Σεμινάριο Φυσικών Επιστημών στην Πάρο από την ΠΕ Κυκλάδων και το ΕΚΦΕ Σύρου

Η ομορφιά της Τέχνης της Ζωής

Επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα τις φυσικές επιστήμες και την αξιοποίηση σχετικών εργαστηριακών δραστηριοτήτων εντός της σχολικής τάξης διοργανώνουν στην Πάρο η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και το ΕΚΦΕ Σύρου.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017 με στόχο την εκπόνηση εργαστηριακών δραστηριοτήτων που μπορούν να διεξαχθούν στο πλαίσιο του μαθήματος «Φυσικά, ερευνώ και ανακαλύπτω» και να εφαρμοστούν επίσης σε προγράμματα Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Για το λόγο αυτό, σχεδιάστηκε από την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΠΕ Κυκλάδων, Χρυσάννα Διαμαντή και τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών με έδρα τη Σύρο, ένα βιωματικό εργαστήριο.

Αξιοποίηση εργαστηριακών δραστηριοτήτων στην τάξη

Οι εκπαιδευτικοί που θα λάβουν μέρος, θα έχουν τη δυνατότητα να μεθοδεύσουν και να οργανώσουν πρακτικά ένα εργαστήριο 25 περίπου ατόμων (συμμετέχοντας ενεργά στη οργάνωση και ταξινόμηση του δικού τους εργαστηρίου και να δουλέψουν σε ομάδες φτιάχνοντας φυσικά καλλυντικά, να δουν πώς μπορούν να το αξιοποιήσουν αυτό στην τάξη τους και πώς μπορούν να το εντάξουν σε πρόγραμμα. Επιπλέον, θα μπορούν να «μαζέψουν και να τακτοποιήσουν» το εργαστήριο, καθώς και να δουν πώς παίζεται ένα διασκεδαστικό παιδαγωγικό παιχνίδι, που εισαγάγει τα παιδιά στο μυστήριο της επιστήμης: «Τα μυστηριώδη κουτιά».

Το απογευματινό επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο: «Η ομορφιά της Τέχνης της Ζωής» θα διεξαχθεί στο ΓΕΛ Πάρου. Το πρόγραμμα θα ανοίξει η Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Σύρου, Καλλιόπη Κωνσταντινίδου, η οποία θα μιλήσει για την «ασφάλεια στο εργαστήριο». Στη συνέχεια, η Χρυσάννα Διαμαντή θα αναφερθεί στο παιχνίδι περιέργειας και ανακάλυψης «Τα μυστηριώδη κουτιά» και θα εξηγήσει τον τρόπο εφαρμογής του σε προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Συλλογικό περιβάλλον έρευνας και παρατήρησης

Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει το εργαστήριο «Η Χημεία της ομορφιάς, η Ομορφιά της Χημείας» από την Ε. Πέτρου, MSc, MEd. Πρόκειται για ένα δημιουργικό σεμινάριο προϊόντων ομορφιάς με φυσικά υλικά, κατά τη διάρκεια του οποίου θα παρασκευαστούν σαπουνάκια γλυκερίνης για  τον αρωματισμό των συρταριών της ντουλάπας μας, μοναστηριακή κηραλοιφή, λευκή κρέμα προσώπου και οδοντόκρεμα για εμάς, για την οικογένειά μας, για τους φίλους μας …όλα ευεργετικά για την επιδερμίδα μας με φυσικά συστατικά.

Το συγκεκριμένο σεμινάριο αναδεικνύει την χημεία της ομορφιάς μέσα από την ομορφιά της χημείας στην καθημερινή μας ζωή. Στόχος του είναι να μάθουν οι συμμετέχοντες την ευεργετική αξία υλικών, που έχουμε καθημερινά κοντά μας, μέσα από ένα παιχνίδι γνώσης και επιστήμης, να δημιουργήσουν τα δικά τους προϊόντα, χρήσιμα τόσο για τους ίδιους όσο και για τους δικούς της ανθρώπους και να δουν πώς μπορούν να το μεταφέρουν και να το αξιοποιήσουν στην τάξη τους και πώς μπορούν να το εντάξουν σε προγράμματα Πολιτιστικά, Περιβαλλοντικά ή/και Αγωγής Υγείας.

Το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών Σύρου καλούν τους εκπαιδευτικούς να δημιουργήσουν ένα συλλογικό περιβάλλον έρευνας και παρατήρησης, που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν στην τάξη τους και στη ζωή τους.