Μαθητές της Νάξου και της Αμοργού γίνονται ραδιοφωνικοί παραγωγοί

Στέλνουν το μήνυμά τους πέρα από τις Κυκλάδες

Τη δημιουργικότητα και τα πολιτιστικά προϊόντα που παράγονται στις σχολικές κοινότητές τους θα αναδείξουν, μέσω του ραδιοφώνου, η Νάξος και η Αμοργός.

Το Δημοτικό Σχολείο Βίβλου Νάξου και το Δημοτικό Σχολείο Αιγιάλης – Θολαρίων Αμοργού συμμετέχουν με τραγούδια και σποτάκια στο 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου «Κάν’ το ν’ ακουστεί 2017», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Θέμα του διαγωνισμού είναι «Η τέχνη της επικοινωνίας».

Η διοργάνωση ανήκει στην Επιστημονική Εταιρεία «Διαθεματικό, Διαπολιτισμικό Ραδιόφωνο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας με τον διακριτικό τίτλο: European School Radio, το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο», την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Αξιοποίηση των πηγών πληροφόρησης και ενημέρωσης

Οι μαθητές, μέσω της συμμετοχής τους, εκφράζονται δημιουργικά και ψυχαγωγούνται, παράγοντας από κοινού με μαθητές άλλων ραδιοφωνικών ομάδων ραδιοφωνικά αγαθά και θα μοιράζονται εμπειρίες με συνομήλικους τους από όλη τη χώρα. Επιπλέον, αναδεικνύουν το δυναμικό της σχολικής κοινότητας και την έμπρακτη εφαρμογή της Δημοκρατίας στο σχολικό πλαίσιο, παρουσιάζοντας την εργασία τους ως συνδημιουργοί ενός κοινού ραδιοφωνικού προγράμματος το οποίο δημιουργείται από απόσταση με τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Τέλος, έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε επιστημονικά εργαστήρια για την τεχνολογία του ήχου.

Το κάθε ραδιοφωνικό μήνυμα ή τραγούδι που θα υποβληθεί στο διαγωνισμό μπορεί να ενταχθεί σε διάφορες θεματικές ενότητες όπως: «Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας - Τι πιστεύεις;», «Η μαθητική άποψη για τις πληροφορίες που λαμβάνουμε καθημερινά», «Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης- Εσύ πόσο δικτυωμένος είσαι;», «Πες το αλλιώς… Πες το με μουσική!», «Βρες αγάπη και αλήθεια μες στης γιαγιάς τα παραμύθια» και «Σε καλούν ήχοι της φύσης- Θ’ απαντήσεις;».

Μέσα από το Μαθητικό Ραδιόφωνο, τα παιδιά προβάλλουν τις ιδέες και τους προβληματισμούς τους, ενώ προσεγγίζουν κριτικά και αξιολογούν τις πηγές πληροφόρησης και ενημέρωσης.

Ένα «ραδιοφωνάκι» για «να ακουστεί»

Στην κατηγορία «τραγούδι» και συγκεκριμένα στη θέση 24 διαγωνίζεται το «Ραδιοφωνάκι» της Γ’ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Βίβλου Νάξου. Τους στίχους του τραγουδιού έγραψαν οι μαθητές μαζί με τον δάσκαλό τους σε μουσική του Γιώργου Χατζηπιερή από τον ίδιο «Ένας τεμπέλης δράκος». Σημειώνεται πως, η τάξη συμμετέχει και στο δεύτερο μέρος του διαγωνισμού με το ραδιοφωνικό μήνυμα «Να ακουστεί». Πρόκειται για ένα σποτ ευαισθητοποίησης για τα παιδιά της προσφυγικής κρίσης.

«Αγαπάς τη ζωή»

Στο διαγωνισμό συμμετέχει επίσης το Δημοτικό Σχολείο Αιγιάλης – Θολαρίων Αμοργού. Το τραγούδι τους με τίτλο «Αγαπάς τη ζωή» διαγωνίζεται στη 45η θέση. «Αγαπάτε τη ζωή; Εμείς ναι!» γράφουν οι μαθητές και προσπαθούν μέσω της μουσικής να περάσουν το δικό τους μήνυμα κατά του καπνίσματος. Το τραγούδι έγραψαν οι μαθητές της περυσινής ΣΤ’ Τάξης του σχολείου στο πλαίσιο του αντικαπνιστικού αγώνα τους. Στίχοι – τραγούδι: Νικήτας Βεκρής, Μιχάλης Γαβαλάς, Παρασκευάς Γιαννακός, Αθανασία Γρίσπου, Σοφία Γρίσπου, Ευαγγελία Δενδρινού, Μαρία Δεσπουτίδου, Σπυριδούλα Θεολογίτου, Ιμέλντα Ντρέτσα, Ειρήνη Σελίτα. Έκτακτη συμμετοχή: Αναστασία Γαβαλά, Χρυσή Γαβαλά. Μουσική: Σπύρος Μπάλιος, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Εύα Αραπάκη.

Οι επισκέπτες της σελίδας europeanschoolradio.eu μπορούν να στηρίξουν με την ψήφο τους τα σχολεία, αλλά και να ακούσουν τα ραδιοφωνικά σποτάκια και τραγούδια όλων των σχολείων που συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

Η ανακοίνωση και η βράβευση των νικητών θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, που θα διεξαχθεί από 16 έως 18 Μαρτίου.