Οι νικητές του Περιφερειακού Τελικού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Κυκλάδων

Οι «Παρομποτικοί» πήραν τον εισιτήριο

Τις Κυκλάδες θα εκπροσωπήσουν στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του Οργανισμού WROHellas το Δημοτικό Σχολείο Αρχιλόχου – Μάρπησσας Πάρου, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης και τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Μυκόνου «Σύγχρονη Παιδεία».

Τα δύο σχολεία διακρίθηκαν την περασμένη εβδομάδα στον Περιφερειακό Τελικό Κυκλάδων, όπου συμμετείχαν συνολικά οχτώ δημοτικά σχολεία και δύο Γυμνάσια.

Με το δικό τους ηλιακό λεωφορείο θα λάβουν μέρος στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για μαθητές Δημοτικού οι «Παρομποτικοί» του Δημοτικού Σχολείου Αρχιλόχου – Μάρπησσας Πάρου με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τον Νικόλαο Διαμαντή και τη Ναταλία Τσιλίκα.

Η ομάδα αποτελείται, κατόπιν κληρώσεως, από τους μαθητές: Νίκο Μαλαματένιο, Παρασκευή – Μαρία Μεσολογγίτη, Κατερίνα Μηναδάκη, Εμμανουήλ Παντελαίο, Λυκούργο Πετρόπουλο, Χαρούλα Πραμμάτια, Ιωάννη Ρούσσου και Πηνελόπη – Αγγελική Τσιγώνια.

Η απόφαση συμμετοχής στον φετινό διαγωνισμό με θέμα «Οχήματα και μεταφορές του Αύριο» υποστηρίχτηκε τόσο από τον Διευθυντή Μενέλαο Χασομέρη, όσο και από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, οι οποίοι ενθουσιάστηκαν εξ αρχής με την ιδέα και φρόντισαν για την υλικοτεχνική υποστήριξη, καθώς και με τη χορηγία ενός ακόμα εκπαιδευτικού πακέτου ρομποτικής από την WRO Hellas.

Σημαντική ήταν η υποστήριξη και από άλλους μαθητές, οι οποίοι αν και δεν πήραν μέρος στη συγκρότηση της ομάδας, ήταν πρόθυμοι να μοιραστούν μαζί της, όχι μόνο τα διάφορα κομμάτια lego που χρειαζόταν, αλλά και την όρεξη και τη θετική τους ενέργεια.

Κατασκευή αυτόματου, ηλιακού λεωφορείου

Παρά τις αρχικές δυσκολίες που συνάντησε, η ομάδα των «Παρομποτικών» μπήκε σιγά σιγά στο πνεύμα και στο νόημα της ρομποτικής, της μηχανικής και του προγραμματισμού. Ακούστηκαν διάφορες ιδέες από όλα τα μέλη της ομάδας, αλλά τελικά τους κέρδισε αυτή που αφορούσε στο νησί τους και θα έκανε τη ζωή τους σε αυτό, καλύτερη. Η ιδέα αφορούσε στο σχεδιασμό και στην κατασκευή ενός αυτόματου, ηλιακού λεωφορείου, το οποίο θα αναλάμβανε να μεταφέρει τους επισκέπτες του νησιού μας σε όλη την παραλιακή οδό της Παροικιάς, εντελώς αυτόματα και χωρίς καθόλου ρύπους.

Η ομάδα, αφού κατασκεύασε το λεωφορείο και εγκατέστησε τον αυτόματο μηχανισμό για τη συρόμενη πόρτα του, ασχολήθηκε με το πιο δύσκολο κομμάτι του όλου εγχειρήματος που ήταν ο προγραμματισμός του. Τα μέλη προγραμμάτισαν το λεωφορείο τους αρχικά να ανοίγει την πόρτα του αυτόματα, μόλις ακουγόταν η κόρνα του καραβιού που θα κατέφθανε στο λιμάνι και στη συνέχεια να αναμένει και να αντιλαμβάνεται πότε θα επιβιβαζόταν και ο τελευταίος επιβάτης (μέσω του αισθητήρα κίνησης), ώστε να ξεκινήσει το δρομολόγιό του.

Στη συνέχεια το προγραμμάτισαν να εντοπίζει και να αντιλαμβάνεται (μέσω του 2ου αισθητήρα κίνησης) τις στάσεις που είχαν τοποθετήσει κατά μήκος του δρομολογίου του, ώστε να σταματάει και να επιτρέπει την επιβίβαση και την αποβίβαση των επισκεπτών. Φυσικά, μερίμνησαν και για τα διάφορα εμπόδια καθώς και για τυχόν απρόσεκτους πεζούς και ποδηλάτες που μπορεί να έμπαιναν στο δρόμο του, φροντίζοντας για την ασφάλειά τους.

Το όλο εγχείρημα ολοκληρώθηκε με την κατασκευή της μακέτας, πάνω στην οποία θα παρουσίαζαν στο διαγωνισμό την ιδέα τους. Η συνδρομή της δασκάλας εικαστικών του σχολείου ήταν καταλυτική για ένα πραγματικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Διερευνητική μάθηση

Η ομάδα παρουσίασε την κατασκευή της στον Περιφερειακό Τελικό, μέσω τηλεδιάσκεψης, κερδίζοντας το θαυμασμό των κριτών και την 1η θέση ανάμεσα σε 8 συμμετέχοντες. Η νίκη αυτή έδωσε στους «Παρομποτικούς» το εισιτήριο για τη συμμετοχή τους στον Τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ρομποτικής για μαθητές δημοτικού στις 18 Μαρτίου 2017 στην Αθήνα. Ωστόσο, μετά από απόφαση που κοινοποιήθηκε από τους διοργανωτές, στον Διαγωνισμό θα συμμετέχει και η δεύτερη ομάδα του Περιφερειακού Τελικού των Κυκλάδων, δηλαδή το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης με το "τρένο" του.

Όπως υπογραμμίζει η ομάδα «ο διαγωνισμός είναι μόνο η αρχή», καθώς σκοπός της είναι η επαφή όλων των μαθητών του σχολείου με τη ρομποτική. «Ελπίζουμε η φετινή συμμετοχή μας να γίνει γνωστή και να ωθήσει τα παιδιά και του υπόλοιπου νησιού στο να ασχοληθούν με την ρομποτική, που προωθεί τη διερευνητική μάθηση και τη δημιουργική εμπλοκή των εκπαιδευόμενων στην εύρεση λύσεων, κάνοντας χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας», καταλήγει η ομάδα.

Εκτός από το Δημοτικό Σχολείο Αρχιλόχου – Μάρπησσας Πάρου και το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, στον Περιφερειακό Τελικό διακρίθηκε και το Ιδιωτικό Γυμνάσιο Μυκόνου «Σύγχρονη Παιδεία», το οποίο θα συμμετέχει στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής αποκλειστικά για μαθητές Γυμνασίου με θέμα «Η πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου».