2ο Πανηγύρι Φυσικών Επιστημών στη Σύρο

  • Τρίτη, 2 Μαΐου, 2017 - 12:33

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου, το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Σύρου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και ο Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών Ν. Κυκλάδων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, διοργανώνουν το:

ΦΕΣΤΙΒΑΛ - 2ο ΠΑΝΗΓΥΡΙ- ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΑΤΕΝΙΖΟΝΤΑΣ τον ΟΥΡΑΝΟ και τα ΑΣΤΕΡΙΑ”

με σκοπό την ανάδειξη της σημασίας και του ρόλου των Φυσικών Επιστημών στην εκπαίδευση και την κοινωνία. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στη Σύρο από την Τετάρτη 03/05/2017 έως και το Σάββατο 06/05/2017, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Τετάρτη 03/05/2017 και Πέμπτη 04/05/2017 , 9.00-14.00,

στην αίθουσα εκδηλώσεων “Κ. Τουλούπης”, στο σχολικό συγκρότημα Λυκείων, στο Μάννα, Σύρου:

  1. Εκπαιδευτική Συνάντηση μαθητών Λυκείου με τους κκ. :

Σταυρόπουλο Γεώργιο, Φυσικό, Ερευνητή σωματιδιακής Φυσικής στον Δημόκριτο & Μαρούλη Ιωάννη, Φυσικό, με θέμα:

Η Γέννηση του Σύμπαντος:

Η Μεγάλη Έκρηξη όπως καταγράφεται από τα σύγχρονα πειράματα Φυσικής”

  1. Ταυτόχρονα παρουσιάζονται βιντεοσκοπημένες παρουσιάσεις εργαστηριακών δραστηριοτήτων των μαθητών που συμμετείχαν στους τοπικούς και Πανελλήνιους Διαγωνισμούς EUSO.

Πέμπτη 04/05/2017 και Παρασκευή 05/05/2017 , 8.15-14.00,

στο Αμφιθέατρο του 1ου & 3ου Γυμνασίου Σύρου:

  • Βιωματική - διαδραστική Δραστηριότητα μαθητών Γυμνασίου, με στόχο τη διερεύνηση των ιδιοτήτων του Φωτός, με θέμα: «Το Ουράνιο Τόξο»,

με εισηγητή τον κ. Ηλία Καλογήρου Φυσικό - Υπεύθυνο του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Νομού Ηλείας - βραβευμένου σε διεθνείς διαγωνισμών κατασκευών Φυσικών Επιστημών Science On Stage..

Παρασκευή 05/05/2017 , 19.30-21.00,

Ανοικτή Εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου (στο κτήριο του ιστορικού 1ου Γυμνασίου):

Ομιλία - παρουσίαση Διαδραστικών πειραμάτων διερεύνησης, με εισηγητή τον κ. Καλογήρου Η., Φυσικό Υπεύθυνο ΕΚΦΕ Ηλείας και θέμα:

Το Φώς και το μοντέλο του Ουράνιου Τόξου”

 

Σάββατο 06/05/2017 , 19:30-21:00,

Ανοικτή Εκδήλωση για τους πολίτες της Σύρου-Ερμούπολης στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων :

Ομιλία του Ακαδημαϊκού κ. Σταμάτη Κριμιζή, Επόπτη του Γραφείου Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών και Ομότιμο Διευθυντή του Κέντρου Διαστημικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins με θέμα:

Ιστορία της Εξερεύνησης/κατάκτησης του Διαστήματος:

Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια”

- Οι ανοικτές εκδηλώσεις απευθύνονται στο ευρύ κοινό όλων των δημοτών της Σύρου - Ερμούπολης και ακολουθούν συζητήσεις για τη συμβολή των Φυσικών Επιστημών, από την αρχαιότητα έως και σήμερα, τη γνώση του ανθρώπου για το Σύμπαν, τη γνωριμία του με το περιβάλλον της Γής και του Ηλιακού Συστήματος, ην ανάπτυξη της Τεχνολογίας και του Περιβάλλοντος.

- Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνουν για την τρέχουσα σχολική χρονιά έναν κύκλο δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν από το ΕΚΦΕ Σύρου, τον Σχολικό Σύμβουλο Φυσικών Επιστημών Κυκλάδων, καθώς και τις σχολικές μονάδες ΔΕ Σύρου, για την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με τις Φυσικές Επιστήμες και τη σύνδεσή τους με την καθημερινή ζωή και την επικαιρότητα, στο πλαίσιο της στρατηγικής για ένα σχολείο Ανοικτό στη Ζωή και στη Δράση.

 

Με εκτίμηση,

Η Υπεύθυνη του ΕΚΦΕ Σύρου - Καλλιόπη Κωνσταντινίδου

Ο Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Κυκλάδων - Ρούμελης Νικόλαος