Καλλιέργεια του φιλοζωικού αισθήματος των μαθητών μέσω του πολιτιστικού προγράμματος «Γατο-Συριανό-Σιργιανίσματα»

Τα «γατόνια» του 2ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης

Στο 2ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης που, εδώ και μερικούς μήνες, αποτελεί την τέλεια «κρυψώνα» της, η «Συριανή Γάτα» οδήγησε χθες το πρωί τον κτηνίατρο Μανώλη Βορρίση.

Στο πλαίσιο του διαθεματικού προγράμματος με τίτλο «Γατο-Συριανό-Σιργιανίσματα», οι μικροί μαθητές υποδέχτηκαν στο σχολείο τους έναν καλό φίλο για να υπογραμμίσουν παρέα τη σημασία της φροντίδας, της περίθαλψης και της προστασίας των αδέσποτων ζώων, που χρόνο με το χρόνο πληθαίνουν.

Το πολιτιστικό πρόγραμμα – ομπρέλα με την υπογραφή της υπεύθυνης του Νηπιαγωγείου Άννας – Μαρίας Χατζηνικολάου περιλαμβάνει δράσεις συναισθηματικής ενδυνάμωσης και περιβαλλοντικής αγωγής μέσω διαφόρων μορφών τέχνης, όπως η λογοτεχνία, η μουσική και τα εικαστικά.

Η Συριανή Γάτα και οι φίλες της αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία πρωτότυπων παραμυθιών, ζωγραφικών έργων, κατασκευών, ημερολογίων και τραγουδιών,  τα οποία εντυπωσίασαν τον κ. Βορρίση, αποδεικνύοντας ότι το φιλοζωικό αίσθημα κατέχει εξέχουσα θέση τόσο στην εκπαίδευση όσο και στις καρδιές μαθητών και εκπαιδευτικών.

«Μεταξύ άλλων, ασχοληθήκαμε με εικαστικούς, που είτε ζωγράφισαν γάτες είτε φωτογραφήθηκαν με τα κατοικίδιά τους και φτιάξαμε ένα ημερολόγιο με 12 από αυτούς. Ανάμεσά τους, ο Πάμπλο Πικάσο, ο Φερνάντο Μποτέρο και Ζουάν Μιρό» τόνισε στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Χατζηνικολάου, προσθέτοντας πως η τέχνη συμβάλλει στην καλλιέργεια του προφορικού και γραπτού λόγου. «Έχουμε μάθει πάρα πολλές καινούριες λέξεις κι έχουμε πλουτίσει το λεξιλόγιό μας. Έχουμε φτιάξει τα δικά μας παραμύθια, έχουμε βρει παροιμίες, παραμύθια, τραγούδια κι έχουμε δραματοποιήσει έργα».

Γάτα, το επόμενο μεγάλο αδέσποτο της Ελλάδας

Συγκινημένος από το πλούσιο έργο των μαθητών, δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο κ. Βορρίσης. Όπως εξήγησε, μέσα από τέτοιες δημιουργικές δραστηριότητες, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα γατάκια που βλέπουν καθημερινά έξω από την πόρτα τους και στους δρόμους. «Αυτές τις γάτες, τις Συριανές, προσπαθούμε να «ξεκολλήσουμε» από τις αγκυλωμένες νοοτροπίες που κουβαλάμε χρόνια, ώστε να μάθουμε να βοηθάμε το ζώο και να περνάμε όμορφα μαζί του, χωρίς προβλήματα συμβίωσης».

Ο κ. Βορρίσης τόνισε, μεταξύ άλλων, πως όταν υπάρχουν θέματα κακοποίησης, υπερπληθυσμού και καθαριότητας, ο κόσμος απομακρύνεται από τη γάτα, που όπως κάθε ζώο αξίζει τον σεβασμό μας. «Ζει χρόνια μαζί μας, προσφέροντας αγάπη και συντροφικότητα σε πολλούς ανθρώπους και οικογένειες» δήλωσε, υποστηρίζοντας πως, μετά τον σκύλο, που μονοπωλεί το ενδιαφέρον, η γάτα αποτελεί το επόμενο μεγάλο αδέσποτο της Ελλάδας, που χρήζει προστασίας.

Το «κλειδί» είναι η παιδεία

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων απαιτεί συνολικές λύσεις με τη συνεργασία φιλοζωικών οργανώσεων, Δήμου, κτηνιάτρων και εκπαίδευσης. «Χρειάζεται παιδεία και ατομική ευθύνη. Το αδέσποτο ζώο ξεκινάει από το σπίτι μας. Από την άγνοιά μας ή πολλές φορές την αδιαφορία μας για το μέλλον των ζώων που γεννώνται», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, δίνεται έμφαση στην ευθύνη που έχει ο καθένας από εμάς. «Δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα ούτε από τους κτηνιάτρους, ούτε από τους δασκάλους, και τις οργανώσεις» υπογράμμισε ο κ. Βορρίσης. «Ξεκινάμε από μας και σιγά-σιγά όλοι μαζί δημιουργούμε ένα σύνολο δράσεων, στοχεύοντας σε πολύ καλύτερα αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια. Όσο είμαστε δραστήριοι και κάνουμε όμορφα πράγματα, κάτι θα βγει στο τέλος. Η ιστορία θα δείξει αν πετύχαμε ή αποτύχαμε, αλλά το θέμα είναι να μη μένουμε αδρανείς».

Υιοθετείστε, όπου κι αν είστε

Στη συζήτησή του με τα παιδιά, ο κτηνίατρος σημείωσε ότι η δράση για τα αδέσποτα είναι πολυεπίπεδη. Αναφερόμενος στα τρία στάδια αυτής της προσπάθειας, τόνισε χαρακτηριστικά ότι, αρχή του νήματος είναι οι διασώσεις και οι υιοθεσίες. Απαραίτητη προϋπόθεση για ένα αύριο με λιγότερα αναλώσιμα γατάκια είναι η πραγματοποίηση στειρώσεων, ενώ το «κλειδί» της υπόθεσης για ένα μέλλον με ευαισθητοποιημένους πολίτες που θα σέβονται και θα αγαπούν τα ζώα, είναι η παιδεία.

Δεν παρέλειψε δε, να υπογραμμίσει τη σημασία των υιοθεσιών, δηλώνοντας ικανοποιημένος από τον αριθμό των αδέσποτων ζώων που κατάφεραν να βρουν έναν ιδιοκτήτη. «Ο κόσμος αρχίζει και ανοίγει τα σπίτια του. Παίρνει κοντά του ζώα που βρίσκονται σε δύσκολη θέση και κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε απλώσει το χέρι του να τα πιάσει. Οι άνθρωποι που έχουν υιοθετήσει ζώα, έχουν προσπαθήσει πολύ να τα εξυγιάνουν. Αυτό δείχνει ότι ένα άστεγο ζώο μπορεί πραγματικά να γίνει ένα φανταστικό, πανέμορφο κατοικίδιο», τόνισε.

Κατέστη επίσης γνωστό ότι οι υιοθεσίες συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα, κυρίως στην Αθήνα, ενώ έχουν ξεκινήσει κανάλια επικοινωνίας με την Ολλανδία και την Αγγλία, όπου έχουν ήδη φτάσει κάποια ζώα. «Τον Αύγουστο ξεκινάμε ένα μεγαλύτερο κανάλι με ανθρώπους από τη Γερμανία, οι οποίοι θα επισκεφτούν τη Σύρο για να γνωριστούμε και να βρούμε τρόπους δράσης και λειτουργίας», κατέληξε.