Συμμετοχή της θεατρικής ομάδας του 1ου Γυμνασίου Σύρου στο 6ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Οι «ΣΥΡactιΣτές» στην Αρχαία Μεσσήνη

Με τις ξακουστές «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη - αντιπροσωπευτικό δείγμα της διαχρονικότητας του συνολικού έργου του- η θεατρική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Σύρου θα πραγματοποιήσει την παρθενική εμφάνισή της εκτός έδρας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος πολιτιστικών θεμάτων «θεατρικό εργαστήρι» που πραγματοποιείται από το 2010 στο 1ο Γυμνάσιο Σύρου, οι «ΣΥΡactιΣτές» θα λάβουν μέρος στο 6ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος του Δήμου Μεσσήνης με ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του Αθηναίου σατιρικού ποιητή.

Οι «Εκκλησιάζουσες» θα παρουσιαστούν τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2017 και ώρα 11:00 στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης. Αξίζει να σημειωθεί πως, το ίδιο έργο έχουν επιλέξει επίσης το Λύκειο Μεσσήνης (28/3) και το Γυμνάσιο & Λύκειο Πεταλιδίου (30/3).

Το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος επικεντρώνεται στην παρουσίαση έργων αρχαίου ελληνικού ή λατινικού δράματος (τραγωδίας ή κωμωδίας) από μαθητές και σπουδαστές - φοιτητές, δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και σκοπός του είναι η ουσιαστική – βιωματική επαφή των νέων με το αρχαίο δράμα και με την πολιτιστική κληρονομιά.

Απευθύνεται σε θεατρικές ομάδες των σχολείων Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας και του εξωτερικού και η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν. Κάθε θεατρική ομάδα απαρτίζεται αποκλειστικά από μαθητές-σπουδαστές, ο αριθμός των οποίων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 20 άτομα και θα πρέπει να συνοδεύεται από ανάλογο αριθμό εκπαιδευτικών, όπως αυτός ορίζεται από τη σχετική νομοθεσία.

Στο Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν συνολικά 13 παραστάσεις από 28 Μαρτίου έως 6 Απριλίου. Το 1ο Γυμνάσιο Σύρου είναι το μοναδικό σχολείο των Κυκλάδων που λαμβάνει μέρος στη φετινή διοργάνωση.

8 χρόνια δράσης

Η ομάδα των «ΣΥΡactιΣΤών» αποτελείται από μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, οι οποίοι συμμετέχουν στο θεατρικό εργαστήρι του 1ου Γυμνασίου με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Σόνια Καραγιαννίδου.

Την τρέχουσα σχολική χρονιά συμπράττουν από το 1ο Γυμνάσιο Σύρου οι: Ελπίδα Ξαγοράρη (Γ’ Τάξη), Ελισάβετ Καζόλη (Α’ Τάξη) και Μπραζόλα – Μπαχαράκη Έλενα (Α’ Τάξη), από το ΓΕΛ Σύρου οι: Ασημίνα Κατσαβή (Β’ Τάξη), Νικήτας Χρήστου (Β’ Τάξη), Άννα Κορωναίου (Α’ Τάξη), Μαρία Στεφάνου (Α’ Τάξη), Μαριαλένα Τσαντήλα (Α’ Τάξη), Αντωνία Χαλαβαζή (Α’ Τάξη), Αντωνία Ρηγούτσου (Α’ Τάξη), Ναυσικά Γκοτζαμάνη (Α’ Τάξη), Αντώνης Κουβαλάκης (Α’ Τάξη), Αικατερίνη Μπούρα (Α’ Τάξη), και Μυρσίνη Τζαβάρα (Α’ Τάξη) και τέλος από το ΕΠΑΛ ΣΥΡΟΥ η Σελεστίνη Συνοδινού (Α’ Τάξη), Ελπίδα Κόνταρη (Α’ Τάξη).

Από τη δημιουργία της μέχρι σήμερα, η θεατρική ομάδα έχει παρουσιάσει σημαντικά έργα Ελλήνων και ξένων δημιουργών όπως «Ο ήλιος ο ηλιάτορας» του Οδυσσέα Ελύτη (2010), «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη σε μια σύγχρονη διασκευή (2011), «και … του στραβού το δίκιο» της Μαρίας Κίτρα (2012) και «Ο μικρός πρίγκηπας» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ (2013). Στο ρεπερτόριο του περιλαμβάνονται επίσης αποσπάσματα έργων του παγκόσμιου θεάτρου με επίκεντρο τον έρωτα και τον λόγο με τον γενικό τίτλο «λόγος =έρως, έρως =λόγος» από τον Σοφοκλή ως σήμερα (2014), μία παράσταση, βασισμένη στους «Ελεύθερους πολιορκημένους» (2015) και «Η τελευταία μαύρη γάτα» του Ευγένιου Τριβιζά (2016).

Μετά τη συμμετοχή τους στο 6ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, οι «ΣΥΡactιΣτές» θα επαναλάβουν τις «Εκκλησιάζουσες» και στο υπαίθριο θεατράκι του 1ου Γυμνασίου. Στη δεύτερη παρουσίαση του έργου θα συμμετέχουν και τα 18 μέλη της ομάδας, ενώ στην Αρχαία Μεσσήνη θα βρεθούν 15 μαθητές.

Σ. Καραγιαννίδου: «Το θέατρο είναι η ζωή μου»

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη», η κ. Καραγιαννίδου εξηγεί ότι η δράση του θεατρικού εργαστηρίου ξεκίνησε τη σχολική περίοδο 2009 – 2010, όταν η ίδια τοποθετήθηκε στο 1ο Γυμνάσιο Σύρου. «Όλο αυτό το διάστημα έχουν συμμετάσχει πολλοί μαθητές, η πλειοψηφία των οποίων είχαν μια σταθερή σχέση με το εργαστήρι για κάποια χρόνια» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως τονίζει, η επιλογή του έργου που θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα στη Μεσσήνη έγινε από τους ίδιους τους μαθητές. «Μόλις τους έκανα την πρόταση, χοροπηδούσαν από τη χαρά τους. Κάναμε την αίτηση, στείλαμε ένα ντέμο στους διοργανωτές και μας δέχτηκαν» σημειώνει, δηλώνοντας πάρα πολύ ευχαριστημένη τόσο από την αφοσίωση και την αγάπη, όσο και από τις επιδόσεις των μαθητών. «Η θεατρική ομάδα είναι η ζωή μου. Νομίζω ότι θέλω να πάψω καθηγήτρια και να ασχολούμαι μόνο με αυτό». Υπογραμμίζεται ότι η κ. Καραγιαννίδου είναι μέλος της θεατρικής ομάδας «Μίμου Άπτου», ενώ τα δύο τελευταία χρόνια συνεργάζεται με το Κέντρο Χορού, Σύγχρονης Έκφρασης και Δημιουργίας «Ακροποδητί».

«Υπάρχουν παιδιά που θέλουν να συνεχίσουν»

Στο πλαίσιο του θεατρικού εργαστηρίου, τα μέλη διδάσκονται λόγο, φωνή, κίνηση, διαβάζουν έργα, εστιάζουν στον ρόλο του ηθοποιού, κάνουν αυτοσχεδιασμούς και αποφασίζουν μαζί τις παραστάσεις τους. Επιπλέον, για τρίτη συνεχή χρονιά, η ομάδα θα πραγματοποιήσει ταξίδι στην Αθήνα με σκοπό να παρακολουθήσει θεατρικές παραστάσεις.

Καταλήγοντας, η κ. Καραγιαννίδου επισημαίνει ότι η ενασχόληση των παιδιών με το θέατρο δεν περιορίζεται μόνο στη δράση της ομάδας, καθώς κάποιοι μαθητές έχουν ήδη εκφράσει την επιθυμία τους να συνεχίσουν. «Υπάρχουν παιδιά που είναι φοιτητές και ασχολούνται στον ελεύθερο χρόνο τους με το θέατρο. Υπάρχει δηλαδή μια συνέχεια, η οποία είναι ευχάριστη και με ικανοποιεί ιδιαίτερα».