Δράσεις Δημοτικού Σχολείου Ίου για την προστασία του περιβάλλοντος

Ένθερμοι υποστηρικτές της ανακύκλωσης

Στη συλλογή ανακυκλώσιμων συσκευασιών γυαλιού, χαρτιού, αλουμινίου και πλαστικού στους ειδικούς κάδους που τοποθέτησε ο Δήμος Ιητών τον Νοέμβριο του 2016, συμμετέχουν ενεργά οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου  Ίου, αποτελώντας τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ανακύκλωσης στο νησί τους.

Επί σειρά ετών, το σχολείο συλλέγει χαρτί και μπαταρίες προς ανακύκλωση, ενώ τα παιδιά ακούνε, μιλάνε, συζητάνε και ενημερώνονται σχετικά στην τάξη τους, γεγονός που τα έχει καταστήσει ευαισθητοποιημένα πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα.

Μεταξύ άλλων, μαθητές και εκπαιδευτικοί συγκεντρώνουν πλαστικά καπάκια για τη στήριξη του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα».

Ανακύκλωση και στο σχολείο

Με αφορμή την επίσημη έναρξη της ανακύκλωσης στην Ίο, το σχολείο διαχώρισε τα απορρίμματά του στις αίθουσες και τις αυλές, οι οποίες διαθέτουν πλέον δύο διαφορετικούς κάδους. Στους μικρούς κάδους με την άσπρη σακούλα, οι μαθητές ρίχνουν τα μη ανακυκλώσιμα σκουπίδια (υπολείμματα τροφίμων και χρησιμοποιημένα χαρτομάντηλα/χαρτιά κουζίνας), ενώ σε μεγαλύτερους κάδους με μπλε σακούλες (που παραπέμπει στην ανακύκλωση) ρίχνουν τις συσκευασίες από πλαστικό (μπουκάλια από νερό, σακούλες), χαρτί και αλουμινόχαρτο (από το φαγητό που φέρνουν από το σπίτι).

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί διένειμαν στα παιδιά από ένα φυλλάδιο και έναν μαγνήτη σχετικά με την ανακύκλωση. Μαζί συζήτησαν και θα συζητήσουν όσες φορές χρειαστεί, προκειμένου να γίνει αντιληπτή από το σύνολο των μαθητών η σημασία της σωστής και αποτελεσματικής ανακύκλωσης. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μεταφέρουν τις γνώσεις τους στο σπίτι, ενημερώνοντας και οι ίδιοι με τη σειρά τους γονείς, αδέρφια, συγγενείς και γείτονες για τον καθοριστικό ρόλο της ανακύκλωσης στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η ΣΤ΄ τάξη μετά από συζήτηση στην τάξη επισκέφθηκε το σημείο όπου έχουν τοποθετηθεί μπλε και πράσινοι κάδοι στον χώρο στάθμευσης στη Χώρα για μια πρώτη δοκιμή. Τα παιδιά κουβαλούσαν μαζί τους χαρτιά (από αυτά που υπήρχαν μαζεμένα ήδη στον κάδο ανακύκλωσης χαρτιού στο σχολείο) και τα έριξαν στους μπλε κάδους. Επίσης πήραν από την αίθουσά τους το μικρό σακουλάκι στο οποίο είχαν μαζέψει τα μη ανακυκλώσιμα σκουπίδια και το έριξαν στον πράσινο κάδο.

Μαθητές με άποψη και λύσεις

Στις περιβαλλοντικές δράσεις συμμετέχει και η Ε’ Τάξη του σχολείου, μέσα από το μάθημα των αγγλικών. Κάθε χρόνο οι μαθητές κάνουν εργασίες με θέμα «προστατεύουμε το περιβάλλον» και παίρνουν συνεντεύξεις από τον Δήμαρχο, την Αστυνομία ή και το λιμενικό. Στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές κατέγραψαν στο παρελθόν τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Ίου, με σημαντικότερα τη μη εφαρμογή της ανακύκλωσης στο νησί, τον μικρό αριθμό δέντρων και φυτών, την αλόγιστη χρήση πλαστικής σακούλας, τις πυρκαγιές, τη μόλυνση και τον θόρυβο που προκαλείται από τα αυτοκίνητα και τις μηχανές. Στη συνέχεια, οι μαθητές έδωσαν λύσεις για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων, προτείνοντας την άμεση έναρξη λειτουργίας της ανακύκλωσης στην Ίο, την καλλιέργεια πρασίνου, τη χρήση οικολογικών τσαντών για τα ψώνια, αλλά και τη μετακίνηση με ποδήλατα και άλλα οχήματα, φιλικά προς το περιβάλλον.

Συμμετοχή σε εθελοντικούς καθαρισμούς

Σημειώνεται επίσης, ότι τον Ιούνιο του 2016 μαθητές και δάσκαλοι του Δημοτικού Σχολείου Ίου συμμετείχαν στην πανελλαδική εκστρατεία εθελοντικού καθαρισμού των ακτών μέσω Ευρωπαϊκού προγράμματος: «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» με συντονιστές το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και την ιταλική περιβαλλοντική οργάνωση Legambiente.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε πραγματική δράση πεδίου, συλλέγοντας τα απορρίμματα και καταγράφοντάς τα στα ειδικά διαμορφωμένα Φύλλα Καταγραφής, συμβάλλοντας σημαντικά με αυτόν τον τρόπο στη συγκέντρωση πολύτιμων στοιχείων που στη συνέχεια επεξεργάζεται το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Παράλληλα με τους καθαρισμούς, αναδείχθηκε και το πρόγραμμα των μικροπλαστικών που παρότι αθέατα και ελάχιστα γνωστό στο ευρύ κοινό, αποτελούν μία από τις σημαντικότερες απειλές για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και σύμφωνα με τους ειδικούς, το υπ’ αριθμόν 1 ανερχόμενο κίνδυνο για το παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον.

Εύα Καρανάσιου: «Έχουμε το πόδι στο γκάζι»

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη», η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Ίου Εύα Καρανάσιου αναφέρθηκε στον ενθουσιασμό με τον οποίο οι μαθητές συμμετέχουν σε κάθε δράση που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος. «Με την επίσημη έναρξης της ανακύκλωσης στο νησί, τα παιδιά δεν φέρνουν πλέον τα παλαιά βιβλία τους στο σχολείο, αλλά τα πηγαίνουν στους μπλε κάδους που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε επίσης, πως οι μαθητές ανταποκρίνονται με συνέπεια στο θέμα της ανακύκλωσης, ξεχωρίζοντας και ρίχνοντας τα σκουπίδια τους στους ειδικούς κάδους του σχολείου. Τόνισε μάλιστα, πως οι μαθητές τόσο του Δημοτικού Σχολείου όσο και του Γυμνάσιου ήταν πανέτοιμοι για την έναρξη της ανακύκλωσης, την οποία και περίμεναν με περισσή ανυπομονησία. «Τα παιδιά μας ρωτούσαν συνεχώς “τι θα κάνουμε όλα αυτά που μαζεύουμε”; Συνεργείο του Δήμου επισκεπτόταν το σχολείο, έπαιρνε τις σακούλες με το χαρτί που είχαμε συγκεντρώσει και το φυλούσε σε αποθήκη. Όταν λοιπόν, ξεκίνησε η ανακύκλωση ήμαστε έτοιμοι. Είχαμε το πόδι στο γκάζι». Καταλήγοντας, η κ. Καρανάσιου κατέστησε γνωστό πως αυτή τη στιγμή στην Ίο συγκεντρώνονται 60% ανακυκλώσιμα υλικά και 40% σκουπίδια, ενώ μετά τη μελλοντική ένταξη του Δήμου Ιητών σε πρόγραμμα κομποστοποίησης, το Δημοτικό Σχολείο Ίου θα αποκτήσει τον δικό του κομποστοποιητή, τον οποίο θα τοποθετήσει προς χρήση στην αυλή του.