Ο «Ταξιδιώτης» του Ιδρύματος Ευγενίδου στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης

Έγραψαν σαν Σουμέριοι

«Ταξιδιώτες της Γραφής» έγιναν για μία εβδομάδα οι μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, μέσα από το ομώνυμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Το πρόγραμμα απευθύνεται στους μαθητές της Γ’, Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Τάξης των Δημοτικών Σχολείων, καθώς και τους μαθητές Γυμνασίου. Η βαλίτσα του «Ταξιδιώτη» περιέχει υλικό με το οποίο ο εκπαιδευτικός διδάσκει στους μαθητές την ιστορία της γραφής. Μέσα από τις προτεινόμενες δράσης, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τα υλικά και τα όργανα γραφής του παρελθόντος δοκιμάζοντάς τα στην πράξη. Σκοπός του «Ταξιδιώτη της γραφής» δεν είναι μόνο να βοηθήσει τον εκπαιδευτικό στο έργο της μάθησης, αλλά και να αποτελέσει την αφετηρία για περαιτέρω αναζήτηση της γνώσης μέσα από την κάλυψη της περιέργειας του μαθητή, με βιωματικό και ευχάριστο τρόπο.

Σημειώνεται ότι η δημιουργία της δραστηριότητας αυτής προέκυψε από την ανάγκη να καλυφθεί η υπέρμετρη ζήτηση συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ιστορία της γραφής», που ήδη πραγματοποιείται στη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου. Το εργαστήρι παρουσιάζει την ιστορική εξέλιξη της γραφής και ταυτόχρονα δίνει στα παιδιά την ευκαιρία για μια δημιουργική ενασχόληση και γνωριμία με τα «υλικά της γραφής».

Ταξίδι στον χρόνο

Στο πλαίσιο αυτό, πριν έναν περίπου μήνα, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης παρέλαβε από την Αθήνα μία βαριά βαλίτσα με βιβλία, μαύρο πινακάκι, μεταλλικές και γυάλινες γραφίδες, φτερό χήνας, πένες, πινέλο καλλιγραφίας, στυπόχαρτο, αντίγραφο του Δίσκου της Φαιστού, πλάκες γραφής με κερί, δείγματα «χαρτιών» και φάκελο με στοιχεία για το σύστημα Braille.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να διαβάσουν για την εξέλιξη της γραφής, από τις σπηλαιογραφίες των παλαιολιθικών χρόνων, τη σφηνοειδή γραφή των Σουμερίων, τα ιερογλυφικά, το αλφάβητο, την καλλιγραφία, την τυπογραφία μέχρι σήμερα. Μεταξύ άλλων, ακούμπησαν πάπυρο και κινέζικο χαρτί, έγραψαν με πένες και μελάνι, χρησιμοποίησαν στυπόχαρτο, έφτιαξαν πήλινες πλάκες με σφηνοειδή «γράμματα», κι έγραψαν πάνω σε πλάκα με κερί.