Ανάδειξη Μνημείων Τέχνης και Πολιτισμού της Νάξου σε Πανελλήνιο Φωτογραφικό Διαγωνισμό

Διπλή επιτυχία για το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Φιλωτίου

  • Πέμπτη, 27 Απριλίου, 2017 - 06:23

Όχι μία, αλλά δύο τιμητικές διακρίσεις απέσπασε το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Φιλωτίου Νάξου στον 1ο Μανδακάσειο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φωτογραφίας 2016 με θέμα τα Ελληνικά Μνημεία Τέχνης και Πολιτισμού.

Το διαγωνισμό διοργάνωσε η Ακαδημία Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς «Θωμάς Μανδακάσης», με στόχο να αναδείξει το αναξιοποίητο μνημειακό πολιτιστικό απόθεμα της Ελλάδας, καλλιεργώντας συγχρόνως την τέχνη της φωτογραφίας με δημιουργικό και ωφέλιμο τρόπο.

Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να αποτυπώσουν στο φωτογραφικό φακό τους κάθε είδους μνημείο της επιλογής τους όπως βυζαντινές εκκλησίες, αγάλματα, προτομές, αρχαίες πόλεις και οικισμούς και έργα τέχνης σε δημόσιους χώρους.

Στη διαγωνιστική διαδικασία συμμετείχαν συνολικά 101 φωτογραφικά έργα, εκ των οποίων διακρίσεις έλαβαν 11 για την κατηγορία των ενηλίκων και 14 για την κατηγορία των μαθητών.

Η 7μελής καλλιτεχνική επιτροπή αξιολόγησης κατέληξε στους νικητές, λαμβάνοντας υπόψη την πρωτοτυπία, τη διασύνδεση των μνημείων με την κοινωνία, τη φόρμα και το περιεχόμενο των φωτογραφιών που υποβλήθηκαν.

Η Ακαδημία Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς «Θωμάς Μανδακάσης» συγχαίρει θερμά όλους τους συμμετέχοντες, διακριθέντες και μη, “ευελπιστώντας το «ευ αγωνίζεσθαι» να διέπει πάντα τη ζωή τους μέσα από πράξεις δημιουργίας, προσφοράς και πολιτισμού, καλλιεργώντας υγιή πρότυπα στη σημερινή μας κοινωνία και αναδεικνύοντας την μεγάλη μας ιστορία και πολιτισμική κληρονομιά”.

Μοναδικός εκπρόσωπος των Κυκλάδων

Σημειώνεται ότι το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Φιλωτίου ήταν το μοναδικό σχολείο των Κυκλάδων και γενικότερα του Αιγαίου που συμμετείχε στο διαγωνισμό.

Η Βασιλική Αξαοπούλου απέσπασε το 3ο βραβείο στην κατηγορία των μαθητών με τη φωτογραφία «Τα πάνω κάτω» που λήφθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2016. Πρόκειται για μία λεπτομέρεια από το κάστρο της Νάξου όπου έχουν χρησιμοποιηθεί τμήματα από αρχαίους ναούς για να χτιστεί τείχος.

Έπαινο απέσπασε και ο μαθητής Γιώργος Νανάς για την φωτογραφία από την Εκκλησία της Παναγίας στο Φιλώτι Νάξου, η οποία λήφθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2016.

Τα έργα των παιδιών μαζί με τα άλλα βραβευθέντα έργα κόσμησαν την έκθεση φωτογραφίας που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 22-23 Απριλίου 2017 στον χώρο του Αρχοντικού Βέργουλα στην πόλη της Καστοριάς.

Το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Φιλωτίου ευχαριστεί, σε σχετική ανακοίνωσή του, όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, ανεξαρτήτου διάκρισης, όλους όσοι στήριξαν τις συμμετοχές καθώς και το κοινό της Νάξου που προσπαθεί να στηρίζει με κάθε τρόπο τις προσπάθειες του σχολείου.