ΕΛΜΕ Α΄ Κυκλάδων

Σχετικά με την κατάργηση των εκδρομών σε σχολεία των Κυκλάδων

  • Τετάρτη, 5 Απριλίου, 2017 - 06:21
  • /   Eνημέρωση: 5 Απρ. 2017 - 7:44

Μετά τη δημοσίευση της Υ.Α. 33120/28-2-2017 με θέμα τις εκδρομές και εκπαιδευτικές επισκέψεις των μαθητών και μαθητριών Δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σχολικές μονάδες των νησιών μας και ειδικότερα οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν εκδρομές/μετακινήσεις λόγω των όρων που επιβάλει η Υπουργική Απόφαση.

Συγκεκριμένα στην Υ.Α. αναφέρει: «Ειδικά για τις ΣΜΕΑΕ δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ορίζονται δύο (2) συνοδοί ανά τμήμα εκτός κι αν οι ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών και μαθητριών απαιτούν μεγαλύτερο αριθμό συνοδών». Σχολεία όπως αυτά των νησιωτικών και ορεινών περιοχών (και όχι μόνο) δεν ικανοποιούν αυτήν την προϋπόθεση οπότε δεν μπορούν να γίνουν εκδρομές/μετακινήσεις.

Για μια ακόμα φορά το Υπουργείο Παιδείας δεν «γνωρίζει» τη σχολική πραγματικότητα στις Κυκλάδες και στη νομοθέτηση δεν λαμβάνει υπόψη τη νησιωτικότητα παρά τη ρητή πρόβλεψη του Συντάγματος. Μετά την κατάργηση τομέων και ειδικοτήτων στην τεχνική εκπαίδευση, την ύπαρξη μεγάλου αριθμού οργανικών κενών στα σχολεία με αποτέλεσμα πολλά μαθήματα να μην διδάσκονται καθόλου οι μαθητές στα μικρά νησιά, την μη ίδρυση τμημάτων ένταξης τώρα το Υπουργείο καταργεί και τις εκδρομές/μετακινήσεις. Φυσικά το συγκεκριμένο θέμα είναι άλλη μια ψηφίδα στη συνολική επίθεση που δέχεται το Δημόσιο σχολείο από την πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ –ΔΝΤ –ΟΟΣΑ.

Απαιτούμε την άμεση αλλαγή της Υπουργικής Απόφασης ώστε οι μαθητές στα νησιά μας να έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιούν εκδρομές/μετακινήσεις.