση τριών σχολείων στη Σύρο

Τη μη ομαλή υλοποίηση του έργου ενεργειακής αναβάθμισης τριών Σχολείων της Σύρου μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος, έρχεται να αναδείξει και η εξέλιξη εισροής υδάτων από την οροφή του Νηπιαγωγείου Ποσειδωνίας τα προηγούμενα 24ωρα και ειδικότερα, κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων, με τη σχολική κοινότητα να “εισπράττει” τις συνέπειες αστοχιών συγκεκριμένων παρεμβάσεων.

Η εισροή υδάτων εντός της μίας αίθουσας που χρησιμοποιείται από τις παιδαγωγούς – δασκάλες και τα μικρά παιδιά που φοιτούν στο Νηπιαγωγείο της Ποσειδωνίας πρόδωσε – όπως διαπιστώνεται - τα προβλήματα μόνωσης στην οροφή του Σχολείου, γεγονός που προκάλεσε την άμεση όχληση της πλευράς του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου να αναζητηθεί λύση και να δρομολογηθεί άμεσα το θέμα που έχει ανακύψει, με σκοπό τη συνέχιση της φοίτησης των μικρών παιδιών σε ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, όταν διαπιστώθηκε η εισροή υδάτων, πέραν των ενεργειών της εκπαιδευτικής κοινότητας και της διεύθυνσης του Νηπιαγωγείου, ακολούθησε κλειστή συνάντηση των γονέων στο πλαίσιο πρόσκλησής τους από το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, με σκοπό τη συζήτηση του προβλήματος στην κατεύθυνση της άμεσης ενεργοποίησης των αρμοδίων με δεδομένη και την παρουσία μηχανικών του Δήμου στο Νηπιαγωγείο για την καταγραφή των προβλημάτων.

Αναφορικά με τα ανωτέρω και σύμφωνα με όσα τόνισε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρος Γουσγουνέλης στην εφημερίδα κληθείς να ενημερώσει σχετικώς, έχει ενημερωθεί ο εργολάβος που είχε αναλάβει τη διεκπεραίωση του έργου ενεργειακής αναβάθμισης, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση του προβλήματος που διαπιστώθηκε στην οροφή του Νηπιαγωγείου, κατόπιν πάντα, της καταγραφής των μηχανικών από την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου.

 

Όσο το δυνατόν συντομότερα η αποκατάσταση στην οροφή

Αξίζει να υπενθυμιστεί εξ αρχής, πως, η ανάληψη του έργου ενεργειακής αναβάθμισης των δύο Νηπιαγωγείων σε Φοίνικα και Ποσειδωνία, καθώς επίσης και στο Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας είχε προκύψει κατόπιν της προβλεπόμενης διαδικασίας από εργολάβο, ο οποίος είχε απασχολήσει έντονα τη δημοτική πλευρά. Αρκεί μόνον, να αναφερθεί ξανά πως, το δημοτικό συμβούλιο είχε κληθεί να αποφασίσει σχετικά με την πιθανότητα κήρυξής του ως έκπτωτου αναδόχου, καθώς εκ μέρους του, δεν είχαν υλοποιηθεί οι προβλεπόμενες εργασίες ορθά, με τις σχετικές αστοχίες, τις “απώλειες” και τις ελλείψεις να έχουν επισημανθεί πολλάκις και γραπτώς προς τον ίδιο.

Με αφορμή τα παραπάνω, καθίσταται σαφές πως, τα προβλήματα της εισροής των υδάτων έρχονται να υπενθυμίσουν την προσπάθεια της δημοτικής πλευράς σχετικά με το έργο ενεργειακής αναβάθμισης, το οποίο διαπιστώνεται ότι έως σήμερα, έχει εκκρεμότητες.

Ωστόσο, από άποψη ενεργειών του Δήμου, ο κ. Γουσγουνέλης υπήρξε σαφής, λέγοντας πως, “Έχουν επισκεφθεί το σχολείο μηχανικοί του Δήμου μας από την πρώτη ημέρα κι έχει γίνει ενημέρωση σχετικώς. Το έργο έχει εγγύηση και έχει ορίσει ο εργολάβος συνεργείο που απασχολείται με μονώσεις στη Σύρο για να αποκαταστήσουν τις ζημιές”. Σύμφωνα δε, με όσα πρόσθεσε για τον χρόνο διόρθωσης των προβλημάτων, “Το συνεργείο θα δουλέψει προφανώς το Σαββατοκύριακο” με την προϋπόθεση όμως, πως, θα είναι κατάλληλες οι καιρικές συνθήκες. “Απλώς για να σφραγίσουν οι μονώσεις θα πρέπει να επιτρέψει και ο καιρός τις εργασίες. Είναι ζητήματα τεχνικά και ό,τι έχει προκύψει θα αποκατασταθεί πολύ σύντομα” θέλησε να επαναλάβει, εκτιμώντας παράλληλα ως υπερβολές το γεγονός πως, υπήρξε εντονότατη ανησυχία στην πλευρά των γονέων και των παιδαγωγών αναφορικά με την “προτροπή” των δεύτερων προς τους πρώτους να μη μεταφέρουν τα μικρά παιδιά για μία ημέρα στο Νηπιαγωγείο, καθώς προβλεπόταν έντονη βροχόπτωση. “Αν σε κάποιο σημείο στάζει νερό, υπάρχει ένας κουβάς. Δεν νομίζω όμως ότι μπορεί να προκύψει σοβαρό πρόβλημα στα παιδιά. Μην δραματοποιούμε την κατάσταση” σχολίασε λακωνικά ο κ. Γουσγουνέλης, προσθέτοντας πως, το πρόβλημα παρατηρήθηκε στην οροφή και προέκυψε από αστοχία του εργολάβου. “Είχε κατασκευαστεί κέλυφος σε όλο το κτίριο εξωτερικά και είχαν γίνει και εργασίες θερμομόνωσης και υγρομόνωσης στην οροφή. Πιθανώς να έχει γίνει αστοχία στο υλικό που χρησιμοποίησε ο εργολάβος και γι αυτό πέρασε το νερό μέσα από τη μόνωση” ανέφερε, συμπληρώνοντας τέλος πως, “Είχαμε επιβάλλει ποινικές ρήτρες καθώς είχαν προκύψει αρκετά θέματα και ως εργολάβος δεν ήταν σωστός. Υπάρχει νομοθεσία, έχουμε προωθήσει τα έγγραφα και τις διαταγές και θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση”.

 

Ο απολογισμός εργασιών του έργου ενεργειακής αναβάθμισης

Με αφορμή τα γεγονότα που αφορούν στο Νηπιαγωγείο Ποσειδωνίας, κρίνεται επιβεβλημένο να υπενθυμιστεί πως, στον απολογισμό της, η Δημοτική Αρχή είχε αναφερθεί συνολικά στο έργο ενεργειακής αναβάθμισης των τριών Σχολείων, το κόστος του οποίου ανήλθε στο ποσό των 275.500 ευρώ. Προς ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερομένων, ακολουθούν τα στοιχεία που είχαν αναφερθεί απολογιστικά σε επίπεδο εργασιών που υλοποιήθηκαν από τον ανάδοχο, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στο σχετικό απόσπασμα: Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ υλοποιεί παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια του Νηπιαγωγείου του Φοίνικα, του Νηπιαγωγείου της Ποσειδωνίας και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο. Η Σύμβαση υπογράφτηκε στις 8-7-2015. Οι εργασίες είναι συνοπτικά οι ακόλουθες: α. Εφαρμογή συστήματος θερμομόνωσης δώματος των κτιρίων με θερμομονωτικές πλάκες εξηλασμένης πολυστερίνης. β. Εφαρμογή Σύνθετου Συστήματος Εξωτερικής Θερμομόνωση στην εξωτερική τοιχοποιία των κτιρίων με πλάκες εξηλασμένης πολυστερίνης κατάλληλου πάχους. γ. Αντικατάσταση των κουφωμάτων των κτιρίων με νέα ενεργειακά, με διπλά κρύσταλλα, ανοιγόμενα ή μη. δ. Αντικατάσταση του συστήματος καυστήρα/λέβητα με νέο υψηλότερης απόδοσης διαστασιολογημένο με βάση τις θερμικές απώλειες που θα προκύψουν μετά από την θερμομόνωση του κελύφους του κτιρίου, καθώς και θερμομόνωση του δικτύου διανομής του ζεστού νερού θέρμανσης. ε. Τοποθέτηση θερμοστατικών βαλβίδων και νέου κυκλοφορητή στο σύστημα θέρμανσης με μεταβαλλόμενη παροχή ανάλογα με το θερμικό φορτίο του κτιρίου. στ. Τοποθέτηση μηχανικού εξαερισμού (προσαγωγής-απόρριψης) στις αίθουσες με δυνατότητα ανάκτησης ενέργειας από την απόρριψη. ζ. Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με νέα εξοικονόμησης ενέργειας.