Αφηγήσεις και αναγνώσεις έργων σημαντικών δημιουργών στη Βιβλιοθήκη «Μάνος Ελευθερίου»

Λογοτεχνικές Κυριακές στο 4ο

Ποιήματα και ιστορίες σημαντικών δημιουργών της ελληνικής και διεθνούς λογοτεχνίας μυούν τους μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης στον μαγικό κόσμο των λέξεων και της ανάγνωσης, μέσα από το θεσμό των «Λογοτεχνικών Κυριακών» που εμπνεύστηκε και καθιέρωσε η δασκάλα αγγλικών Ευαγγελία Παππά.

Η ιδέα για την αφήγηση ποίησης και λογοτεχνικών κειμένων στη Βιβλιοθήκη του σχολείου, δύο Κυριακές το μήνα, δόθηκε μέσα από το βιβλίο του Τόμας Στερνς Έλιοτ "Εγχειρίδιο Πρακτικής Γατικής του γερο-Πόσουμ" σε μετάφραση της ποιήτριας, Παυλίνας Παμπούδη.

«Η λογοτεχνία και η τέχνη μας εξανθρωπίζουν»

«Αυτό, καθώς και η ιδιαίτερη αγάπη μου για τη λογοτεχνία και την τέχνη που, όπως αναφέρω πολλές φορές, μας εξανθρωπίζουν, με έκαναν να εμπνευστώ αυτά τα αφιερώματα», αναφέρει στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Παππά. Όπως εξηγεί, «το μήνυμα που οι λέξεις μεταφέρουν είναι το ίδιο σε όλες τις γλώσσες. Όμως, όπως σε μια ορχήστρα, το κάθε μουσικό όργανο έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, έτσι και οι γλώσσες είναι διαφορετικά μουσικά όργανα που παίζουν την ίδια μελωδία. Θέλοντας, λοιπόν, να μυηθούν τα παιδιά στη μαγεία των λέξεων, τόσο στην Ελληνική όσο και στην Αγγλική Γλώσσα και θεωρώντας ότι η αίθουσα της βιβλιοθήκης μας, που φέρει και το όνομα ενός εξαιρετικού Συριανού ποιητή, του Μάνου Ελευθερίου, είναι ένας υπέροχος χώρος, που καλό θα ήταν να χρησιμοποιείται και άλλες ώρες, εκτός σχολικής λειτουργίας, μου ήρθε να κάνω αφήγηση ποίησης και ιστοριών, με θεματικό άξονα κάθε φορά».

Ευήκοα ώτα

Δεν κρύβει μάλιστα ότι, η τέχνη και η τεχνική της αφήγησης – ανάγνωσης την μάγευε πάντα, ωθώντας την στην αναζήτηση τρόπων διοχέτευσης της λαχτάρας της σε ευήκοα ώτα. «Και τα βρήκα», υπογραμμίζει η κ. Παππά, θεωρώντας μεγάλη τύχη και τιμή το γεγονός ότι μπόρεσε και διάβασε το πολυαγαπημένο της «Άνθος του Γιαλού» του Αλέξη Παπαδιαμάντη ή ποιήματα του Έλιοτ, πάνω στα οποία βασίστηκε και το μιούζικαλ «Γάτες».

Ειδικότερα, με αφορμή το βιβλίο Αγγλικών της ΣΤ' Δημοτικού και αναφορά κειμένου στον Andrew Lloyd Webber, το διάσημο Βρετανό συνθέτη και δημιουργό των μιούζικαλ «Cats» και  Phantom of the Opera, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν «Το βάφτισμα της γάτα», ένα από τα ποιήματα του μεγάλου ποιητή T.S. Eliot.

Στο πλαίσιο της εορταστικής περιόδου, το πρωί της Κυριακής 18 Δεκεμβρίου διαβάστηκαν στην αίθουσα της βιβλιοθήκης «Χριστουγεννιάτικες ιστορίες». Μεταξύ άλλων, ακούστηκαν αποσπάσματα από τη "Χριστουγεννιάτικη ιστορία", του Ντίκενς, "Το άνθος του Γιαλού", του Παπαδιαμάντη και πολλά άλλα.

Παρέα με απίθανα ζωάκια

Παρέα στους μικρούς αναγνώστες του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης έκαναν την περασμένη Κυριακή, οι γάτες του T.S.Eliot και του Ευγένιου Τριβιζά, ο «Μάγκας» της Πηνελόπης Δέλτα ο «Ασπροδόντης» του Τζακ Λόντον και άλλα απίθανα ζωάκια. Μικρά και μεγάλα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν ξανά τη μαγεία και την τύχη των ανθρώπων, που μαθαίνουν να ακούνε αυτά που τα ζώα έχουν να μας πουν.

Αμέσως μετά τις αναγνώσεις, το κοινό απολαμβάνει νόστιμα γλυκάκια, καθώς, όπως σημειώνει η κ. Παππά, «πρώτα πέφτει το μελάκι από τις λέξεις, στ' αυτιά και το νου, και μετά θέλει κι η αίσθηση της γεύσης, τέρψη».

Καθίσταται γνωστό ότι, οι «Λογοτεχνικές Κυριακές» θα συνεχιστούν με περισσότερα θέματα, ορμώμενα από μία, αλλά όχι ασήμαντη, αφορμή. Η δράση είναι ανοιχτή και δεν απευθύνεται μόνο στα παιδιά του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης. «Το μόνο που χρειάζεται είναι διάθεση για ακρόαση και αγάπη για τη λογοτεχνία», καταλήγει η δασκάλα των αγγλικών.