Γνωριμία μαθητών του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης με τη Συριανή τυπογραφία

Το μαγικό «ταξίδι» της γραφής

Επίσκεψη του Β1 και της Δ’ Τάξης στις εγκαταστάσεις της «Τυποκυκλαδικής»

Τη διαδικασία παραγωγής και εκτύπωσης εντύπων ποικίλης ύλης, αλλά και τα πιεστήρια ενός εκδοτηρίου, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά οι μαθητές του Β1 και της Δ’ Τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, κατά την επίσκεψή τους στις εγκαταστάσεις της «Τυποκυκλαδικής».

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούν τη φετινή σχολική χρονιά, οι μαθητές, συνοδευόμενοι από τις δασκάλες τους Κατερίνα Μάτα και Γιούλη Τσακαλίδου, παρακολούθησαν το μαγικό «ταξίδι» της γραφής που από το τετράδιο και τον υπολογιστή μας καταλήγει στις σελίδες των εφημερίδων, των βιβλίων και σε κάθε άλλο έντυπο υλικό.

«Γραφή, η μνήμη των ανθρώπων»

Η γραφή μονοπωλεί το ενδιαφέρον της Δ’ Τάξης, στο πλαίσιο της Γλώσσας και της Μελέτης. Στο μάθημα της γλώσσας, οι 26 μαθητές ασχολούνται με «λέξεις που φτερουγίζουν πέρα, και ταξιδεύουν στον αγέρα». Ένα κεφάλαιο επικεντρώνεται στη «Γραφή, τη μνήμη των ανθρώπων». Επιπλέον, στο βιβλίο της Μελέτης γίνεται αναφορά στον πολιτισμό των Ελλήνων. «Αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε στην τάξη μας την εξέλιξη διαφόρων αντικειμένων, όπως το ποδήλατο, η τηλεόραση, το ψυγείο, στο πέρασμα του χρόνου» υπογραμμίζει η εκπαιδευτικός Γιούλη Τσακαλίδου. Με αφορμή τον Ελληνικό Πολιτισμό, η τάξη ασχολήθηκε και με την τυπογραφία. «Λίγο παρακάτω θα δούμε το πρώτο τυπογραφικό μηχάνημα στη χώρα μας, που υπάρχει στο ιστορικό μουσείο της Αθήνας. Έτσι, πήραμε το έναυσμα για να επισκεφτούμε και τις εγκαταστάσεις της Τυποκυκλαδικής και να δούμε τα σύγχρονα μηχανήματα», εξηγεί η εκπαιδευτικός, προσθέτοντας ότι στις επόμενες τάξεις τα παιδιά θα επισκεφτούν και το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, προκειμένου να θαυμάσουν και τα αντίστοιχα μηχανήματα του παρελθόντος.

Εντυπωσίασαν η ταχύτητα και η ποιότητα

 Όπως εξηγεί «τα παιδιά έμειναν ενθουσιασμένα με την ταχύτητα των μηχανημάτων και συγκεκριμένα την εκτύπωση εκατοντάδων αντιτύπων, έγχρωμων ή ασπρόμαυρων, μέσα σε ελάχιστο χρόνο». Η χαρά τους έγινε ακόμα μεγαλύτερη, όταν διανεμήθηκε σε όλους τους μαθητές ένα τετράδιο με παιδικές ζωγραφιές. «Εντύπωση τους έκανε ακόμα το μαχαίρι το οποίο έκοβε γρήγορα τα χαρτόνια αλλά και το γεγονός ότι τοπικές επιχειρήσεις της Σύρου τυπώνουν τις συσκευασίες τους με τα λογότυπα και την επωνυμία τους», κατέληξε η κ. Τσακαλίδου.

Τα «Λουκουμάκια» έκαναν ρεπορτάζ

Άριστες ήταν οι εντυπώσεις που αποκόμισαν και οι μικροί «δημοσιογράφοι» του Β1. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Γίνομαι μικρός δημοσιογράφος», οι μαθητές επισκέφτηκαν με τη δασκάλα τους Κατερίνα Μάτα τις εγκαταστάσεις της «Τυποκυκλαδικής» για να έρθουν σε επαφή με μια εκδοτική εταιρεία, να δουν από κοντά τη διαδικασία παραγωγής, τα μηχανήματα, τα πιεστήρια και τους εργαζομένους και να μάθουν τι είδους δουλειές αναλαμβάνει το τυπογραφείο, αλλά και τον τρόπο έκδοσης της εφημερίδας «Κοινή Γνώμη».

Οι 16 μαθητές ενθουσιάστηκαν με τα μηχανήματα και τον αυτοματισμό στη διενέργεια των διαδικασιών. «Όλα αυτά είναι ερεθίσματα που ανοίγουν καινούριους ορίζοντες στα παιδιά, τους δείχνουν τι μπορεί να υπάρξει στη ζωή, γι’ αυτό και μιλήσαμε για τα επαγγέλματα που υπάρχουν εκεί, όπως ο γραφίστας, ο σελιδοποιός και οι χειριστές των μηχανημάτων», περιγράφει στην «Κοινή Γνώμη» η υπεύθυνη εκπαιδευτικός. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε στους μαθητές το πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας που επικρατεί μεταξύ των ανθρώπων που εργάζονται στην ομάδα. «Συμπέραναν ότι η δουλειά του ενός εξαρτάται από τη δουλειά του άλλου και αν δεν υπάρχει συνεργασία δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει όλο αυτό. Συνειδητοποίησαν λοιπόν, πόσο σημαντική είναι η συλλογική δουλειά, καθώς προκύπτει ένα αποτέλεσμα από πολλούς ανθρώπους».

Σημειώνεται ότι οι μαθητές του Β1’ του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης είχαν εκφράσει την επιθυμία τους να επισκεφτούν την εκτυπωτική μονάδα της «Τυποκυκλαδικής», στο πλαίσιο γνωριμίας τους με δημοσιογράφο της «Κοινής Γνώμης». Στη συνάντησή τους, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν και τη δική τους ψηφιακή εφημερίδα με τίτλο «Τα Λουκουμάκια του Β1» η οποία δημοσιεύεται στο site του σχολείου.

Σημειώνεται ότι κατά την επίσκεψή τους, η τάξη μίλησε και για το περιβάλλον, με αφορμή τους κάδους ανακύκλωσης που είναι τοποθετημένοι και χρησιμοποιούνται στην «Τυποκυκλαδική».