Αλλαγές και νέες ρυθμίσεις για την εξέταση και αξιολόγηση των μαθητών, τόσο στα Γυμνάσια, όσο και στα ΕΠΑ.Λ. και Ημερήσια και Εσπερινά Γενικά Λύκεια

Ανακοίνωση χρονοδιαγράμματος σχολικών εξετάσεων

  • Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου, 2017 - 06:12
  • /   Eνημέρωση: 23 Φεβ. 2017 - 23:00

Έως την τελευταία ημέρα του Μαΐου τα μαθήματα στα Γυμνάσια της χώρας, σε αντίθεση με τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, στα οποία η τα μαθήματα θα λήξουν στις 9 Μαΐου, για τη διεξαγωγή των ενδοσχολικών και κατόπιν των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Έχοντας περάσει πλέον την περίοδο του πρώτου τετραμήνου και διανύοντας την αρχή του δευτέρου τετραμήνου, μετά την παράδοση των ατομικών ελέγχων προόδου, οι μαθητές των Γυμνασίων βαδίζουν προς την ολοκλήρωση του κύκλου μαθημάτων, η οποία, μετά και τις τελευταίες αλλαγές, που προωθήθηκαν από την κυβέρνηση, έχει παραταθεί έως και την 31η Μαΐου 2017, πριν την έναρξη των προαγωγικών-απολυτήριων εξετάσεων.

Από την άλλη, οι μαθητές των Λυκείων, Γενικών και Επαγγελματικών, θα παρακολουθήσουν μαθήματα έως τις 9 Μαΐου, τρεις περίπου εβδομάδες μετά το Πάσχα, καθώς από τις 11 Μαΐου ξεκινούν οι προαγωγικές και απολυτήριες ενδοσχολικές εξετάσεις, ενώ η πανελλαδική εξέταση των μαθημάτων για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, ξεκινούν, μετά την ολοκλήρωση των ενδοσχολικών, στις 6 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ και στις 7 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια.

Εμβόλιμη εξεταστική στο τέλος Ιουνίου

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, οι Πανελλαδικές αποσυνδέονται πλήρως από τις απολυτήριες και στόχο έχουν αποκλειστικά και μόνο την εισαγωγή των μαθητών σε ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αντιθέτως, οι μαθητές, που επιθυμούν απλώς την απόκτηση του απολυτηρίου, έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις ενδοσχολικές, απολυτήριες εξετάσεις και να μην εξεταστούν πανελλαδικά.

Για το λόγο αυτό, οι μαθητές των Λυκείων, εξετάζονται, μόνο έως τις 26 Μαΐου ενδοσχολικά, ενώ όσοι επιθυμούν την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ, συνεχίζουν την εξεταστική διαδικασία έως και τις 19 Ιουνίου για το Γενικό Λύκειο και τις 21 Ιουνίου για το Επαγγελματικό Λύκειο.

Επιπλέον, βάσει του νόμου 4452/2017, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 15 Φεβρουαρίου, δίνεται μία ακόμη ευκαιρία στους μαθητές που δεν κατάφεραν να προαχθούν σε σχολές της τριτοβάθμιας, μία εξεταστική περίοδος στο τέλος Ιουνίου, προκειμένου να πάρουν απολυτήριο λυκείου, ενώ προβλέπεται και τρίτη εξεταστική στις αρχές Σεπτέμβρη.

Όπως προβλέπει ο νέος νόμος:

Όσοι μαθητές όλων των τάξεων του Ημερησίου και του Εσπερινού Γενικού Λυκείου δεν επιτύχουν το γενικό μέσο όρο, παραπέμπονται σε ειδική εξεταστική περίοδο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου του ίδιου έτους, με τον τρόπο και τη διαδικασία των προαγωγικών ή απολυτηρίων εξετάσεων, στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός επίδοσής τους είναι μικρότερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5).

Αν ύστερα από την ειδική εξεταστική περίοδο του Ιουνίου, οι μαθητές δεν επιτύχουν το γενικό μέσο όρο προαγωγής ή απόλυσης, τότε:

α) οι μαθητές των Α' και Β' τάξεων του Ημερησίου και των A', Β' και Γ' τάξεων του Εσπερινού Γενικού Λυκείου επαναλαμβάνουν τη φοίτηση και

β) οι μαθητές της Γ' τάξης του Ημερησίου και της Δ' τάξης του Εσπερινού Γενικού Λυκείου παραπέμπονται σε εξετάσεις στην ειδική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός επίδοσής τους είναι μικρότερος του εννέα και πέντε δέκατα (9,5) και αν και αυτή τη φορά δεν επιτύχουν το μέσο όρο απόλυσης επαναλαμβάνουν τη φοίτηση.

Αξιολόγηση και εξέταση μαθητών Γυμνασίου

Αντιστοίχως, οι μαθητές των Γυμνασίων αναμένεται να ξεκινήσουν την εξεταστική περίοδο την 1η Ιουνίου, η οποία θα διαρκέσει έως και τις 8 Ιουνίου, με τα αποτελέσματα της εξεταστικής περιόδου, να ανακοινώνονται στις 12 Ιουνίου.

Οι παραπεμπόμενοι μαθητές θα παρακολουθήσουν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για κάθε μάθημα των Ομάδων Α' και Β' στο οποίο έχουν παραπεμφθεί το διάστημα 13-23 Ιουνίου και θα δώσουν εκ νέου εξετάσεις 26 και 27 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον νέο τρόπο προαγωγής και απόρριψης των μαθητών στο Γυμνάσιο, στα μαθήματα της πρώτης ομάδας μαθημάτων [Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (Γλωσσική Διδασκαλία και Νεοελληνική Λογοτεχνία), - Μαθηματικά – Φυσική - Ιστορία], βαθμός ετήσιας επίδοσης των μαθητών είναι το ένα τρίτο του αθροίσματος των βαθμών του πρώτου τετραμήνου, του δεύτερου τετραμήνου, αλλά και της γραπτής ανακεφαλαιωτικής εξέτασης.

Όσον αφορά στα μαθήματα της δεύτερης ομάδας (Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία - Αρχαία Ελληνική Γλώσσα, Αρχαία Ελληνικά Κείμενα από Μετάφραση – Χημεία - Βιολογία – Γεωλογία/Γεωγραφία - Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή – Θρησκευτικά – Αγγλικά - Δεύτερη ξένη γλώσσα -Οικιακή Οικονομία) και της τρίτης ομάδας (Τεχνολογία – Πληροφορική - Μουσική/ Καλλιτεχνικά - Φυσική Αγωγή) βαθμός ετήσιας επίδοσης των μαθητών είναι ο μέσος όρος των βαθμών του πρώτου τετραμήνου και του δεύτερου τετραμήνου.

Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν κατατεθεί βαθμολογία ενός μαθήματος σε κανένα τετράμηνο και εφόσον η φοίτηση του μαθητή κριθεί επαρκής, ο Διευθυντής του σχολείου συγκροτεί διμελή επιτροπή εκπαιδευτικών του σχολείου που έχουν σε πρώτη ή σε δεύτερη ανάθεση το εξεταζόμενο μάθημα, η οποία διενεργεί ειδική προφορική εξέταση στην ύλη του Β΄ τετραμήνου το αργότερο την επομένη ημέρα από τη λήξη των μαθημάτων του Β΄ τετραμήνου. Η βαθμολογία αυτής της εξέτασης αποτελεί τον βαθμό επίδοσης για κάθε τετράμηνο.

Υπενθυμίζεται, πως ο μαθητής γυμνασίου κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης:

i) όταν έχει σε κάθε μάθημα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα (10), ή

ii) όταν έχει γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δεκατρία (13).

Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης, ο μαθητής παραπέμπεται σε επαναληπτική εξέταση στα μαθήματα, στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος από δέκα (10).

Για τα μαθήματα της πρώτης ομάδας (Ομάδα Α') οι επαναληπτικές εξετάσεις είναι προφορικές και γραπτές, με την προφορική εξέταση να προηγείται της γραπτής, ενώ για τα μαθήματα της δεύτερης και της τρίτης ομάδας οι επαναληπτικές εξετάσεις είναι προφορικές.

Αν και μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις μαθητής της Α' και Β' τάξης δεν κριθεί άξιος προαγωγής, τότε επαναλαμβάνει την τάξη, ενώ για τους μαθητές της Γ' τάξης, δίνεται η δυνατότητα προσέλευσης σε επαναληπτικές εξετάσεις πριν από την έναρξη των μαθημάτων τον Σεπτέμβριο (τρίτη εξεταστική περίοδος), οι οποίες διεξάγονται με τον τρόπο και τη διαδικασία των επαναληπτικών εξετάσεων του Ιουνίου, στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος από δέκα (10), καθώς και σε εξετάσεις επόμενου/νων σχολικού/κών έτους/ετών τον Ιούνιο (πρώτη και δεύτερη εξεταστική περίοδος) και τον Σεπτέμβριο (τρίτη εξεταστική περίοδος), στην ύλη στην οποία εξετάζονται κατά το έτος της εξέτασης και οι μαθητές της Γ' τάξης.

Το πρόγραμμα των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων των μαθημάτων ορίζεται 3 τουλάχιστον ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων και ως εξεταστέα ύλη ορίζονται τα 2/3 της διδαχθείσας.